Op zoek naar een feestelijk vegetarisch borrelhapje? Maak dan deze crostini’s met geitenkaas, geroosterde Honingtomaten en tijm! Hartstikke makkelijk om te maken en heerlijk rijk van smaak door de Honingtomaten die nog lekkerder worden doordat je ze roostert met balsamicoazijn en honing.
Hieronder vind je het recept van deze crostini’s met geitenkaas. Inclusief tip voor de mensen die niet houden van geitenkaas, waar ik er zelf thuis ook twee van heb rondlopen ;-). Serveer ze als hapje bij de borrel of als amuse voor een feestelijk diner.
Meer feestelijke vegetarische hapjes? Hier vind je ze allemaal.
Ingrediënten
- 250 gr Looye Honingtomaten
- olijfolie extra vergine
- balsamico azijn
- honing
- 4 takjes tijm, alleen de blaadjes
- zout
- 1 afbak ciabatta brood
- 100 gr milde smeerbare geitenkaas (ik gebruik hiervoor de President Rondelé)
- zwarte peper
Ook nodig
- oven met bakblik
- bakpapier
- smalle, rechthoekige ovenschaal (een kleine ronde ovenschaal kan ook)
- kwastje
- hittebestendige zeef
Aan de slag!
- Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakblik met bakpapier. Zet in het midden een smalle ovenschaal waar de Honingtomaten in kunnen en zorg dat je nog voldoende ruimte links en rechts hebt om sneetjes ciabatta neer te leggen. Of rondom als je een kleine, ronde ovenschaal gebruikt.
- Meng de Looye Honingtomaten in een ovenschaal met een royale scheut olijfolie (circa 3 eetlepels), eens scheut balsamicoazijn (circa 2 eetlepels), 1 eetlepel honing en de blaadjes van 3 takjes tijm. Nog wat zout erover en meng goed door elkaar. Zet de ovenschaal op het bakpapier en schuif de bakplaat in de oven voor 15 minuten.
- Snijd 12 – 16 sneetjes (check vooraf hoeveel er passen) van het ciabatta brood en kwast deze in met olijfolie. Open na 15 minuten de oven en leg de sneetjes links en rechts van de ovenschaal (of rondom). Zet nog circa 10 minuten in de oven of totdat de sneetjes mooie goudbruin en krokant worden.
- Tip: Is je oven te klein? Dan kun je ook twee bakplaten boven elkaar zetten of je bakt de ciabatta sneetjes in een tweede ronde.
- Plaats een hittebestendige zeef boven een pan en schep daar de volledige inhoud van de ovenschaal in. Het vocht vang je op in de pan en laat je iets inkoken tot het stroperig begint te worden. Daarna schep je de saus weer door de geroosterde honingtomaten in een kom. Nu heb je heerlijk sticky Honingtomaten!
- Besmeer de crostini’s met je favoriete geitenkaas en garneer daarna met de sticky Honingtomaten, een snufje zwarte peper en nog wat verse blaadjes tijm. Serveer direct.
- Wil je dit gerecht voorbereiden? De geroosterde Honingtomaten kun je volledig voorbereiden en afgedekt in de koelkast bewaren tot gebruik. Laat ze wel eerst op kamertemperatuur komen voor de lekkerste smaak. De crostini’s kun je ook vast maken (tot 24 uur van te voren) en in een luchtdichte verpakking bewaren. Het besmeren en garneren doe je op het laatste moment.
Notities
- Met dit recept maak je 12 – 16 crostini’s.
- Het overgebleven ciabatta brood kun je invriezen voor een later gebruik of je maakt extra crostini’s voor bij een andere dip.
- Geen geitenkaas liefhebber? Smeer dan naturel roomkaas of ricotta op je crostini’s.
- Bereiding: 15 minuten
- Oven: 25 minuten
Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious