Dit Formule 1-seizoen krijgen jullie voor iedere race een barbecue kiprecept van ‘de mannen’, geïnspireerd op de eetcultuur van het land waar wordt gereden, oftewel: FormuleKip. Vandaag geef ik het woord aan Shaiff en onze special guest Miljo!
“De laatste Formule 1 race van 2022 alweer, dames en heren… wat wij heel erg jammer vinden! Het was een mooi race- en barbecueseizoen en wij hopen dat jullie enorm hebben genoten van al onze FormuleKip recepten. Volgend jaar weer?
Omdat dit de laatste race is, gaan we nog even flink uitpakken en zorgen we voor een heerlijke maaltijd. Alleen de recepten hè… je moet het wel zelf maken ;-). Maar we houden het ‘simpel’ en lekker makkelijk om te bereiden. En dat doe ik deze keer niet alleen, maar met een speciale gast voor deze grote finale, namelijk Chef Miljo Weimar. Samen gingen we op onderzoek uit om alles te weten te komen over de specerijen en kipgerechten van Abu Dhabi.
Al snel kwamen we erachter dat in Abu Dhabi veel culturen verantwoordelijk zijn geweest voor de Emiratische keuken die men daar nu kent. Maar daarnaast zijn ze ook dol op de Levantijnse keuken waar veel gerechten van terug te vinden zijn in het land. Ze koken graag met warme specerijen (7-Spice) en verse ingrediënten met frisse smaken. En wat blijkt nou, een van de favoriete gerechten in Abu Dhabi is shawarma wat veel wordt gegeten als streetfood. En laten wij nou heel erg dol zijn op shawarma!
Naast shawarma eten ze ook graag aubergine en als je die eerst in z’n geheel roostert op de barbecue is dat een heerlijke basis voor een aubergine dip. En met ingrediënten zoals granaatappel, komkommer, paprika en verse kruiden kregen we nog veel meer inspiratie voor de bijgerechten van onze shawarma. En we maakten ook nog onze eigen ‘7-Spice’ specerijenmix. Die stiekem wat meer spices bevat, maar dat terzijde ;-).
Oké, je snapt nu al dat we geen keuze konden maken over wat we wel of niet gingen bereiden. Dus besloten Miljo en ik om jullie extra te verwennen voor deze Formule 1 race in Abu Dhabi en maakten we alles ;-). BBQ kip shawarma uit het pannetje, BBQ pita’s en platbrood, tabouleh salade, aubergine dip en een komkommersaus met dille en knoflook.
Lieve mensen, geniet van de laatste Formule 1 race en wie weet zien we jullie het volgende seizoen weer met nieuwe recepten!”
Ingrediënten
Aubergine dip
- 6 el olijfolie
- 4 teentjes knoflook, fijngehakt
- zeezout
- 3 flinke aubergines (anders 4)
- 1 el crème fraîche
- chili flakes
Tabouleh salade
- 200 gr bulgur
- zeezout
- 3 vleestomaten (of 4 trostomaten)
- 1 rode ui
- 1 komkommer
- 30 gr peterselie, krul of plat
- 6 takjes munt, alleen de blaadjes
- 3 teentjes knoflook
- 1 citroen
- olijfolie
- zwarte peper
- optioneel: granaatappelpitjes
Komkommersaus met knoflook en dille
- 1 komkommer
- zeezout
- 2 teentjes knoflook
- 6 takjes platte peterselie
- 3 takjes dille
- 2 el crème fraîche
- 2 el mayonaise (bijvoorbeeld de Belgische mayonaise van Jean Bâton)
BBQ kip shawarma
- 2 el korianderzaadjes
- 1 el komijnzaadjes
- 1,5 el gerookte paprikapoeder
- 1,5 el komijnpoeder
- 1 el kurkuma
- 1 el kaneelpoeder
- 0,5 el chilipoeder
- 1/2 el knoflookpoeder
- 1 el paprika poeder
- 1 kg kippendijen (zonder bot en vel)
- zeezout
- 1 paprika
- 1 rode ui, in dunne halve ringen
- 5 teentjes knoflook
- 30 gr krulpeterselie
- plantaardige olie
- 16 pita broodjes (uitgaande van 2 per persoon)
- optioneel: Libanees platbrood (lekker bij de aubergine dip)
Ook nodig
- aluminiumfolie
- gietijzeren braadpan van circa 24 cm (iets kleiner of groter is ook prima)
Aan de slag!
Aubergine dip
- Steek de barbecue aan en bereid deze voor directe bereiding op 160 graden met een rooster.
- Meng de olijfolie met de fijngehakte knoflook in een kommetje, meng goed.
- Snijd de aubergines in de lengte doormidden. En snijd daarna in de snijkant ‘ruitjes’ met een scherp mes. Zo komt de olie met knoflook ook goed in de kern. Strooi er een beetje zout over en smeer ze daarna in met wat olijfolie en knoflook
- Pak de aubergines per helft in aluminiumfolie. Leg ze op de barbecue voor 30 – 45 minuten en controleer vanaf 30 minuten even of ze al gaar zijn. Pas als het vruchtvlees door en door zacht is, mogen ze eraf.
- Schraap het vruchtvlees met een lepel uit de schillen en hak dit fijn met een scherp mes. Schep over in een bakje, meng met de crème fraîche en garneer naar smaak met chili flakes en zeezout/fleur de sel.
