Laten we het eens over de paasbrunch hebben vandaag. Dat is een prima moment in de week voor Pasen, want wat zijn deze dagen nou zonder een gezellige paasbrunch met familie of vrienden? Voorafgegaan door een gezamenlijke zoektocht naar de verstopte paaseieren die je bij voorkeur eerst zelf geschilderd hebt. Dit jaar ga ik er ook aan geloven, mijn kleuter gaat dat fantastisch vinden. Het leukste is natuurlijk om de eieren voor volwassenen op de meest onmogelijke plekken te verstoppen, dan zit de sfeer er gelijk goed in.
Daarna is het tijd voor de traditionele brunch. Ontbijten doen we niet, want uitslapen is fijn. Daarom maar een laat ontbijt wat gecombineerd wordt met de lunch en dat mag uren duren. Met z’n allen aan een feestelijk gedekte tafel die vol staat met warme broodjes, drankjes, heerlijke hapjes en natuurlijk gekookte eitjes. Pasen zonder eieren bestaat niet.
Vandaag heb ik voor jullie een enorme inspiratieblog geschreven boordevol paasbrunch recepten. Dat er op tafel onder andere geen (zachtgekookte) eitjes, paasstol, afgebakken broodjes, verse sapjes, vleeswaren, jam en gezouten roomboter mogen ontbreken snappen jullie als lekkerbekken vast wel. Het aanbod daarvoor is ook gigantisch in alle winkels, ik geniet al weken van al die lekkernijen!
Paastafel in pasteltinten
Je hoeft niet uren in de keuken te staan om er een heerlijke brunch van te maken. Wel is het leuk om vooraf al even te shoppen voor de tafeldecoratie. Zo combineerde ik dit jaar mijn eigen collectie servies met nieuwe items van onder andere Xenos en Dille & Kamille. Die hebben beide geweldige collecties in leuke pasteltinten. Ik ben aan het mix & matchen geslagen en werd helemaal vrolijk van het eindresultaat.
En dan nu door naar de recepten! Ik heb een paar makkelijke en heerlijke dingen voor jullie bedacht. Kies er uit wat je lekker vindt en combineer dat met makkelijke en verantwoorde producten die je vooraf al hebt ingeslagen.
Proost!
Voordat we aanvallen wordt er eerst geproost. Dit jaar maakte ik een frisse mimosa met 1 deel sinaasappelsap en 1 deel van de feestelijke Freixenet Cava die ik thuis kreeg gestuurd om te proeven. Stiekem heb ik een hekel aan sinaasappels persen en daarom ben ik erg blij met de persmachines die je in veel supermarkten vindt. Je zet een lege fles eronder en de machine doet de rest. Zo hoef je het ’s ochtends alleen nog in een karaf te schenken. Wil je een alcoholvrije mimosa? Meng dan de sinaasappelsap met Ginger Ale.
Verder staan er bij ons verse sappen en smoothies op tafel voor jong en oud en ook die maak ik voor een brunch niet zelf. Prima als iemand anders die alvast voor me heeft gemaakt, dan kan ik nog een half uurtje extra blijven liggen. En laten we de koffie en thee niet vergeten. Maak een grote pot groene thee met citroen bijvoorbeeld en zet deze midden op tafel op een warmhoudplaatje.
Ei op tafel en in de soep
Ja, echt, ik heb eisoep gemaakt, oftewel ‘egg drop soup’. Geen idee wat ik ervan moest verwachten, maar het intrigeerde me nadat ik erover had gelezen op de site van Gimme Some Oven. Het is ontzettend makkelijk om te maken en heel erg lekker, een prima begin van de brunch.
