Dagje uit in Hengelo: op z’n Storkiaans!

Ik had geen idee. Dat het bedrijf Stork zo’n enorme impact heeft gehad in de afgelopen 150 jaar op Hengelo en de Twentse maakindustrie. Ja natuurlijk had ik de naam weleens horen vallen, maar zoals gezegd: ik had geen idee. Tot ik onlangs naar Hengelo reed samen met mijn Mr. …

Ik had geen idee. Dat het bedrijf Stork zo’n enorme impact heeft gehad in de afgelopen 150 jaar op Hengelo en de Twentse maakindustrie. Ja natuurlijk had ik de naam weleens horen vallen, maar zoals gezegd: ik had geen idee.

Tot ik onlangs naar Hengelo reed samen met mijn Mr. voor een wel heel bijzondere dag. We gingen namelijk in één dag 150 jaar Stork-historie beleven. Zowel culinair als historisch in het mooie Twente. Waar iedereen de tijd neemt, omdat ze dat als hun kostbaarste bezit zien. Tijd dus voor een dagje onthaasting, tijd hebben ze er zat.

Het mooiste Tuindorp van Nederland vind je in Hengelo

Onze eerste stop was Hotel ’t Lansink waar wij gingen lunchen in michellinsterrestaurant ’t Lansink* waar chef Lars van Galen met zijn brigade kookt. We reden een prachtig pleintje op en zeiden vol verwondering tegen elkaar dat dit pas écht een leuke wijk is om in te wonen. Geen idee had ik nog op dat moment dat de hele wijk Tuindorp ’t Lansink ruim 100 jaar geleden is gesticht door C.F. Stork, de Hengelose industrieel die deze wijk liet bouwen voor zijn werknemers.

Oorspronkelijk had Tuindorp 800 woningen, dit zijn er nu circa 1500 omdat de wijk in de loop der jaren is uitgebouwd. Wat het hier zo bijzonder maakt zijn de verschillende bouwstijlen door elkaar heen. Geen enkel huis is hetzelfde en grote villa’s en kleine arbeiderswoningen staan zij aan zij. Dat was ook de gedachte erachter in die tijd, de ‘bazen’ en de werknemers woonden naast elkaar. Alleen C.F. Stork zelf scheen wel ergens anders te wonen, maar dat loste hij op door weer andere leden van de familie wel in de wijk te laten wonen, de slimmerik.

De woningen kregen allemaal veel zonlicht binnen, hadden kleine keukens en – wat voor die tijd heel bijzonder was – hadden riolering en centrale verwarming. De huren bedroegen in die tijd tussen de 2,50 en 7,50 (gulden!) per week. Daar kun je je toch echt niets meer bij voorstellen. Ook waren er scholen voor kinderen en opleidingen voor mannen en vrouwen. De mannen werden uiteraard gelijk technisch opgeleid zodat ze aan de slag konden in de machinefabrieken van de Gebr. Stork & Co.

We wandelden verder door Tuindorp samen met onze gids Yvonne. Die geweldig leuk vertelde over ‘haar wijk’ waar ze enorm trots op is. Ze nam ons ook mee naar haar favoriete plek: het zeer fraai aangelegde Tuindorpbad, het natuurbad dat middenin Tuindorp ligt. Waar ze zelf nog iedere dag om 10 uur ’s ochtends baantjes trekt. Tot het moment dat het zwembad sluit voor het seizoen.

Hotel Restaurant ’t Lansink: van theehuis naar Michelinster-restaurant

In 1916 liet Stork een theehuis bouwen als sociaal middelpunt van de wijk. En 5 jaar later werd daar al een extra verdieping op geplaatst. Het begin van Hotel ’t Lansink waar in de loop der jaren ontelbaar veel buitenlandse gasten van Stork hebben overnacht. Het gebouw is in de 100 jaar dat het bestaat ongewijzigd gebleven en heeft zijn kenmerkende historisch monumentaal karakter behouden. Je ziet het overal in terug, wat echt prachtig is.

