Als kind woonde ik om de hoek van een Chinees restaurant waar we af en toe eten gingen halen. Mijn favoriete gerecht daar was de foe yong hai met krab. Heerlijk vond ik dat! Nog steeds is het een van mijn favoriete gerechten, ik ben dol op de kruidige tomatensaus in combinatie met ei. Maar tegenwoordig voeg ik er dan extra groenten aan toe. Dit vegetarische basisrecept voor foe yong hai is zo al heerlijk, maar je kunt er natuurlijk ook nog kip, garnalen of krab aan toevoegen. Lekker variëren ermee!
Ingrediënten
- 1 ui, gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1 tl gemberpoeder
- plantaardige olie, arachide of zonnebloem
- 250 ml ketchup
- 150 ml groentebouillon
- ½ blik (200 gr) gepelde tomaten
- 2 el rijstazijn
- 2 el gembersiroop
- witte peper
- optioneel: maïzena
- 200 gr wortel, in halve plakjes
- 1 prei, in ringen
- 200 gr kastanjechampignons, in plakjes
- 225 gr 1 blikje bamboescheuten, uitgelekt
- 8 eieren, losgeklopt met 1 el water of melk
- serveer erbij: witte rijst
Aan de slag!
- Fruit de ui, knoflook en gember in 2 eetlepels olie. Voeg ketchup, bouillon en tomaten toe en breng aan de kook. Laat 15 minuten pruttelen op laag vuur. Breng op smaak met rijstazijn, gembersiroop en peper. Voeg meer van het een of ander toe naar smaak. Is de saus nog te dun? Bind dan met een mengsel van 1 eetlepel maïzena en 1 eetlepel koud water.
- Bak wortel, prei en champignons 5 minuten in 2 eetlepels olie. Roer de bamboescheuten erdoor en schenk het eimengsel in de pan. Bak de omelet 5 minuten aan een kant op middelhoog vuur. Draai om (mag breken) en bak nog 5 minuten.
- Schenk de tomatensaus over de omelet, warm door en serveer met witte rijst.
Notities
- Dit is een hoofdgerecht voor 4 personen.
- Bereiding: 30 minuten.
Recept & fotografie: Francesca