Zo’n 15 jaar geleden zette ik voor het eerst voet aan land op Malta. Om vervolgens met de ferry naar Gozo te varen en nooit meer iets te zien van het eiland waar ons vliegveld was gelegen. Wat ik me herinner van Gozo was de rust, de enorme hoeveelheid kerken (als in ‘op iedere hoek van de straat’) en het ontzettend lekkere eten. Dus toen ik werd uitgenodigd voor een gastronomisch weekend Malta was mijn keuze snel gemaakt. Want, zo was mijn gedachte: als ze op Gozo kunnen koken, zal het op Malta waarschijnlijk ook helemaal goed komen. En dat bleek absoluut het geval te zijn! Maar er was meer dan eten, want Malta heeft me enorm verrast. Door de rijke historie, het fijne klimaat, de prachtige steden, bezienswaardigheden en de gastvrije bevolking. Daarom heb ik voor jullie al mijn tips voor een culinair weekend Malta op een rij gezet. Laat de voorpret maar beginnen!
Waar een klein eiland uniek in kan zijn
Het eiland Malta valt onder de Republiek Malta, waar ook Gozo en Comino onder vallen. Het is een eiland van bijna 250 km2 gelegen tussen Sicilië en Tunesië. Waarschijnlijk moest je zelf ook even nadenken over de locatie, net als ik in eerste instantie deed. Malta is niet Italiaans, Grieks of Tunesisch. Malta is Maltees. Met een eigen taal, enorm rijke historie en een grote liefde voor (veel) eten. Het culinaire palet is lastig te omschrijven, want de Maltese keuken is gevoed door honderden jaren aan historie, invloeden van handelaars uit andere culturen die in vroeger tijden op Malta hun waar verhandelden, producten uit aangrenzende landen, bezettingen van andere landen (de invloed van Engeland) én de (on)mogelijkheden van het eiland zelf.
Zo is water schaars en is er weinig ruimte voor weilanden en landbouwgrond. Dieren als koeien en varkens waren vroeger (en nog steeds niet) geschikt om te houden op het eiland. Ze waren er wel, maar weinig. Konijnen daarentegen waren een heel ander verhaal. Die konden goed overleven in het wild, hadden minder invloed op de vegetatie en waren een goede bron van proteïne. En zo is konijn nog steeds het nationale gerecht van Malta en kun je het overal eten. Wilde konijnen zijn er bijna niet meer, maar konijnen ‘farms’ (waarvan de overgrote meerderheid zeer duurzaam en diervriendelijk bezig zijn) wel.
Er valt culinair ontzettend veel te ontdekken tijdens een lang weekend Malta, maar het mooie is dat je ook struikelt over de prachtige uitzichten, gebouwen en bezienswaardigheden. Zoals ik al aangaf heeft Malta een enorm rijke historie en die kun je overal nog zien en ervaren. Wanneer je bijvoorbeeld struint door de hoofdstad Valletta, de opgravingen van tempels van duizenden jaren geleden bezoekt, wandelt door de nauwe straatjes van Mdina en je verwondert over het uitzicht en de dikke muren rondom de stad. Niet voor niets werd hier een groot deel van de film Game of Thrones opgenomen, want je waant je een paar eeuwen terug omdat alles zo mooi bewaard is gebleven.
Malta heeft ontzettend veel te bieden en bruist van de energie en lekker eten. Ik heb er gigantisch van genoten tijdens mijn 3 dagen en deel in dit artikel al mijn tips voor een culinair weekend Malta. Kom, we gaan op reis.
Reizen naar Malta doe je zo
De beste vliegtuigmaatschappij om mee naar Malta te vliegen is, hoe kan het ook anders, Air Malta. In de zomer vliegen ze 7 dagen per week en in de winterperiode 4 dagen per week. Voor een lang weekend Malta zou ik adviseren om op donderdag heen te gaan en op dinsdag weer terug. De heenvlucht, vanaf Schiphol, is altijd aan het einde van de ochtend (rond 11.30 uur) en de terugvlucht is altijd vroeg in de ochtend (rond 07.30 uur). Dat betekent dat je je laatste dag niet mee moet tellen, die is alleen voor de vlucht. Heel vroeg inderdaad, maar je weet wat ze zeggen, dan heb je nog lekker wat aan je dag ;-).
De vlucht duurt circa 3 uur van Amsterdam naar Malta International Airport. Eenmaal op Malta ben je vaak snel bij je accommodatie, omdat het eiland nou eenmaal niet zo groot is. Behalve als er file is en daar zijn ze op Malta heel goed in ;-). Er zijn trouwens op dit moment geen inreisbeperkingen meer, maar het is altijd wijs om dat vooraf nog even te checken op basis van de actuele situatie.