Eisoep
Voor 6 personen: Meng 1 liter koud water met 2 volle eetlepels maïzena en klopt dit met een garde door elkaar totdat de klontjes weg zijn. Verkruimel 2 kipbouillonblokjes erboven en roer er 1tl gemberpoeder en 1tl kurkuma door. Breng dit aan de kook en laat een paar minuten pruttelen. Klop in de tussentijd 2 grote eieren met 2 eiwitten los in bijvoorbeeld een maatbeker. Zet het vuur uit en schenk heel rustig het ei in de soep terwijl je roert met een garde of vork. Het ei stolt gelijk in de soep en vormt dunne draadjes. Roer er daarna nog 150gr uitgelekte maiskorrels en 3 lente-ui in ringetjes door. Breng op smaak met zwarte peper en serveer.
Hoe kook je ook alweer een ei?
Allereerst: kies voor ‘goede’ eieren. Vaak denken mensen dat scharreleieren al goed zijn, maar die kippen lopen niet buiten. Wat het woord ‘scharrel’ wel doet vermoeden. Daarom kies ik voor vrije uitloop of biologische eieren. Zowel voor de diervriendelijkheid als de smaak. Meestal koop ik deze bij mijn kaasboer, maar gelukkig heb je ook in supermarkten tegenwoordig alle keus.
Zet een pannetje water op het vuur waar de eieren helemaal in passen. Breng aan de kook en schenk er een klein scheutje azijn in. Leg een ei op een lepel en laat zo in het kokende water zakken. Nu is het wachten. Hou je van zachtgekookt met een vloeibare dooier? Dan kook je ze 3-5 minuten (afhankelijk van hoe groot de eieren zijn). Voor een iets vastere, maar nog wel smeuïge dooier wacht je 5-7 minuten en voor een hardgekookt ei stel je de tijd in op 7-9 minuten. Laat de eieren daarna schrikken onder koud water zodat de garing stopt en je de eitjes straks makkelijk kunt pellen.
Hartige hapjes
Naast afgebakken broodjes, een selectie aan vleeswaren en gerookte zalm of gravad lax staan er bij ons ook altijd hartige hapjes op tafel.
Bladerdeegpakketjes met groene asperges en prosciutto
Voor 10 pakketjes: Laat 10 plakjes roomboter bladerdeeg ontdooien op het aanrecht en verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de onderkanten van 500gr groene asperges af en meng ze in een schaal met olijfolie, zeezout en specerijen naar smaak (zo gebruikte ik deze Siciliaanse mix, maar het is ook heerlijk met bijvoorbeeld gerookt paprikapoeder en oregano). Leg een plakje prosicutto op je werkblad en leg daar 2 of 3 asperges op. Rol op en leg op een plakje bladerdeeg wat je vervolgens dichtvouwt door de 2 punten op elkaar te plakken. Leg alle pakketjes op een met bakpapier bekleedde bakplaat en bak circa 20 minuten in de oven totdat het bladerdeeg gaar en goudbruin is.
Salade met sugar snaps, biet en mangodressing
Een frisse salade als tegenhanger van alle broodjes en baksels en wederom heel makkelijk om te maken. Blancheer 100gr sugar snaps 3 minuten in kokend water en spoel daarna af onder koud water. Verdeel een paar handjes veldsla over een schaal en leg daar de sugar snaps op. Boen 4 (gekleurde) bietjes schoon onder stromend water en snijd daarna in hele dunne plakjes of gebruik hier een mandoline voor. Steek deze speels tussen de sugar snaps. Maak een dressing van 4el olijfolie extra vergine, 2el mango azijn, peper en zout en druppel dit over de salade. Strooi er als laatste wat verkruimelde feta over.
Mini quiches met pastrami en ricotta
Voor 6 quiches: Laat 6 plakjes bladerdeeg ontdooien en verwarm de oven voor op 200 graden. Vet 6 muffinvormpjes of 6 bakjes in een muffinblik in met bijvoorbeeld bakspray. Bekleed ieder vormpje met een plakje bladerdeeg en prik in de bodem een paar gaatjes met een vork. Bekleed de bakjes vervolgens met een plakje pastrami. Kluts 4 eieren los met 125gr ricotta, snufje zout en zwarte peper. Roer hier 100gr doperwten en 4 cherrytomaten in kleine blokjes door. Eventueel kun je er ook nog wat geraspte (Parmezaanse) kaas doorheen roeren. Verdeel dit mengsel over de 6 bakjes. Bak de quiches in 25 minuten totdat ze gaar en goudbruin zijn.
