Dit Formule 1-seizoen krijgen jullie voor iedere race een barbecue kiprecept van ‘de mannen’, geïnspireerd op de eetcultuur van het land waar wordt gereden, oftewel: FormuleKip. Vandaag geef ik het woord aan Shaiff.
“Koning van de maaltijden”, dat sprak mij gelijk aan :-). Oftewel plov gara, luchtig gegaarde rijst met garnituren die bovenop de rijst komen. Er gaat in Azerbeidzjan geen feestdag voorbij zonder dat dit heerlijke gerecht wordt geserveerd. Dit moest ik dus gaan maken! Azerbeidzjan heeft een hele rijke en smakelijke keuken waar een breed scala aan frisse specerijen en kruiden worden gebruikt. Na mijn zoektocht op internet besloot ik om BBQ kip te maken met een frisse marinade, want FormuleKip natuurlijk! En additioneel mijn variatie op de klassieke Azeri plov (die je ook wel kent als pilaf) om de complete Azeri experience te beleven.
Kruiden en specerijen zoals munt, peterselie, komijn en saffraan zijn typische ingrediënten die in de Azerbeidzjaanse keuken wordt gebruikt. Ik werd lichtelijk enthousiast toen ik bedacht hoe ik dit ging combineren met kip van de BBQ. En het resultaat, al zeg ik het zelf, is heel smakelijk.”
Duurzame kip van Jager & Boer
We vinden het belangrijk dat we voor FormuleKip barbecueën met duurzame kip. Daarvoor kwamen we uiteindelijk bij Jager & Boer uit. Ze werken vrijwel alleen met eigen jagers en boeren in Nederland. Zo is de kip in hun assortiment van bio Polderhoen of het Gildehoen.
Je kunt via hun site bestellen, het vlees komt direct van de bron en ze leveren gekoeld in Nederland met Trunkers. Hier vind je het totale kipassortiment.
Ingrediënten
Ingrediënten voor de BBQ kip:
- 1 kg kippenvleugels of -borrelhapjes
- ½ ui
- 4 teentjes knoflook
- 4 blaadjes verse munt
- 4 takjes platte peterselie
- 6 takjes verse koriander
- 1 plukje saffraan
- 2 tl zwarte peperkorrels
- 1,5 tl komijnzaad
- olijfolie
- 1,5 tl zeezout
- 1,5 tl nootmuskaat
- ½ tl gemalen korianderzaad
Ingrediënten voor de plov:
- 250 gr basmatirijst
- 1 ui
- 2 tl gemalen komijnzaad
- 1 tl zout
- 2 plukjes saffraan
- olijfolie
- 1 el ghee, of boter
- 1.5 tl kurkuma
- 100 gr gezouten cashewnoten
- 50 gr granaatappelpitjes
- 3 takjes platte peterselie, alleen de blaadjes
- 2 takjes takjes koriander, alleen de blaadjes
- 1 takje takje munt, alleen de blaadjes
Aan de slag!
Bereiding van de Azeri BBQ kip:
- We beginnen met het maken van de marinade voor de kip. Dit kan je het beste ’s ochtends doen op de dag wanneer je de kip wil barbecueën. Nog beter is het om de avond daarvoor de kip te marineren zodat de marinade goed kan intrekken.
- Voor deze stap hebben we een hakmolen of keukenmachine nodig. Vul de hakmolen met de ui, teentjes knoflook, munt, peterselie, verse koriander, saffraan, zwarte peperkorrels en komijnzaad. Blender het geheel dan ongeveer 10 seconden. Het hoeft niet heel fijn te worden.
- Schenk een scheut olijfolie in een kom en voeg de fijngehakte ingrediënten toe. Voeg hier nog het zeezout, de nootmuskaat en gemalen korianderzaad aan toe. Zorg ervoor dat de marinade een mooi papje wordt zodat zoals hieronder. Als het geheel te droog is, voeg je er nog wat olijfolie aan toe.
