Dit Formule 1-seizoen krijgen jullie voor iedere race een barbecue kiprecept van ‘de mannen’, geïnspireerd op de eetcultuur van het land waar wordt gereden, oftewel: FormuleKip. Vandaag geef ik het woord aan Tim!
“Wat bijna niemand weet is dat ik een tante heb die woont in Brazilië. Ergens ten noorden van Rio, wat in Brazilië wel een vrij ruim begrip is, in een prachtige landelijke omgeving. Tenminste, zo ziet het eruit op de foto’s. Met een aantal hectaren aan limoen boomgaarden is zij wel écht de limoenexpert van de familie. Met als logisch gevolg dat de Grandprix van Brazilië in mijn schoot werd geworpen en die uitdaging pakte ik uiteraard met beide handen aan.
In tegenstelling tot de kennis over mijn tante, kennen jullie natuurlijk allemaal wel de Braziliaanse Caipirinha. Deze swingende cocktail bestaat uit Cachaça (een Braziliaanse rum die van versgeperst suikerrietsap wordt gemaakt), limoen, suiker en ijs. Na uitvoerig overleg met mijn tante Rita van de limoenen (die trouwens getrouwd is met een Braziliaan) en de opgedane kennis over het smaakeffect van limoenrasp in combinatie met Cachaça en kip, ontstond deze Caipirinha kip. Van de barbecue natuurlijk, maar dat is logisch.
Lekker makkelijk te maken, zeker als je de specerijenmix die ik heb gebruikt ook kunt vinden bij de Turkse winkel. Zo niet, dan heb ik een vergelijkbare blend gemaakt die je zelf thuis kunt maken. En de Cachaça koop je gewoon bij de slijter. Van wat overblijft, maak je Caipirinha’s voor tijdens de race. Aangezien de start om 19.00 uur is, is dat een prima tijd voor een cocktail bij de kip.”
Ingrediënten
Voor de kip:
- 2 kg kipborrelhapjes of -vleugels
- 50 gr Portugese specerijenmix (zie foto in de notities)
Of maak zelf je rub:
- 15 gr paprikapoeder
- 10 gr uienpoeder
- 5 gr knoflookpoeder
- 1 el gedroogde oregano
- 2 tl zout
- 1 tl gemberpoeder
- 1 tl kardemompoeder
- 1 tl piri-piri peper of chilipoeder, minder naar smaak kan ook
Voor de saus:
- 400 ml Cachaça (zie notities)
- 6 el rietsuiker
- 1 limoen, geraspt
- 1 stengel citroengras, gekneusd
- 1 rode peper, in ringetjes (zonder zaadjes voor minder pit)
Voor de garnering:
- 1 limoen, in schijfjes (tip van mijn tante: de limoen die je hebt geraspt kun je hiervoor gebruiken)
Aan de slag!
- Als je zelf je rub maakt, doe dit dan eerst. Hou in beide gevallen ongeveer een halve eetlepel achter die je straks voor de saus gaat gebruiken.
- Meng de kip in een schaal met de specerijenmix. Zorg dat de kip helemaal bedekt is. Dek de schaal af en zet minimaal 4 uur in de koelkast om te marineren. Maar een nachtje kan ook.
- Maak ondertussen de saus door alle ingrediënten in een pannetje te mengen samen met de rub die je had bewaard. Breng aan de kook en laat indikken tot ongeveer de helft. Schenk daarna door een fijnmazige zeef.
- Als de kip lekker is gemarineerd is het tijd om te barbecueën. Steek de barbecue aan en bereid voor om indirect te verwarmen. Bij een keteltemperatuur van 165 graden leg je de kipborrelhapjes op het rooster om indirect te garen. Halverwege draai je ze om en daarnaast kwast je ze nog een paar keer in met een kwart van de saus die je hebt gemaakt (let op: wel even overschenken in een apart bakje om besmetting met rauwe kip tegen te gaan). Na circa 20 – 30 minuten of bij een kerntemperatuur van 68 graden zijn ze klaar.
- Bereid je barbecue daarna voor op direct grillen, stook op tot een temperatuur van 190/200 graden. Leg de kipborrelhapjes eerst met het vel naar beneden op het rooster, gril krokant en draai ze daarna om en gril ze aan de andere kant ook nog krokant af. Haal alle kip daarna door de saus die je nog over hebt.
- Leg de kipborrelhapjes op een schaal en garneer met schijfjes limoen die je over de kip kunt uitknijpen voor een frisse touch. En vergeet de Caipirinha’s niet!
Notities
- Met dit recept maak je een hapje voor 6 – 8 personen voor tijdens de race.
Dit is de foto van de specerijenmix die ik heb gebruikt, gevonden bij een Turkse winkel. Je kunt ook zelf je rub maken, zie daarvoor de ingrediënten.
- Cachaça is een Braziliaanse rum, deze kun je gewoon bij de slijter kopen.
- Marineren: 4 uur
- Bereiding: 1 uur
De mannen van FormuleKip
Graag stel ik jullie voor aan de helden van dit verhaal, met van links naar rechts: Shaiff, Tim, Diederik, Tinus en Sander. Iedere race is iemand anders verantwoordelijk voor een kiprecept geïnspireerd op het land waar de race wordt gehouden. Ik typ het voor ze uit en zorg dat jullie het recept krijgen, meestal ruim op tijd voor de race ;-).
Recept: Tim, Fotografie: Tim & Francesca