Dit Formule 1-seizoen krijgen jullie voor iedere race een barbecue kiprecept van ‘de mannen’, geïnspireerd op de eetcultuur van het land waar wordt gereden, oftewel: FormuleKip. Vandaag geef ik het woord aan Timothy die het lef had om zich halverwege aan te sluiten bij onze helden van het eerste uur. Nou, hij is geslaagd hoor! Maar daar mogen jullie als FormuleKip fans natuurlijk ook nog over oordelen ;-). Ik geef het woord aan Timothy!
“Beste lezer, laat ik me eerst even voorstellen: mijn naam is Tim. Maar binnen het FormuleKip-team word ik Timothy genoemd, want we hebben al een Tim ;-). Als familielid en megafan van het team ben ik vaak tijdens de proeverijen en/of de race present om te smullen van alle lekkere kipgerechten.
In korte tijd heb ik al veel kipcreaties voorbij zien komen! Het team vond dat ik al de opgedane kennis maar eens in werking mocht stellen om een lekker FormuleKip te bedenken en bereiden voor jullie, en voor hen.
De Grandprix van Frankrijk stond nog open voor het maken van een heerlijk Frans barbecue kiprecept. En als frequent vakantieganger van dit prachtige land kwamen er gelijk een aantal herinneringen naar boven die me weer op ideeën brachten!
Het circuit Paul Ricard ligt in het zuidoosten van Frankrijk in het gebied de Provence. Deze regio staat bekend om zijn wijngaarden op glooiende hellingen en de uitgestrekte lavendelvelden. Een combinatie die ik mateloos interessant vond en daar ben ik dus mee aan de slag gegaan.
Nou weet ik dat het niveau heel hoog ligt binnen het FormuleKip-team, en falen is geen optie. Dus Timothy belde al zijn vrienden: “Boys, we gaan kip tasten! Let’s go!”. Na een goede tasting hebben we het recept nog wat bijgesteld en dit heeft geresulteerd in deze rode wijn wings met lavendel. Bonne ap!”
FormuleKip meet & greet – Zet vast in je agenda!
Op zaterdag 24 september organiseren we een FormuleKip meet & greet bij Beef Exclusief in Zevenhuizen. Van 16.00 – 18.00 uur hebben we rokende barbecues, kip tastings en een DJ. Alle mannen van FormuleKip, en hun assistente Francesca, zijn aanwezig en de aanwezigen mogen ook vast de kip voor de Grand Prix van Singapore testen. Entree en de tastings zijn gratis, alleen voor de drankjes vragen we een vergoeding. Wil je hierbij aanwezig zijn? Stuur dan een mail naar info@francescakookt.nl en geef aan met hoeveel deelnemers je wilt komen. We delen het vervolgens netjes in, in verband met de beschikbare ruimte. Tot dan!
Duurzame kip van Jager & Boer
We vinden het belangrijk dat we voor FormuleKip barbecueën met duurzame kip. Daarvoor kwamen we uiteindelijk bij Jager & Boer uit. Ze werken vrijwel alleen met eigen jagers en boeren in Nederland. Zo is de kip in hun assortiment van bio Polderhoen of het Gildehoen.
Je kunt via hun site bestellen, het vlees komt direct van de bron en ze leveren gekoeld in Nederland met Trunkers. Hier vind je het totale kipassortiment.
Ingrediënten
Voor de marinade:
- 75 ml plantaardige olie, olijf- of zonnebloem
- 75 ml rode wijnazijn
- 100 ml Zuid Franse rode wijn (zie notities)
- 1 teentje knoflook, geplet
- 3 takjes lavendel, alleen de bloemetjes (zie notities)
- 1 el zout
- 1 el Provençaalse kruiden
- 1 el gedroogde oregano
- 1 kg kippenvleugels of kipborrelhapjes
Voor de lak:
- 40 ml rode wijn, dezelfde als van de marinade
- 2 takjes lavendel, alleen de bloemetjes fijngehakt
- 1 el rietsuiker
- 2 el vijgenrelish of vijgenchutney (zie notities)
- snufje zout
Voor de dip:
- 4 tenen zwarte knoflook, zie notities, gepureerd
- 5 el Franse mayonaise, bijvoorbeeld van Ton
- 2 el volle yoghurt
- 2 tl Provençaalse kruiden
- sap van een halve citroen
- snufje zout en peper
Ook nodig
- barbecue met hitteschild
- rooster
Aan de slag!
