Dit Formule 1-seizoen krijgen jullie voor iedere race een barbecue kiprecept van ‘de mannen’, geïnspireerd op de eetcultuur van het land waar wordt gereden, oftewel: FormuleKip. Vandaag geef ik het woord aan Diederik.
“Kon’nichiwa! Het Formule 1 circus is in Azië beland en ik mocht een lekker recept voor de race in Japan bedenken. We hebben de wings al laten voorproeven op het #formulekip event en de reacties waren top!
Met typisch Japanse smaken als gember, soja en wasabi, niet moeilijk om te maken en een keer wat anders als yakitori. Dus trek je kimono aan, it’s BBQ-time!”
Ingrediënten
Voor de rub:
- 2 el sesamzaadjes
- 2 el zout
- 2 el suiker
- 1 el knoflookpoeder
- 1 el gemberpoeder (djahé)
- 1 el paprikapoeder
- ½ el zwarte peper
- ½ el chilivlokken
Voor de kip:
- 1 of 2 kg kippenvleugels of kipborrelhapjes (zie notities)
Voor de lak:
- 60 ml sojasaus
- 30 ml gembersiroop
- stukje verse gember (1 cm)
- 1 tl wasabi (of naar smaak)
Ook nodig:
- sesamzaadjes en ringetjes lente-ui voor de garnering
Aan de slag!
- Bak de sesamzaadjes een minuut of 6 op 170 graden op je barbecue zodat de smaken mooi loskomen. Je kunt ze ook even roosteren in een koekenpan op middellaag vuur. Hussel af en toe om en haal de pan van het vuur als ze goudbruin zijn. Laat daarna afkoelen.
- Meng het sesamzaad met de rest van de dry-rub ingrediënten en hussel goed door elkaar.
- Rub de chicken wings ruim in met je rub en dek af.
- Prep je BBQ voor een indirecte garing en steek hem aan, mik op ongeveer 170 graden
- Doe ondertussen de ingrediënten voor de lak in een pannetje en zet op het vuur. Laat +/- een kwartiertje inkoken. Geen exacte science hoor, maar we willen een beetje een sticky sauce.
- Leg de wings op de BBQ en laat ze 30 minuten garen. Draai ze tussentijds om en kwast ze aan beide kanten lekker ruim in met de lak. Laat nog minimaal 5 minuten doorgaren zodat de gembersiroop een beetje kan karamelliseren. Als je kip een kerntemperatuur heeft van 76 graden heeft zijn ze gaar.
- Gril de wings nog een paar minuten direct boven de kolen voor een extra krokant jasje. Extra handig als je bedenkt dat de race in Japan om 7 uur ’s ochtends is. Het kan dus handig zijn om stap 1 – 6 een dag eerder te doen. Zet vervolgens je wekker op 6 uur, steek de BBQ aan (lekker wakker worden voor de buren) en gril die wings nog even krokant!
- Garneer met sesamzaadjes en ringetjes bosui. Race-time baby!
Notities
- Met dit recept maak je een hapje voor 4 personen (met 1 kg kip) of 8 personen (met 2 kg kip) voor tijdens de race.
- De rub is voldoende voor 2 kg kippenvleugels of kipborrelhapjes. Wat je overhoudt kun je een hele tijd bewaren in een potje.
- Bereiding dry-rub en lak: 20 minuten
- Barbecueën: 45 minuten
De mannen van FormuleKip
Graag stel ik jullie voor aan de helden van dit verhaal, met van links naar rechts: Shaiff, Tim, Diederik, Tinus en Sander. Iedere race is iemand anders verantwoordelijk voor een kiprecept geïnspireerd op het land waar de race wordt gehouden. Ik typ het voor ze uit en zorg dat jullie het recept krijgen, meestal ruim op tijd voor de race ;-).
Recept: Diederik, Fotografie: Diederik, Francesca en Nienke