Dilmah – Thee met de ziel van 3 generaties

Afgelopen zaterdag had ik de eer om aanwezig te zijn bij een heel bijzonder evenement in het Amstel Hotel. Die middag was de oprichter van Dilmah samen met zijn zoon en kleinzoon aanwezig om twee zeldzame theesoorten uit Sri Lanka aan te bieden; de Opata Estate Flowery Broken Orange Pekoe …

Afgelopen zaterdag had ik de eer om aanwezig te zijn bij een heel bijzonder evenement in het Amstel Hotel. Die middag was de oprichter van Dilmah samen met zijn zoon en kleinzoon aanwezig om twee zeldzame theesoorten uit Sri Lanka aan te bieden; de Opata Estate Flowery Broken Orange Pekoe 1 en de Craighead Estate Fine Silver Tips*.

Francesca Kookt_dilmah_thee met de ziel van 3 generaties_4

De familie Fernando liet ons ervaren hoe we deze zeldzame thee kunnen ‘cuppen’ om zo de echte karakteristieken te ontdekken. Oftewel, hoe zet je op traditionele wijze thee en hoe drink je ‘m vervolgens. En geloof me, dat is heel anders dan hoe we het zelf thuis doen. Want meestal hangen we een theezakje in een kop en schenken er kokend heet water op. Om vervolgens het zakje er te lang of te kort in te hangen, omdat we nou eenmaal niet beter weten. Zonde, want daarmee help je in een paar minuten echte goede thee naar de knoppen.

Francesca Kookt_dilmah_thee met de ziel van 3 generaties_3

Tea paring in het Amstel

Weer even terug naar de bijzondere middag in het Amstel. Een Royal Afternoon Tea in dit prachtige hotel is al een waanzinnige ervaring. Maar als je dan ook nog eens met de oprichter van Dilmah aan tafel zit en de pairings zijn bedacht door Maître Sommelier Ronald Opten van sterrenrestaurant La Rive dan wordt het opeens een ‘once in a lifetime’ experience.

Francesca Kookt_dilmah_thee met de ziel van 3 generaties_5

Ronald combineerde de hoogwaardige theeën van Dilmah en maakte uitmuntende combinaties als een Opata Estate Ceylon Flowery Broken Orange Pekoe 1 met een kaneel krakeling, tartelette met gerookte forel en limoen en een aardappelsalade met truffelremoulade. En wat te denken van een Lover’s Leap Single-Estate Ceylon Pekoe 1 met een butterfly garnaal met mango-limoen chutney en een yakitori spies. Daarna volgden nog een aantal surprise sandwiches, scones en roze zoetigheden (oh, die macaron).

Francesca Kookt_dilmah_thee met de ziel van 3 generaties_6

Aan het einde sprak Ronald de memorabele woorden “you may look at it, but do not touch”. Dat ging over de chocolade verwennerij op het onderste plateau. Met onder andere red velvet cake en een chocolade tartelette. Dat was met een reden, want hij schonk daar een Ginger & Rose Scented thee bij die de smaakpapillen meer dan prikkelden. Bij de red velvet cake proefde je de rozen, bij de chocolade tartelette kwam de gember sterk omhoog en bij het laatste taartje, de gâteau l’opéra was de roos en gember volledig in balans. Wat een afsluiting!

Francesca Kookt_dilmah_thee met de ziel van 3 generaties_7

Kijk voor een compilatie van deze fijne middag naar dit filmpje. En wil je zelf deze Royal Afternoon Tea met Dilmah theeën ervaren, kijk dan op de site van het Intercontinental Amstel Amsterdam.

Dilmah – een merk met een ziel

Ik besloot deze blog te schrijven om een reden. En dat was niet de Royal Afternoon Tea in het Amstel. Begrijp me niet verkeerd, deze was fantastisch. Maar er was iets groters en meer indrukwekkend die middag. En dat was de familie Fernando. Toen de oprichter Merrill J. Fernando 25 jaar geleden het merk Dilmah oprichtte deed hij dat met een visie. Namelijk dat de thee die verbouwd en geplukt werd in Ceylon ook daar verpakt en verscheept diende te worden. Hij sneed de volledige tussenhandel eruit en zorgde er zo voor dat hij de beste kwaliteit thee op de juiste plek kon verwerken waardoor de boeren een zo groot mogelijk deel van de opbrengst kregen.

Mr. Fernando zat bij ons aan tafel en ik was onder de indruk van zijn voorkomen. Een aardige en toegankelijke man die zichtbaar genoot van de eerste openbaring van zijn twee zeldzame theesoorten. Met zijn kleinzoon aan zijn rechterzijde en zijn zoon die het verhaal vertelde aan de genodigden.

