De ‘niet zo’ salade niçoise

Soms heb je allemaal wilde plannen en dan gooit de werkelijkheid roet in het eten. Dan kun je opeens geen tonijn en zwarte olijven vinden in de bergen. En blijk je ook nog een prachtige bos groene asperges te hebben liggen. Om vervolgens maar een beetje te gaan freewheelen met …

Soms heb je allemaal wilde plannen en dan gooit de werkelijkheid roet in het eten. Dan kun je opeens geen tonijn en zwarte olijven vinden in de bergen. En blijk je ook nog een prachtige bos groene asperges te hebben liggen. Om vervolgens maar een beetje te gaan freewheelen met alle heerlijkheden die je wel hebt gevonden waarmee je een briljante salade maakt. Een ‘niet zo’ salade niçoise dus, die meer dan de moeite waard is om ‘wel zo’ te maken.

Op de foto zien jullie een salade voor 19 personen. Ik heb de receptuur maar even aangepast voor 4 personen om het voor iedereen makkelijker te maken. Maar heb je nou een keer een flinke brunch of grote BBQ met veel mensen dan is dit een ideaal recept om voor een groot gezelschap te maken.

Wat je nodig hebt voor 4 personen als hoofdgerecht

– 250gr vastkokende aardappels (bij voorkeur in de schil)
– zout
– 4 eieren
– 100gr boontjes
– 200gr groene asperges
– olijfolie
– 300gr zalm in grove stukken (bijvoorbeeld een zalmmoot)
– peper
– 1tl Provençaalse kruiden
– 1/2 krop knapperige sla (bijvoorbeeld romaine)
– handvol smaakvolle cherrytomaten
– fijne dijon mosterd
– sap van 1/2 citroen
– 4 ansjovisfilets

niet-zo-salade-nicoise-met-zalm-2

Wat je gaat doen

Snijd de aardappelen in kwarten of halveer ze bij kleine aardappels en doe ze in een pan met water en zout. Zet op het vuur en kook beetgaar in 15-20 minuten. Kook ze niet tot moes en check na 15 minuten met een vork of ze al gaar zijn. Giet daarna af en spoel na met koud water.

Kook de eieren in een andere pan 10 minuten totdat ze hardgekookt zijn. Laat daarna schrikken in koud water.

Dop de boontjes en snijd in grove stukken. Snijd de onderkanten van de asperges af en halveer ze in de lengte. Breng een pan met water en zout aan de kook en doe hier de boontjes en asperges in zodra het water kookt. Blancheer de groenten een minuut of 3, haal daarna uit de pan en spoel na met koud water of leg in ijswater.

Zet een grillpan op het vuur en kwast deze in met olijfolie als de pan goed heet is. Leg de stukken zalm in de grillpan. Bestrooi met zout, peper en Provençaalse kruiden en grill ze aan beide zijden een minuut of 2 totdat de buitenkant gaar is en de binnenkant nog mals en roze.

Pak een grote schaal waar straks alle ingredienten op passen. Scheur de sla met je handen in grove stukken en bedek hier de schaal mee. Druppel wat olijfolie over de sla en wat zout en peper. Verdeel de blokjes aardappel over de sla en daarover komen de sperziebonen en groene asperges.

Maak een dressing van 8 eetlepels olijfolie, 1 eetlepel mosterd, helft van het citroensap, peper en 4 fijngehakte ansjovisfilets. Klop dit tot een dressing en proef. Voeg naar smaak nog extra mosterd, citroen of zout toe. Verdeel de helft van de dressing over de salade en zet de rest van de dressing naast de salade zodat iedereen zelf naar smaak nog extra dressing kan toevoegen.

Leg daarna de stukken zalm erop. Pel de eieren, halveer ze en verdeel de helften over de salade. Hetzelfde doe je met de cherrytomaten.

Serveer de salade met de extra dressing en vers stokbrood. Schenk er een glas witte wijn bij en je waant je even in Frankrijk. Bon appétit!

Tip: die groene asperges kun je natuurlijk ook grillen voor dit recept. En heb je nog groene asperges over dan vind je hier meer receptinspiratie.

Volg Francesca Kookt! ook op Facebook, Twitter, Google+, Bloglovin’ of Instagram.

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Zomer