De Dyck in Woubrugge – Ongeremd in verbluffende lokale smaken

Niet eens zo ver van mijn huis ligt het dorp Woubrugge. Grenzend aan Roelofarendsveen en Alphen aan den Rijn, wellicht bekend bij watersporters die het Braassemermeer kennen, maar verder kon ik (nog) geen reden bedenken om hierheen af te reizen. Tot een paar maanden geleden. En vandaag ga ik jullie …

Niet eens zo ver van mijn huis ligt het dorp Woubrugge. Grenzend aan Roelofarendsveen en Alphen aan den Rijn, wellicht bekend bij watersporters die het Braassemermeer kennen, maar verder kon ik (nog) geen reden bedenken om hierheen af te reizen. Tot een paar maanden geleden. En vandaag ga ik jullie vertellen waarom een bezoek aan dit mooie dorp meer dan de moeite waard is.

de dyck woubrugge 4
de dyck woubrugge 3

Op de Woudsedijk-Zuid vind je namelijk De Dyck. Voorheen een akkerbouwbedrijf wat na een grondige verbouwing is omgetoverd tot restaurant, vergaderlocatie én moestuin. En vooral die moestuin is hetgeen wat De Dyck zo bijzonder maakt. Dan heb ik het niet over een tuintje van 3×3 meter, maar een gigantische lap grond waar door Janneke met de seizoenen mee wordt geteeld. En waar zo veel eigen groenten, vruchten en kruiden worden geoogst dat De Dyck voor het grootste deel zelfvoorzienend is.

de dyck woubrugge 5

Chef Martijn Koeleman nam me bij mijn eerste bezoek mee de moestuin in. Terwijl hij links en rechts wat plukte om te proeven, want volgens hem is niets lekkerder dan de producten uit zijn ‘verse voorraadkast’. Ik geloof dat Martijn op weinig plekken gelukkiger is dan wanneer hij hier wandelt en proeft. De dag hier beginnen, wakkert zijn culinaire creativiteit aan. En geloof me, die is bijzonder groot.

de dyck woubrugge 7

Geïnspireerd op de oogst van het seizoen ontwikkelt hij samen met zijn team het moestuinmenu. In principe vegetarisch, maar bij sommige gerechten bestaat ook de mogelijkheid om een stukje vlees of vis toe te voegen. Zo veel mogelijk lokaal en duurzaam, waaronder bijvoorbeeld van het eigen varken wat scharrelde naast de moestuin.

de dyck woubrugge 6

Mijn tafelgenoot en ik zijn werkelijk weggeblazen aan tafel door de creativiteit en verrassende smaakcombinaties die we geserveerd kregen. Bij De Dyck gaan ze tien stappen verder in het uitdragen van de filosofie van lokaal en seizoensgebonden eten. In de eerste plaats uiteraard door de moestuin. Maar ook omdat ze achter de schermen blijven experimenteren in het ontwikkelen van nieuwe smaken en fermentatietechnieken. Zo proefden wij gedroogde rucolabloemetjes die doen denken aan pinda. Hier maken ze vervolgens een eigen pindasaus van die zomaar geserveerd zou kunnen worden bij hun eigen saté van spitskool.

de dyck woubrugge 9
de dyck woubrugge 10

Maar we kwamen ook in een schuur terecht waar ketjap wordt gemaakt van kapucijners. Ongeremd in creativiteit en passie voor lokale smaken en producten, dat zijn ze allemaal hier bij De Dyck en daar waren wij laaiend enthousiast over.

Lokaal en van eigen land is hier de maatstaf en dat dragen ze in alles uit. Zo hebben ze ook een bijzondere wijncollectie die is ingedeeld in kilometers. Per honderd kilometer tot maximaal 500 kilometer in een straal rondom De Dyck. Gasten ontdekken zo hoe verrassend het wijnaanbod van dichtbij is. Dat maakt het in de praktijk natuurlijk wel wat moeilijker om bijpassende wijnarrangementen (per glas) bij de gerechten amen te stellen. Dat kan niet altijd volledig passend zijn, interessanter is het dan om te zoeken naar een verrassende fles wijn uit de buurt.