Tabouleh salade
- Breng 400 ml water aan de kook met een snuf zout en strooi daar de bulgur in. Laat 10 – 12 minuten zachtjes koken, zonder deksel, tot de bulgur mooi zacht is geworden. Giet eventueel overtollig water af en schep over in een platte schaal om af te koelen en roer een beetje los met een vork.
- Snijd ondertussen de vleestomaten in kleine blokjes, vergeet niet om het kroontje eruit te snijden. De rode ui snijd je in kleine blokjes. Halveer de komkommer en schraap de zaadlijsten eruit. Snijd daarna in blokjes. De peterselie hak je fijn en de blaadjes munt en knoflook ook. Rasp de schil van de citroen en pers daarna het sap uit. Meng dit alles in een grote kom en voeg een scheut olijfolie toe. Breng op smaak met zout en peper naar smaak.
- Voeg als laatste de bulgur toe en meng alles goed door elkaar. Tip: Als je de bulgur lauw toevoegt, neemt het makkelijker smaak op. Proef en voeg optioneel nog wat olijfolie, zout of peper toe als je dit qua smaak nodig vindt.
- Serveer de tabouleh zo of garneer met granaatappelpitjes.
Komkommersaus met knoflook en dille
- Rasp de komkommer grof met een handrasp. Vang de geraspte komkommer in een zeef en strooi er wat zout over. Laat ongeveer een kwartiertje uitlekken en knijp daarna het vocht er goed uit met je handen. Je kunt het ook in een kaasdoek scheppen en daarna goed uitknijpen.
- Hak de knoflook, blaadjes peterselie en blaadjes dille helemaal fijn en meng dit met de komkommerrasp in een kommetje. Roer de crème fraîche erdoor met 1 eetlepel mayonaise. Proef en bepaal of er nog extra mayonaise door moet. Voeg eventueel nog een snufje zwarte peper toe.
BBQ kip shawarma
- Eerst ga je de specerijenmix bereiden. Rooster daarvoor de korianderzaadjes in een droge pan tot ze goed gaan geuren en vijzel daarna fijn. Meng met de overige specerijen in een kommetje.
- Snijd de kippendijen in lange dunne stukjes over de breedte. Snijd de paprika ook in dunne reepjes. De knoflook en peterselie hak je helemaal fijn en dat bewaar je in een apart bakje.
- Gebruik een gietijzeren pan die je op het rooster van de barbecue zet en verhit deze met een beetje olie, direct vuur op 180 graden.
- Bak een deel van de kip in de pan aan en strooi er wat van de specerijenmix over (1 – 2 el afhankelijk van de hoeveelheid die de pan in gaat) en een goede snuf zout.
- Voeg wat paprikareepjes toe en bak deze mee tot de kip gaar is.
- Als laatste gaat er nog wat van de rode ui ringen en het knoflook-peterseliemengsel doorheen (0,5 – 1 el afhankelijk van de hoeveelheid die de pan in gaat). Schep daarna over in een bakje en dek af met aluminiumfolie.
- De pitabroodjes warm je op het rooster van de barbecue. Heel kort, om en om, want anders verbranden ze zelf. Dit kun je ook doen met het platbrood, dat moet nog korter.
- Vul de pitabroodjes met de shawarma. Serveer de komkommersaus erbij als topping voor op het broodje. Het platbrood is vooral heel lekker bij de aubergine dip.
- De overgebleven uienringen en het knoflook-peterseliemengsel zet je ook op tafel voor de liefhebbers.
Notities
- Met dit recept maak je een royale maaltijd voor 6 – 8 personen voor tijdens de race. Hebben jullie na 21 races eindelijk een complete maaltijd gekregen ;-).
- Je hoeft natuurlijk niet alles te maken, maar het is wel lekker. Als je alleen de BBQ kip shawarma met de komkommersaus maakt, ben je al heel gelukkig. Maar met alles op je bordje wordt het wel een memorabele zondagmiddag.
- Je kunt de aubergine dip, tabouleh, komkommersaus en specerijenmix allemaal voorbereiden. De BBQ kip shawarma bak je vlak voor de race.
- Bereiding aubergine dip: 60 minuten
- Tabouleh salade: 20 minuten (die kun je maken als de aubergine op de BBQ ligt)
- Komkommersaus: 30 minuten (inclusief uitlekken, kun je ook maken in de tijd dat de aubergine op de BBQ ligt)
- Kip shawarma: 45 minuten
De mannen van FormuleKip
Graag stel ik jullie voor de laatste keer dit seizoen voor aan de helden van dit verhaal, met van links naar rechts: Shaiff, Tim, Diederik, Tinus en Sander. Iedere race was iemand anders verantwoordelijk voor een kiprecept, geïnspireerd op het land waar de race werd gehouden. En dat hebben ze werkelijk waar fantastisch gedaan. Hier vind je alle recepten nog een keer op een rij. Ook hadden we dit jaar een paar speciale gasten, grote dank daarvoor aan Jessey, Paul & Jolanda, Timothy en Miljo!
Ik typte alle recepten voor jullie uit (onderschat deze taak niet, haha) en zorgde ervoor dat jullie het recept kregen, meestal ruim op tijd voor de race ;-). Het was een groot plezier om dit Formule 1-seizoen zo met jullie door te brengen.
Recept: Shaiff & Miljo, Fotografie: Shaiff & Francesca