Doperwten kun je natuurlijk even kort blancheren, verwerken in een pasta, soep of nasi of er een stamppotje van maken. Of je maakt er deze doperwtenspread van! Wat heerlijk is als broodbeleg, spread voor op de borrelplank of je gebruikt het als garnering voor een burger.
Voor de basis gebruik je doperwten en je maakt er een geheel van met munt, basilicum en citroensap. Geweldig lekker op een cracker, boterham, als dip voor rauwkost of op een toastje in combinatie met feta of geitenkaas. Of smeer als basis op een wrap en beleg daarna met rauwkost en gekookt ei. Geniet ervan!
Ingrediënten
- 400 gr diepvries doperwten (zie bereiding hieronder voor verse doperwten)
- 7 takjes munt, alleen de blaadjes
- 4 takjes basilicum, alleen de blaadjes
- 4 el olijfolie extra vierge
- sap van 1/2 citroen
- zwarte peper
- zeezout
Aan de slag!
- Blancheer de doperwten 2 - 3 minuten in kokend water. Giet af en spoel na met koud water.
- Tip: je kunt de spread ook maken met verse doperwten in het seizoen, deze moet je alleen iets langer blancheren.
- Meng de doperwten met de blaadjes munt, basilicum, olijfolie en citroensap in een keukenmachine of hakmolen en maal helemaal fijn tot een spread. Is de spread volgens jou nog iets te droog? Voeg dan extra olijfolie of een scheutje water toe.
- Schep de doperwtenspread over in een bakje en breng op smaak met peper en zout.
Notities
- Met dit recept maak je een bakje vol.
- In een goed afgesloten bakje is deze doperwtenspread zeker 1 week houdbaar in de koelkast.
- Bereiding: 10 minuten
Recept & fotografie: DeedyLicious
Heerlijk was ‘ie!