Je kunt op Malta International Airport uiteraard ook auto’s, vooraf, huren. Maar hou in gedachte dat ze er links (en flink door) rijden. Als je die combinatie spannend vindt, kun je ook gebruikmaken van taxi’s, openbaar vervoer of met Ryde, de Maltese variant van Uber. Als je in Valletta, The Three Cities of Sliema verblijft, kun je ook heel veel te voet of met de ferry’s doen.
De Maltezers spreken (met dank aan de Engelse bezetting) perfect Engels, dus je kunt met iedereen goed communiceren. Sowieso gaat de communicatie goed, want ik vond de Maltezers die ik heb ontmoet bijzonder vriendelijk en hulpvaardig. Ik ben echt niets tekortgekomen.
Het weer op Malta
Wanneer het bij ons vriest, kun je op Malta gewoon nog koffie op een terrasje drinken. Want door de ligging heeft Malta een Mediterraan klimaat met veel zonuren en hoge temperaturen in de zomer en milde temperaturen met een zonnetje in de wintermaanden. Ik was er zelf eind november en had een combinatie. We kwamen aan met regen en liepen de volgende dag met korte mouwen door Valletta. Het leek wel voorjaar in de winter, zalig!
Slapen op Malta
Tijdens mijn weekend Malta heb ik geslapen bij het Intercontinental in St. Julien. Het hotel zelf is heel fijn (met onder andere een heerlijk bed en dito douche), maar ik vond de locatie voor mijn wensen minder ideaal. St. Julien is het uitgaansgebied van Malta en ’s avonds struikel je buiten over de restaurants, bars en clubs. Als je hiervan houdt, is het een top locatie.
Maar er is nog veel meer te vinden op Malta. Luxe, boutique of budget, je kunt alle kanten op.
Luxe hotels op Malta
Er zijn meerdere luxe hotels op Malta, maar het Phoenicia Hotel in Valletta wordt daarbij vaak in één adem genoemd. Het is het oudste hotel van Valletta met prachtige tuinen en op loopafstand van het stadscentrum.
Een tweede luxe hotel op Malta is het Corinthia Palace Malta wat zich bevindt in San Anton. Rustig gelegen in het hart van Malta.
Neem voor meer aanbod van 5-sterrenhotels ook eens hier een kijkje.
Boutique hotels in Valletta
In de hoofdstad van Valletta zijn veel hele goede boutique hotels te vinden die de laatste jaren erg in opkomst zijn. Overdag bruist de stad en ’s avonds wordt het een stuk rustiger. Je kunt er goed eten, maar dat kan bijna overal op Malta wel, en het is een prima uitgangspunt voor tripjes naar andere dorpen en bezienswaardigheden. Voor een romantisch weekend weg zou ik Valletta ideaal vinden.
Hier vind je een goed overzicht van hotels in verschillende prijsklassen.
Overnachten in Sliema
In Sliema is het rustiger dan in Valletta, je hebt een prachtig uitzicht op de stad, betaalt minder voor je accommodatie en vaart heel makkelijk met de ferry in een kwartiertje naar Valletta. Dat maakt het een ideale plek om te verblijven, bijvoorbeeld als je een weekend met een vriendin weg gaat.
Hier vind je een overzicht van hotels in Sliema.
Hotels/B&B in The Three Cities
The Three Cities zijn drie versterkte nederzettingen die vlak naast elkaar en tegenover Valletta liggen, gescheiden door het water van de haven. De dorpjes zijn Vittoriosa, Senglea en Cospicua. In The Three Cities kun je verdwalen in kleine steegjes, ontdek je het authentieke Maltese leven en is het daarom ook minder toeristisch. Ook een leuke plek om met kinderen heen te gaan, omdat er zoveel te ontdekken valt. Vanuit Cospicua in The Three Cities vaar je tevens in een kwartiertje met de ferry naar Valletta.
Hotel tips:
Er zijn natuurlijk nog veel meer hotels te vinden op het eiland Malta, maar voor een lang weekend Malta zou ik je wel adviseren om in Valletta, Sliema, The Three Cities of net iets daarbuiten te verblijven. Dit is het meest centrale punt van waaruit je veel kunt zien en ondernemen.
Wat eet je op Malta?
Nou, wat mij betreft vrij veel, want ik heb echt zalig gegeten op het eiland! De Maltese keuken is beïnvloed door vele culturen vanwege de handels- en bezettingsgeschiedenis. Denk aan Tunesische, Engelse en Siciliaanse invloeden die allemaal in elkaar verweven zijn en een eigen leven zijn gaan leiden op het eiland. Ik geef je hieronder een paar tips:
Zoals ik al aangaf is konijn het nationale gerecht. Dus als je de kans hebt (en je wilt het ook eten), dan zou ik zeker adviseren om ergens een lokaal gerecht te proeven. Ze maken er heerlijke stoofgerechten van en als je mazzel hebt, vind je misschien wel ergens gevulde pasta met konijnenragout, wat waanzinnig lekker is.