- Je hebt een grote schaal nodig waarin je de heerlijke marinade gaat maken. Schenk alle vloeibare ingrediënten erin en roer daarna de knoflook, lavendel, zout en kruiden erdoor.
- Dompel de kip onder in de marinade. Deze moet vervolgens zo’n 8 uur afgedekt in de koelkast marineren, hussel de kip na 4 uur een keer om zodat alle zijdes goed kunnen intrekken.
- De lak maak je ook gelijk. Meng alles in een kommetje en breng verder op smaak met zout. Zet afgedekt in de koelkast tot gebruik.
- Mocht je het lekker vinden is het ook mogelijk om een lekker dippie te maken van zwarte knoflook, oftewel zwarte knoflooksaus. Heel makkelijk te maken en een leuke aanvulling op dit recept. Tevens is deze saus goed te combineren met bijvoorbeeld Franse frieten ;-).
- Het sausje is binnen enkele minuten gemaakt. Meng alle ingrediënten voor de dip in een klein kommetje en breng op smaak met een beetje zout en peper. Klaar is Tim!
- Op de barbecue met de kip! Ik heb ervoor gekozen om de kippenvleugels eerst indirect te garen, 40 minuten lang op zo’n 150 graden. Voeg voor wat extra smaak een blokje kersen rookhout toe aan de kolen. Dit is echt het proberen waard! Om de 10 minuten kwast ik de kippetjes mooi af met de lak en ik draai ze ook af en toe om. Na 40 minuten of het behalen van de juiste kerntemperatuur (rond de 68 graden) mogen ze eraf.
- Tijd om de bbq even flink op te stoken om direct af te grillen boven de kolen! Naar de 220 graden is absoluut niet gek. Gril ze een paar minuten om en om totdat ze lekker bruin en crispy zijn.
- Presenteer de kip op een mooi bord met de dip en een paar takjes lavendel en drink er de overgebleven rode wijn bij.
Notities
- Met dit recept maak je een hapje voor 4 personen voor tijdens de race.
- Als je lavendel in de tuin hebt staan, pluk die dan voor dit recept. Als je een lavendelplantje ervoor koopt, zorg dan dat deze biologisch en dus onbespoten is.
- Dit is de rode wijn die is gebruikt voor de marinade.
- Wij hebben deze zwarte knoflook gebruikt, maar bij grotere supermarkten, delicatessenwinkels of online kun je het ook vinden.
- Dit is de vijgen relish die we hebben gebruikt, maar je kunt ook vijgenchutney gebruiken die je vaak in de buurt van de kaasafdeling van de supermarkt of bij een kaasboer vindt.
- Marinade en dipsaus bereiding: 20 minuten
- Marineren: minimaal 8 uur, maar een nachtje kan ook
- Barbecueën: 60 minuten
Lieve mensen, het was een plezier om te mogen experimenteren met deze Franse barbecuekip! Laat mij weten wat je ervan vond en vergeet niet je eindresultaat te posten met #formulekip op social media!
De mannen van FormuleKip
Graag stel ik jullie voor aan de helden van dit verhaal, met van links naar rechts: Shaiff, Tim, Diederik, Tinus en Sander. Iedere race is iemand anders verantwoordelijk voor een kiprecept geïnspireerd op het land waar de race wordt gehouden. Ik typ het voor ze uit en zorg dat jullie het recept krijgen.
Deze week sloot Timothy zich aan bij de mannen en maakte voor het eerst een FormuleKip recept, en dat heeft hij top gedaan!
Recept: Timothy, Fotografie: Timothy & Francesca