de dyck woubrugge 8

Maar laten we eerlijk zijn, een verrassende ontdekkingstocht is het van a tot z hier bij De Dyck. De ongetemde passie voor pure smaken, ongeremde creativiteit, lokale passie en liefde voor natuur en mens staan hier centraal. Als gast laat je je onderdompelen in hun lokale smaakreis en die is te bijzonder om niet te willen ervaren. Ik zou hier ook altijd voor het volledig vegetarische menu gaan, want echt (ik herhaal het nog maar een keer), je wordt weggeblazen. Mijn tafelgenoot is een echte carnivoor (er was een reden waarom ik hem mee nam natuurlijk) en hij heeft zo genoten van alle gerechten. In het najaar neem ik mijn eigen mannen ook nog een keer mee, want ik kan niet wachten om mijn eigen jongens te laten kennismaken met deze stijl van koken. Ik ben groot fan.

Leuk om te weten, naast lunchen en dineren kun je bij De Dyck ook poldershoppen en een zelfoogstabonnement afsluiten. En voor zakelijke evenementen is De Dyck ook een geweldige locatie, ze hebben diverse vergadersettings en ik gok zo maar dat de catering ook fantastisch is ;-).

Goed, zal ik jullie ook nog wat foto’s laten zien van wat we daar dan hebben gegeten? Daar heb je nu natuurlijk niet heel veel meer aan, want het menu is al lang weer veranderd sinds wij er waren aan het einde van het voorjaar. Hier vind je het recente moestuinmenu van het seizoen zodat je je vast kunt verheugen op je eigen bezoek.

Onze lunch werd gestart met een parade aan amuses, de een nog verrassender dan de ander. Op tafel vonden we ook een flesje olie, wat bij navraag Nederlandse koolzaadolie bleek te zijn die geïnfuseerd was met rozemarijn uit eigen tuin. Ook zie je op de foto flatbread van de barbecue met crème van daslook en blad van de Oostindische kers.

de dyck woubrugge 11

Mijn favoriete amuses zie je hieronder. Met op links een taco van van graan (gekleurd met cassisbes) met crème van geroosterde aubergine met verveine miso en salade van ingelegde bosui. En op rechts een tartelette met crème van aardpeer en gerookte knoflook. Daarop parels van gefermenteerde tomaat met bieslook en oregano bloemetjes. Waanzinnig!

de dyck woubrugge 12

Deze tomaatjes van de barbecue met gekonfijte shiitake en gefermenteerde asperges werden begeleid met een bouillon van tomaatjes en een olie van de douglasspar. En op rechts werd de gerookte boter geserveerd bij het brood.

de dyck woubrugge 13

Nog twee favorieten dan. Op links de venkel die eerst gekonfijt was in olie van de berenklauw en daarna afgeroosterd. Daarover een hollandaise van de takken van de cassibes waar ze zelf olie en azijn van trekken. Bovenop bloemetjes van de basilicum en sumak op basis van cassisbes en jostabes.

En op rechts de zachtgegaarde procureur die daarna op de barbecue is gegaan en geglaceerd werd in eigen jus. Bovenop wat geroosterde oesterzwammen met daslookolie en een klein beetje habanero peper en klaverzuring.

de dyck woubrugge 14

De desserts mochten natuurlijk ook niet ontbreken. Mijn favoriet was de mousse van yoghurt met vlierbloesem, gevuld met ingekookt komkommersap en omgeven door wat fijngesneden dille & kamille. En op rechts zie je de friandises die geserveerd werden bij de koffie. Vraag me niet meer wat het was, dat ben ik compleet vergeten ;-).

de dyck woubrugge 15

Wat hebben wij genoten van deze onbekende parel in Zuid-Holland. Ik raad jullie allemaal aan om hier eens te gaan eten. De uitgebreide lunch op zondag, die wij deden, is ook echt een beleving. Reserveren kan hier op de site van De Dyck.

Voor dit restaurantbezoek ben ik uitgenodigd door De Dyck. Maar mijn review is volledig gebaseerd op mijn persoonlijke mening en positieve ervaring. Lees ook hier mijn disclaimer.

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Zomer