- Nu gaan we de kip marineren met de heerlijke marinade. Doe hiervoor 1 kg kippenvleugels of -borrelhapjes in een schaal en schenk alvast wat olijfolie erover. Wrijf de kip goed in ermee en voeg daarna de marinade toe die je ook weer goed inwrijft. Zorg dat alles goed verdeeld is over alle stukken kip. Dek de schaal af met folie en zet in de koelkast.
- Als we zover zijn gaan we verder naar de barbecue. We willen de kip eerst indirect garen en daarna nog even afgrillen op direct vuur. Steek de barbecue aan en verhit deze tot een temperatuur van 160 graden. Plaats de kippetjes op het indirecte gedeelte van de barbecue en laat deze garen, dit duurt 30 – 45 minuten. Draai de kippetjes om de 15 minuten even om. Prik af en toe met een kerntemperatuurmeter in een kipstukje om de temperatuur te meten. Als ze een kerntemperatuur hebben van 68 graden verplaats je ze naar de directe hitte boven de kolen om af te grillen. Ze krijgen ze een lekker krokant korstje en garen ze verder naar een kerntemperatuur van 72 graden. Let op dat ze niet te zwart grillen, dat zou zonde zijn.
- De Azeri BBQ kip is klaar, Let’s eat!
Bereiding van de Azeri plov:
- Heb je nog meer tijd over en wil je de Azeri experience helemaal beleven lees dan vooral verder ;-). Als je de barbecue aan het opwarmen bent, kun je namelijk ook nog een plov maken. Vooruit maken kan trouwens ook prima.
- Was hiervoor de basmatirijst eerst goed zodat de zetmelen afgespoeld worden. Dit kan je het beste doen met een zeef. Doe daarna de rijst in een rijstkoker of pan en voeg daar water aan toe tot je eerste vingertop. Ik gebruik zelf een rijstkoker.
- Blender een hele ui en voeg toe aan het water samen met het komijnzaad, zout en de saffraan. Zet de rijstkoker aan houdt dit in de gaten, de rijst is klaar als het niet meer plakkerig is. Je wilt het liefst hele korrels rijst die los van elkaar en mooi droog en luchtig zijn gekookt.
- Verhit in een braadpan of hapjespan (met antiaanbaklaag) een royale scheut olijfolie en de ghee (of boter) op middelhoog vuur. We gaan hierin de rijst bakken met de kurkuma. Roerbak de rijst goed zodat de kurkuma mooi verdeeld wordt en je rijst geel kleurt.
- Ondertussen maak je schaaltjes met de gezouten cashewnoten, granaatappelpitjes en kruiden die je eerst fijnhakt.
- Nu je alle gerechten en ingrediënten klaar heb kunnen we mooie bordjes met eten gaan serveren. Schep een beetje rijst op in een bordje, leg 2 of 3 stukjes kip daarbovenop, strooi wat granaatappel, gezouten cashewnoten en verse kruiden erover en klaar!
- Serveer je Azeri plov met de BBQ kip en eet smakelijk.
Notities
- Met dit recept maakt je een hapje voor 4 personen voor tijdens de race.
- De basmatirijst van Mehnat vinden we heel geschikt voor het maken van plov/pilaf. Maar ook Tilda werkt goed.
- Bereiding marinade: 15 minuten
- Marineren: minimaal 4 uur, maar een nachtje is nog beter
- Bereiding kip: 60 minuten
- Bereiding plov: 30 minuten (kan voorbereid worden of je maakt ‘m als de kip op de barbecue ligt)
De mannen van FormuleKip
Graag stel ik jullie voor aan de helden van dit verhaal, met van links naar rechts: Shaiff, Tim, Diederik, Tinus en Sander. Iedere race is iemand anders verantwoordelijk voor een kiprecept geïnspireerd op het land waar de race wordt gehouden. Ik typ het voor ze uit en zorg dat jullie het recept krijgen, meestal ruim op tijd voor de race. Alleen deze week niet ;-).
Recept: Shaiff, Fotografie: Shaiff & Francesca