In het hotel kun je uiteraard slapen (wat een tip is, ook als je naar de voorstelling 150 jaar Stork gaat, daarover hieronder meer), maar veel belangrijker nog: er zit een parel van een restaurant in!

Chef Lars van Galen is voor zijn kookkunsten reeds bekroond met een Michelinster en dat is meer dan terecht. We hebben hier op deze middag een fenomenale lunch gehad.

De lunch startte met het huisaperitief. Bolletjes perzikijs gecombineerd met cointreau, gin en vlierbloesem tonic. Vooraf was ik bang dat dit te zoet zou worden, maar de cocktail was heerlijk en perfect in balans.

Als amuses kregen we onder andere cassavechips met geelvintonijn (geserveerd op een echte cassavewortel, dat vind ik dan weer leuk), een mini hartige donut met olijventapenade, ansjovis en crème van ansjovis, kroepoek van biet met crème fraîche en appel en een koekje van komijnekaas met peper. Stuk voor stuk verrukkelijk! En dat gold ook voor de gebakken bloemkoolsoep met schuim van citrus.

Het voorgerecht was zo mooi om te zien dat je het bijna niet durfde aan te snijden. Grapje natuurlijk, ik eet altijd alles op. Gelukkig maar, want deze langoustinemousse met gebakken wilde garnalen, citrus vinaigrette, gebakken avocado, venkelslierten en groene asperges had ik niet willen missen.

Mijn mooiste ontdekking van de lunch was de jus van lavas (maggiblad) die geserveerd werd bij de kalfsoester met kalfsnek. Wat een combinatie! En ik moet thuis ook jus van lavas maken, dat is zeker.

150 jaar Stork: theaterspektakel middenin Hengelo

Een maand lang vind je middenin Hengelo het theaterspektakel ‘150 jaar Stork’. Over een Twents bedrijf dat uitgroeide tot een speler van wereldformaat. Over verwachtingen, teleurstellingen, dromen, daden, verleden, heden en de toekomst! Inhoudelijk ga ik over de voorstelling niet veel vertellen, maar de rode draad ‘wat als’ is heel belangrijk in het stuk. Wat zou er gebeurd zijn als er vanaf 1968 wel een telg uit de familie Stork op het ‘nest’ had gezeten? Zou Stork dan niet uit Hengelo zijn verdwenen? En wat als deze telg de juiste vrouw aan zijn zijde zou hebben om deze klus te klaren? En zij elkaar niet door een aaneenschakeling van ongelukkige omstandigheden en misverstanden uit het oog waren verloren?

Bron foto: 150 jaar Stork

Wij vonden het prachtig om naar te kijken! Niet in de laatste plaats door het interactieve decor wat speciaal gemaakt is naast de oude werkplaats van Stork. Tip: neem wel een warme jas mee, want je zit (wel overdekt) buiten.

Leuk detail: kaartjes zijn inclusief een 3-gangen diner waarbij je op ‘Storkiaanse’ (ja, ik heb een nieuw woord geleerd hoor!) wijze met elkaar eet. Oftewel: met z’n allen aan grote tafels waarbij al het eten in het midden van de tafel wordt gezet en je zelf opschept. Grappig om mee te maken! Lekker volksvoer eten terwijl je in gesprek raakt met anderen aan je tafel. Zo zat er een echtpaar naast me waarvan de man ruim 20 jaar voor Stork heeft gewerkt. Inmiddels gepensioneerd en ze keken enorm uit naar de voorstelling.

We hebben genoten tijdens ons dagje Hengelo van een stukje historie, maar ook van het eten. In Twente zijn trouwens nog veel meer verrassende eetadresjes te vinden, kijk daarvoor eens op deze pagina. Op zoek naar een overzicht van alle toprestaurants? Kijk dan op deze pagina!

Voor deze reis naar Twente ben ik uitgenodigd door VisitOost. Als trots ambassadeur van Oost-Nederland zal ik dit jaar vier reizen maken om meer te ontdekken over dit deel van Nederland. Lees ook hier mijn disclaimer.

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Zomer