Je kunt op veel plekken fantastisch eten en in mijn volgende blog zal ik 10 van mijn favoriete restaurants voor jullie op een rijtje zetten. Wel wil ik hier vast zeggen dat Briju mijn hart volledig heeft gestolen! Zodra ik weer voet op het eiland zet, ren ik daar gelijk heen. Dus ja, die raad ik jullie zeer aan ;-).
Wil je vis eten in een bijzondere setting, breng dan een bezoek aan het vissersdorp Marsaxlokk. ‘Marsa’ betekent letterlijk haven en ‘xlokk’ betekent Zuid-Oost in het Maltees. Deze Zuid-Oostelijke haven staat bekend om zijn vissers met de kleurrijke vissersboten en de grote vismarkt op zondag. Waar je uiteraard ook een vers visje kunt eten. Of je strijkt neer bij een van de talrijke restaurants in de haven.
Proef de Maltese Ftira, wat een knapperig platbrood is met een gat in het midden en wat sesamzaadjes bovenop. Ze beleggen het graag met sardientjes, tonijn, tomaat, kappertjes en olijven. Het is een van de meest geliefde snacks op Malta.
In Rabat vind je de lekkerste pastizzi van Malta, wat snacks zijn van krokant en flaky bladerdeeg. Vaak gevuld met ricotta of een vulling met erwten en kerrie. In Rabat verkopen ze die bij Is-Serkin, ook bekend als Crytal Palace Bar. Een tentje aan de weg met een simpel terrasje voor de deur, dat is The Place To Be!
Cactusvijgen groeien overal op Malta, deze vijg (van de cactus) is rijp als ‘ie rood is en je kunt het vruchtvlees eten. Op Malta worden er ook sapjes en likeuren van gemaakt. Als je de prickly pear likeur tegen komt op een kaart, is dat een leuke tip om te proeven.
Op Malta wordt ook wijn gemaakt, maar deze kom je buiten de landsgrenzen bijna nooit tegen, omdat de wijnen vooral op Malta worden gedronken. Des te interessanter om eens een wijnproeverij te doen van de echte Maltese wijnen. Bij Delicata organiseren ze deze in de kelders, inclusief hapjes. Ik heb hiervan genoten tijdens mijn weekend Malta!
Sicilië staat natuurlijk bekend om zijn cannoli, maar ook op Malta zijn deze beroemd. Hier worden ze kannoli genoemd en een van de lekkerste at ik bij de Busy Bee Coffee Shop in Msida. Een heerlijke plek voor een break met koffie of thee en een krokante kannolo gevuld met een romige ricotta-mengsel. Let op: het is een flink hapje!
Een van de meest bijzondere dingen die ik op het eiland heb gedaan is dineren in het Malta Maritiem Museum (het museum is nu tijdelijk gesloten voor renovatie). In een prachtige eetzaal krijgen we een menu geserveerd wat ons terugbracht naar de jaren 1500 en wat er in die tijd gegeten werd door zeelui en Maltezers. Zo kregen we gedroogde en gegrilde speer octopus met een ingekookte azijnsaus, vissoep en lokale vissen, gestoofd lam met aardperen als hoofdgerecht en een dikke chocolademelk als dessert, geïnspireerd op een van de eerste chocoladerecepten wat dateert uit het jaar 1590 en waarvoor 100% chocolade wordt gebruikt met steranijs, vanille en suiker. En meer is niet nodig om een kopje met vloeibaar, bruin goed te krijgen. Wat een feest was dit! Dit was een initiatief van Taste History en zij organiseren vaker dit soort evenementen. Hier vind je meer informatie.
Binnenkort deel ik met jullie ook mijn lijst met restauranttips.
Wat je nog meer kunt doen tijdens een weekend Malta
Er valt veel te ontdekken op Malta, van prachtige stranden tot oude vestingsteden. Hieronder wat tips, voor als je even geen trek hebt in eten ;-).
Breng een bezoek aan Valletta, de hoofdstad van Malta
Wandel door de hoofdstraat (Republic Street) met talrijke winkels, terrasjes en dwaal af in de gezellige zijstraatjes.
Vlak aan de hoofdstraat vind je ook de St. John’s Co-Cathedral. Deze kathedraal in barokstijl mag je eigenlijk niet missen. De sobere voorgevel staat in schril contrast met het overweldigende interieur met bladgoud en kunstwerken. Je vindt hier ook het schilderij van Johannes de Doper, wat geschilderd is door Caravaggio. Voor een fenomenaal overzicht kun je aan de achterzijde van de kathedraal een trap beklimmen.
