Deze zalmquiche met biet en rucola kookte ik vorig jaar voor de Eetkalender 2018. Een heerlijke maaltijd waarvoor je maar 15 minuten in de keuken hoeft te staan en de oven doet de rest van het werk. Je kunt ‘m ook makkelijk voorbereiden of al een dag eerder maken. En de restjes van deze zalmquiche smaken de volgende dag heerlijk als lunch.
Ingrediënten voor 4 personen
- 6 – 8 plakjes hartige taartdeeg, ontdooid of 1 rol koelvers quiche of hartige taartdeeg
- couscous of bulgur
- 200 gr gekookte bietjes, in kleine blokjes
- 75 gr rucola
- 100 gr gerookte zalm
- 200 gr crème fraîche
- 4 eieren
- 60 ml melk
- klein handje dille, fijngehakt
- 25 gr Parmezaanse kaas, geraspt
- zwarte peper
- zeezout
- olijfolie extra vergine
- balsamicoazijn
Wat je gaat doen
Bereidingstijd: 15 minuten / Oventijd: 40 minuten
1. Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een quichevorm in.
2. Bekleed de vorm met het hartige taartdeeg, inclusief de wanden van de vorm. Prik gaatjes in het deeg met een vork en strooi een heel dun laagje couscous of bulgur over de bodem.
3. Verdeel de bietjes over de bodem en leg daar een handje rucola over. Eindig met reepjes gerookte zalm.
4. Roer de crème fraîche los en klop daarna een voor een de eieren erdoor en de melk. Roer als laatste de dille en Parmezaanse kaas erdoor en breng verder op smaak met peper en zout. Schenk het mengsel in de quichevorm.
5. Bak de quiche 40 minuten in de voorverwarmde oven. Laat daarna iets afkoelen en snijd in punten. Serveer met een simpele salade van de overgebleven rucola die is aangemaakt met olie, azijn, peper en zout.
Recept & fotografie: Francesca