Francesca Kookt_dilmah_thee met de ziel van 3 generaties_8

Aan het einde van de middag sprak hij ons toe en vertelde het verhaal in zijn eigen woorden. Zijn boodschap was duidelijk en indrukwekkend. Natuurlijk mag iedereen kiezen voor een pakje thee wat 99 cent kost, maar realiseer je dan ook dat je niet de beste kwaliteit drinkt en dat de boeren een minimale opbrengst krijgen. Voor een pakje Dilmah thee betaal je € 2,39 en dat is met een reden. Dilmah thee staat voor 100% pure Ceylonthee van de hoogste kwaliteit. De thee is 100% onvermengd en afkomstig van de theevelden van Sri Lanka, vers in folie verpakt, zodat al het goede van de natuur behouden blijft.

Aan het einde van zijn speech was iedereen even stil. Sommige mensen raken je, weten iets over te brengen wat anderen niet lukt. Toen realiseerde ik me hoe mooi dit merk is. Niet ontstaan vanuit een briljante marketingstrategie, maar ontstaan vanuit de passie van een familie. Alleen daardoor smaakt een kopje thee al honderd keer beter.

Over Dilmah thee – die drink je ook gewoon thuis

Tijdens de ‘seasonal first serve’ in het Amstel kregen we 2 bijzonder exclusieve theesoorten* te proeven die we niet allemaal thuis kunnen drinken. Voor dagelijks thuisgebruik heeft Dilmah nu een geweldige Exceptional lijn die verkrijgbaar is bij Albert Heijn. Met smaken als ‘Fragrant Jasmine Green Tea’, ‘Rose with French Vanilla’, ‘Perfect Ceylon Tea’, ‘Berry Sensation’ en (mijn favoriet) ‘Italian Almond’ maak je iedere dag een perfect kopje thee. Kijk ook eens in de webshop van Dilmah voor de andere collecties.

Francesca Kookt_dilmah_thee met de ziel van 3 generaties_9

*De zeldzame Dilmah theesoorten uit Sri Lanka

Opata Estate Flowery Broken Orange Pekoe 1 (op traditionele wijze geoogst en geproduceerd op 12 maart 2014, productieomvang 50kg):
In 1903 werd Opata Estate aangelegd in het spectaculaire gebied dat aan de oostkant grenst aan de uitlopers van Adams Peak en aan de zuidkant van de Rakwana bergketen. En 111 jaar later brengt de plantage  nog steeds thee van uitzonderlijke kwaliteit voort. Deze in gelimiteerde oplage maakt deel uit van een partij van 50kg, die gedurende twee uur in een koele, vochtige omgeving een natuurlijke oxidatie heeft ondergaan. Het theeblad  is esthetisch perfect, zwart, gekruld en met zilveren accenten. De thee toont haar complexiteit met smaaknoten van gestoofd fruit, mout en kruiden, is helder en elegant en heeft body en een stevige textuur. De amberkleurige thee ziet er verfijnd uit en is uniek door de combinatie van textuur, helderheid en smaak, die gevolg is van de seizoen specifieke weersomstandigheden.

Craighead Estate Fine Silver Tips (op traditionele wijze geoogst en geproduceerd op 12 maart 2014, productieomvang 12kg):
Craighead Estate werd in het begin van de twintigste eeuw  in de regio Nawalapitiya aangelegd, midden in de pittoreske Gampola vallei en aan de noordzijde uitkijkend op de Pidurutalagala bergketen. Op een hoogte van ongeveer 1.150 meter  produceert Craighead Estate  een zeldzame en uitzonderlijke Silver Tips. Deze Fine Silver Tips is handgemaakt van de pure bladknoppen van een speciale variëteit van de theeplant Camellia Sinensis, die op maar een enkel veld van Craighead Estate verbouwd wordt. Het verse blad heeft de karakteristieke zilverachtige glans van Silver Tips en geeft een delicate jade kleurige thee. Na het zetten van de magnifieke witte thee  heeft het blad een unieke frisse geur, met tonen van citrus en zoet fruit. De thee brengt  de lente in de mond met tonen van honing, druiven, groene appel en olijf.  De heldere, verfrissende citrus noot is uniek voor de kleine akker.

Francesca Kookt_dilmah_thee met de ziel van 3 generaties_10

Volg Francesca Kookt! ook op Facebook, Twitter, Google+, Bloglovin’ of Instagram.

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Zomer