Fish & chips van wilde kabeljauw

Het is jullie niet vreemd dat ik graag met vis kook. Sterker nog, ik ben een enorme visliefhebber. Thuis eten we minimaal 2 keer per week vis en de bereidingen hiervan zijn zeer divers. Rauw, bijvoorbeeld in de vorm van sushi of sashimi, gebakken, gestoofd of gegrild. Bij het kopen …

Het is jullie niet vreemd dat ik graag met vis kook. Sterker nog, ik ben een enorme visliefhebber. Thuis eten we minimaal 2 keer per week vis en de bereidingen hiervan zijn zeer divers. Rauw, bijvoorbeeld in de vorm van sushi of sashimi, gebakken, gestoofd of gegrild. Bij het kopen van vis let ik altijd heel erg op de kwaliteit en hoe de vis wordt gevangen. Alleen duurzaam gekweekte en/of wilde vis komt bij ons in de pan.

Vandaag krijgen jullie dan ook een heerlijk recept van mij voor fish & chips met tartaarsaus. Gemaakt van wilde kabeljauw.

 

Hoe zit het eigenlijk met vis uit de diepvries?

Vis wordt binnen een paar uur na het vangen ingevroren, in de meeste gevallen nog op zee. De kwaliteit van de vis wordt er nooit beter op zodra de vis uit het water is, maar kan wel behouden blijven. Tijd, temperatuur en hygiëne zijn essentieel om de kwaliteit hoog te houden. Je kunt dus met een gerust hart diepvriesvis kopen in de supermarkt als je niet in de gelegenheid bent om naar de visboer te gaan. Let bij het kopen van vis in het vriesschap wel op het MSC-keurmerk of check de vissoort op de VISwijzer.

Tijd om te koken!

Ik heb voor jullie een heerlijk recept voor homemade fish & chips. Hiervoor heb ik wilde kabeljauwfilets uit de diepvries gebruikt, maar je kunt natuurlijk ook gewoon een stukje kabeljauw uit onze Noordzee hiervoor gebruiken. Het was een dikke hit bij onze peuter, die at er zijn vingers bij op. Een leuk recept om eens doordeweeks te maken.

Fish & chips_wilde kabeljauw uit Alaska_3

Wat je nodig hebt voor 4 personen

– 750gr nieuwe aardappelen
– 2el olijfolie
– grof zeezout
– 3 teentjes knoflook, even geplet met een mes
– 125gr bloem + extra voor bestrooien
– flinke snuf zout
– 1 ei
– 150ml witbier
– 2el olijfolie
– 4 kabeljauwfilets (van de visboer of uit de vriezer, check wel het keurmerk)
– 4el mayonaise
– 4el Griekse yoghurt
– 25gr augurken
– 2el kappertjes
– 1el grofgehakte peterselie
– zout en peper

Wat je gaat doen

Bereiding: 45 minuten (inclusief oventijd)

Verwarm de oven voor op 200 graden. Was de aardappelen grondig en snijd ze daarna in 8 wedges. Doe de aardappelen in een grote ovenschaal en voeg de olijfolie, zeezout en teentjes geplette knoflook toe. Meng dit goed met je handen en zet de schaal in de oven. Bak de aardappel wedges krokant in circa 35-40 minuten, schep ze tussendoor af en toe even om.

Meng de bloem met het zout in een kom en voeg het ei en witbier toe. Klop dit met een garde tot een klontvrij beslag.

Verhit wat olie in een grote koekenpan. Bestrooi de kabeljauwfilets met wat bloem en haal ze daarna door het beslag. Bak de filets in 5-6 minuten rondom mooi bruin.

Voor de tartaarsaus doe je de mayonaise, Griekse yoghurt, augurken, kappertjes en peterselie in een hoge maatbeker. Pureer de saus met een staafmixer en breng op smaak met peper en zout.

Serveer de fish & chips met de tartaarsaus en een simpele salade.

Fish & chips_wilde kabeljauw uit Alaska_2

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Zomer