Dit Formule 1-seizoen krijgen jullie voor iedere race een barbecue kiprecept van ‘de mannen’, geïnspireerd op de eetcultuur van het land waar wordt gereden, oftewel: FormuleKip. Vandaag geef ik het woord aan Shaiff!
“Een hele mond vol hè, die BBQ flavoured mini pizza’s van mij… Dat is ook precies hoe groot wij de pizza’s gaan maken, mini dus. Beetje next level piccolino’s, want dat verdient de volgende race wel. Want na een zinderende Formule 1-race in Zandvoort reizen we dit weekend door naar het mooie Italië, naar Monza om precies te zijn.
When you say Italy, I say pizza ;-). Daarom wilde ik ook iets met pizza’s gaan doen. En BBQ kip. Maar we gaan zelfs nog een stap verder, want ik wou de barbecue flavours ook toevoegen aan de traditionele Italiaanse pizzasaus. Daarom maken we een eigen smokey pizzasaus ervoor, gebaseerd op de traditionele Italiaanse tomatensaus, maar dan met een barbecue twist. En die is me een partij lekker! Zo lekker dat mijn vrouw het idee al gejat heeft… maar laat het wel duidelijk zijn dat het basisidee van mij was ;-).
Allemaal lekker pizza’s bakken aankomende zondag! Delen jullie een foto van jullie mini pizza’s met me door #formulekip te gebruiken? Buon appetito en geniet van de race.”
Kom langs bij onze gratis FormuleKip tasting op zaterdag 24 september!
Op zaterdag 24 september organiseren we een FormuleKip meet & greet bij Beef Exclusief in Zevenhuizen. Van 13.00 – 16.00 uur hebben we rokende barbecues, kip tastings en een DJ. Alle mannen van FormuleKip, en hun assistente Francesca, zijn aanwezig en de aanwezigen mogen ook vast de kip voor de Grand Prix van Singapore én Japan testen. Entree en de tastings zijn gratis, alleen voor de drankjes vragen we een vergoeding. Wil je hierbij aanwezig zijn? Stuur dan een mail naar info@francescakookt.nl en geef aan met hoeveel deelnemers je wilt komen. We delen het vervolgens netjes in, in verband met de beschikbare ruimte. Tot dan!
Ingrediënten
Voor de marinade:
- bakolijfolie
- 1 el paprikapoeder, zoet
- 2 tl Italiaanse kruiden
- 1 tl kipkruiden, of ieder andere BBQ blend die je in huis hebt
- 1 el truffelmayonaise (Jean Bâton), of meer als je het echt lekker vindt
- gerookt zeezout
- 400 gr kippendijen
- 2 teentjes knoflook, grof gehakt
- 1 kleine ui, grof gehakt
Voor de pizzasaus:
- bakolijfolie
- 1 ui, fijngehakt
- 4 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1 el paprikapoeder, zoet
- (gerookt) zeezout
- 1 blik (400 gr) Mutti Cerises tomaten, maar een blik gepelde tomaten werkt ook
- 100 gr smokey barbecuesaus, bijvoorbeeld de Blues Hogs Smokey Mountain BBQ saus of de Remia Black Jack Smokey BBQ saus
- 2 tl gedroogde Italiaanse kruiden
- zwarte peper
Voor de pizza’s:
- 2 rollen pizzadeeg, rond!, of maak zelf je pizzadeeg (zie de notities)
- handig om te hebben: semola: dat is tarwegriesmeel wat ervoor zorgt dat je pizzadeeg minder plakt op je pizzasteen. In de notities vind je een linkje naar meer informatie.
- 1 zakje geraspte mozzarella of 1 zakje mini mozzarella bolletjes
- optioneel: blikje maiskorrels, uitgelekt
- wat blaadjes verse basilicum
Aan de slag!
- Maak een marinade van een scheut bakolijfolie, de paprikapoeder, Italiaanse kruiden, kipkruiden, truffelmayo en een snuf zout. Meng met de (hele) kippendijen, knoflook en ui in een schaal en meng goed door elkaar. Dek de schaal af en laat 2 uur marineren in de koelkast. Langer mag altijd, maar 2 uur is in dit geval prima.
- Mocht je zelf je pizzadeeg willen maken, dan is dit het juiste moment ervoor. In de notities vind je een linkje naar het recept.
- Wat je wel zelf gaat maken is de smokey pizzasaus. Zet een sauspan op middellaag vuur en schenk een scheut bakolijfolie erin. Voeg de ui, knoflook, paprikapoeder en een snufje zout toe en laat 5 minuten fruiten op laag vuur zodat de knoflook niet kan verbranden. Roer regelmatig.
- Schenk de cerise tomaten uit het blik erbij en voeg de barbecuesaus en Italiaanse kruiden toe. Roer door en laat 10 minuten pruttelen zonder deksel. Zo kan de saus mooi inkoken.
- Proef na 10 minuten en voeg naar smaak nog zout en peper toe. Laat vervolgens nog 2 minuten pruttelen.
- De kippendijen ga je grillen op de barbecue. Ik gebruikte zelf ons spit ervoor, maar je kunt ze ook grillen op je rooster (direct vuur). Stook de barbecue daarvoor op naar een temperatuur van 180/190 graden. Dep de kippendijen eerst droog met keukenpapier en gril ze daarna om en om gaar. In 8 tot 10 minuten ben je daarmee klaar. Laat ze daarna iets afkoelen en zet je partner aan het werk om ze in dunne reepjes te plukken.
- Voor het maken van de mini pizza’s bouw je je barbecue om tot pizza oven met een hitteschild en pizzasteen. Stook ‘m op tot circa 275 graden. Bakken in de oven kan ook, maar dan moet je zelf even uitzoeken hoe dat werkt ;-).
- Rol de pizzabodem uit en laat op kamertemperatuur komen. Maak met een steker 8 rondjes van circa 8 tot 10 cm uit iedere bodem. Het deeg wat je overhoudt kun je nog een keer kneden en uitrollen voor extra mini bodems.
- Tip: wij strooien lichtjes wat semola over de mini bodems en laten ze dan aan de bovenkant iets uitdrogen. Daarna draaien we ze om en dan plakken ze niet meer aan de onderkant. Scheelt een hele hoop frustratie met die mini dingen ;-).
- Beleg iedere mini bodem royaal met je smokey pizzasaus en daarop wat reepjes BBQ kip. Strooi er wat geraspte mozzarella of gescheurde mozzarellabolletjes over. Bak ze per 8 op je pizzasteen in 8 – 10 minuten (maar hou de garing vooral zelf ook goed in de gaten). Wij vonden ze met wat extra maiskorrels ook erg lekker.
- Garneer met wat blaadjes basilicum en serveer ze op een grote schaal. Buon appetito!
Notities
- Met dit recept maak je minimaal 16 mini pizza’s voor tijdens de race.
- Wil je zelf je pizzadeeg maken dan vind je hier het recept ervoor.
- Meer informatie over semola lees je hier.
- Marineren + pizzasaus maken: 2 uur en 15 minuten
- Bereiding, inclusief barbecueën: 1,5 uur
De mannen van FormuleKip
Graag stel ik jullie voor aan de helden van dit verhaal, met van links naar rechts: Shaiff, Tim, Diederik, Tinus en Sander. Iedere race is iemand anders verantwoordelijk voor een kiprecept geïnspireerd op het land waar de race wordt gehouden. Ik typ het voor ze uit en zorg dat jullie het recept krijgen, meestal ruim op tijd voor de race ;-).
Recept: Shaiff, Fotografie: Shaiff & Francesca