Wanneer je in Frankrijk of België een croque bestelt, krijg je (meestal) een zalige tosti voorgeschoteld. Er zijn verschillende varianten en de croque madame is de variant met het gebakken spiegelei boven op de tosti. Met zachte dooier uiteraard, want dat maakt deze croque zo onweerstaanbaar lekker.
Mijn mannen thuis zijn dol op deze dame. Ik maak het regelmatig in het weekend, vaak ook omdat ik zo oud brood en restjes geraspte kaas kan opmaken. Afgelopen week had ik nog een half stokbrood liggen wat echt te oud was om te eten. Ik besloot er deze croque madame mee te maken en dat bleek een schot in de roos. Het wordt een redelijke unit, vooral als je zo royaal je stokbrood snijdt zoals ik deed, maar je wordt er heel blij van. Dat kunnen de op woensdagmiddag bij ons spelende kids allemaal beamen.
Ingrediënten
- ½ oud stokbrood
- gezouten boter
- 3 el grove mosterd
- 50 gr geraspte gruyère
- 50 gr geraspte mozzarella
- 5 gr verse bieslook, fijngehakt
- 3 plakken ham, naar keuze
- koolzaadolie of bakolijfolie
- 3 eieren
- zout, gerookt zeezout is hier fantastisch voor
- zwarte peper
Aan de slag!
- Snijd het stokbrood, schuin, in 3 stukken. In 4 stukken kan ook, dan worden ze iets minder dik. Het is belangrijk om schuine stukken te snijden, omdat je die straks makkelijker kunt bakken in de pan door de vorm.
- Snijd ieder stuk doormidden en besmeer de broodjes aan alle kanten met gezouten boter. Smeer 1 el mosterd op het onderste broodje en strooi er royaal wat gruyère, mozzarella en bieslook over. Houd ongeveer 1/3 van de kazen over. Dek af met een plakje ham en de bovenkant van het stokbrood.
- Verhit een hapjespan met antiaanbaklaag op middellaag vuur en schenk er een scheut koolzaadolie in. Leg de croques in de pan en bak ze aan alle kanten goudbruin. Dus de onder- en bovenkant, maar ook beide zijkanten. Zet het vuur niet te hoog, want dan gaan ze snel verbranden en je wilt juist dat ze langzaam garen. Het omdraaien doe je het makkelijkste met 2 spatels.
- Als alle kanten gebakken zijn, leg je ze weer op de onderkant en verdeel je de resterende geraspte kazen over de bovenkanten. Zet het vuur iets lager en leg de deksel op de pan. Laat de kaas nu langzaam smelten.
- Ondertussen verhit je een tweede koekenpan en daarin schenk je een royale scheut koolzaadolie. Breek de eieren voorzichtig in de pan en bak op middellaag vuur 3 perfecte spiegeleieren met een zachte dooier. Druppel af en toe wat van de warme olie over de eidooier. Zo stolt de buitenkant sneller, maar blijft de binnenkant zacht.
- Verdeel de gebakken stokbroodjes over 3 borden. Schep de spiegeleieren uit de pan en leg ze op de bovenkant van de croque madame. Strooi er nog wat zout en zwarte peper over en serveer met een bakje grove mosterd.
Notities
- Met dit recept maak je 3-4 royale exemplaren.
- Bereiding: 20 minuten.
Recept & fotografie: Francesca