Andere bezienswaardigheden zijn het Malta National Community Art Museum, het Fort St. Elmo wat vroeger gebouwd is als verdedigingsfort en nu een (oorlogs)museum is waar je veel te weten komt over de rijke historie van Malta. En er is trouwens ook een Food Market (Is-Suq Tal-Belt – Valletta Food Market) waar boven diverse restaurants en beneden een supermarkt met veel authentieke producten. Ik vond zelf het restaurantdeel niet heel interessant, omdat er weinig authentieke Maltese gerechten te vinden. Hier zijn voornamelijk andere wereldkeukens te vinden (denk aan sushi, burgers, Mexicaans, et cetera). Dus als je daar zin in hebt, is dat de place to be ;-).
Zeer de moeite waard zijn The Upper Barrakka Gardens, de openbare tuinen op 60 meter hoogte waar je een prachtig uitzicht hebt over de Grand Harbour en The Three Cities. Om 12.00 uur ’s middags wordt op het plateau eronder traditioneel nog steeds een kanonschot gelost (de ‘noon gun’) wat nu meer ceremonieel dan functioneel is ;-). Tijdens zonsondergang heb je in de gardens het allermooiste uitzicht.
Als je benieuwd bent hoe een rijke Maltese familie vroeger, in de 16e eeuw, leefde in hun paleis dan is een bezoek aan Casa Rocca Piccola in Valletta een aanrader. In dit levende museum wandel je door de leefvertrekken die volledig gerestaureerd zijn. Je kunt hier trouwens ook overnachten in een van de B&B kamers.
Vaar na je bezoek aan Valletta (of de volgende dag) met de ferry over naar The Three Cities, wandel door de nauwe straatjes en ontdek de historie van het vroegere leven op Malta en de rijke geschiedenis.
Ontdek de tempels en opgravingen
Ħaġar Qim en de tempels van Mnajdra: Als je geïnteresseerd bent in archeologische opgravingen dan mag je deze plek echt niet overslaan. Op de top van een heuvel vind je opgravingen van de tempels. De werkzaamheden zijn reeds in 1839 gestart en geven een beeld van het leven in 3600 – 3200 voor Christus. Zeer indrukwekkend, zeker ook omdat je door de tempels kunt wandelen en je ontdekt dat deze nog vrij weinig zijn aangetast, ondanks de duizenden jaren dat ze onder de grond hebben gelegen.
Maar dit is zeker niet de enige plek op Malta voor archeologische opgravingen, hier vind je een overzicht.
Bezoek de stille stad van Malta
Een van de mooiste ontdekkingen op het eiland vond ik Mdina. Deze vroegere hoofdstad van Malta, met een historie die bijna 4.000 jaar teruggaat, ligt in het midden van het eiland. Er wonen nu slechts 400 mensen en het is volledig intact gebleven. Mdina ligt boven op een heuvel, is volledig ommuurd met een prachtige stadspoort (die je wellicht herkent uit Game of Thrones) en je wandelt er door nauwe straatjes. Het voelt bijna als een sprookjesstad, vooral aan het einde van de middag als de zon onder gaat. Het licht in de stad is dan werkelijk magisch. Er zijn ook wat fijne restaurants en plekjes om thee te drinken en je kunt er zelfs overnachten. Hier vind je meer informatie.
Ben je een strandliefhebber?
Waan je dan in de zomer op het strand van Golden Bay of ontdek de kleine rotsstranden in Sliema. Hier vind je een overzicht van mooie stranden op Malta.
Of ga je liever wandelen?
Aan de zuidkust van Malta vind je de Dingli Cliffs, een natuurlijke rotsmuur van bijna 12 kilometer lang. Naast een fantastisch uitzicht op het hoogste punt (waar ook een kapelletje is te vinden) kun je er ook mooie wandelingen doen. Hier vind je diverse wandelroutes.
Last but not least: een van mijn favoriete plekjes aan zee
Het eerste wat ik zag na aankomst op Malta was het uitzicht bij Blue Grotto. Dit natuurlijke grottencomplex is waanzinnig om alleen al te bekijken vanaf het uitkijkpunt. De rotsformaties in combinatie met het helderblauwe water zijn magisch. Maar je kunt er ook nog een boottochtje maken en echt de rotsen in varen. Snorkelen en duiken zijn ook mogelijk.
Tot zover al mijn tips voor een culinair lang weekend Malta! Zoals beloofd krijgen jullie ook nog mijn restauranttips in een volgende blog. Zo heb je alles compleet voor een heerlijk lang weekend. Hopelijk ga je net zo hard genieten als ik heb gedaan daar. Als je de tips wilt bewaren, kun je onderstaande foto ook pinnen op Pinterest.
Tekst & fotografie: Francesca
Voor deze reis ben ik uitgenodigd door Visit Malta. Maar mijn reisverslag is volledig gebaseerd op mijn persoonlijke ervaring en eigen, eerlijke mening.
Meer van mijn culinaire reisverslagen vind je hier.