Naan sandwiches
Ik wilde een keer iets anders dan mini sandwiches op tafel en besloot aan de slag te gaan met naan. Deze kun je kopen van Patak’s of je maakt ze zelf met dit recept. Verwarm de naans in de oven en beleg daarna bijvoorbeeld met gerookte kipfilet, buffelmozzarella, plakjes trostomaat, blaadjes basilicum, peper en zout. Of met gerookte zalm, avocado en dille. En wat denk je van geroosterde paprika, aubergine en rucola? Je kunt er alle kanten mee op. Na het beleggen klap je de naan dubbel en steek je er een gezellig prikkertje in. Klaar zijn je naan sandwiches.
Zoete afsluiters
Natuurlijk staat er ook nog iets te snoepen op tafel. Tenminste, hebben jullie nog een plekje over na alle andere gerechten? Ach, vast wel! En anders tafel je gewoon nog een uurtje langer door, doen wij ook.
Hangop met oranjebloesemwater en frambozen
Voor 6-8 personen: Als je yoghurt een nachtje laat uitlekken in een kom krijg je hangop. Een romige, dikke yoghurt met een milde smaak. Dat kun je heel makkelijk zelf maken, mits je het voorbereid. Zet een bolzeef in een pan en bekleed deze met een natte (wel even uitwringen) theedoek. Schenk hier 1 liter volle yoghurt in en roer er eventueel 4 tot 6 eetlepels (naar smaak) oranjebloesemwater door. Dek af, bind de punten van de theedoek aan elkaar vast en zet een nacht in de koelkast. De yoghurt lekt zo uit en transformeert in hangop. Serveer de hangop in glazen bakjes en garneer bijvoorbeeld met granola, verse frambozen en honing. Geen zin of tijd om zelf hangop te maken? Je kunt het ook in de winkel kopen.
Suikerbrood met verse aardbeien
Simpeler wordt het niet dus laat je zeker niet weerhouden. Besmeer plakjes suikerbrood met roomboter en beleg met plakjes aardbeien.
Citroen-maanzaad cakejes
Ik vond een schattige bakvorm waarmee je cakejes in de vorm van paaseieren kunt bakken. Daarmee maakte ik deze citroen-maanzaad cakejes die de uitsmijter van onze brunch werden.
Voor 6 (flinke) cakejes: Verwarm de oven voor op 180 graden en vet 6 cakevormpjes in, bijvoorbeeld met bakspray. Klop 175gr roomboter (kamertemperatuur) los met 100gr kristalsuiker totdat deze romig is en lichtgeel van kleur. Klop er vervolgens 125gr ricotta, rasp van 1 citoren, 1tl vanille extract en 2 eieren (een voor een) door totdat het net is gemengd. Roer in een andere kom 175gr bloem, 1,5tl bakpoeder, mespuntje zout en 1el maanzaad door elkaar. Meng dit vervolgens kort door het natte beslag totdat alles goed gemengd is. Verdeel het beslag over de vormpjes en bak ze 20-25 minuten in de oven. Steek een satéprikker in een cakeje en als deze er net droog uitkomt zijn ze klaar. Laat afkoelen op een rooster.
Zo, zijn jullie er nog na al dat receptgeweld? Ik hoop het wel en vooral dat jullie inmiddels heel veel trek en zin hebben gekregen om er een geweldige paasbrunch van te maken dit jaar. Laat het me vooral zien door een foto van je paasbrunchtafel te delen met #francescakookt. Hele fijne Pasen allemaal!
Dit artikel bevat naast eigen recepten en inspiratie ook producten die me gratis zijn toegestuurd. Lees hier mijn disclaimer.