3.50 van 6 stemmen

FormuleKip Saudi-Arabië van Diederik

4 uur
Hapje
Midden-Oosters

Dit Formule 1-seizoen krijgen jullie voor iedere race een barbecue kiprecept van ‘de mannen’, geïnspireerd op de eetcultuur van het land waar wordt gereden. Vandaag geef ik het woord aan Diederik voor zijn FormuleKip Saudi-Arabië recept! Hier vind je alle FormuleKip recepten! “Chicken Wings op mijn Green Egg maken is …

Dit Formule 1-seizoen krijgen jullie voor iedere race een barbecue kiprecept van ‘de mannen’, geïnspireerd op de eetcultuur van het land waar wordt gereden. Vandaag geef ik het woord aan Diederik voor zijn FormuleKip Saudi-Arabië recept!

Hier vind je alle FormuleKip recepten!

“Chicken Wings op mijn Green Egg maken is inmiddels een van mijn favoriete hobbies. Voor Indische kipkluifjes, Buffalo Wings of Sticky Wings draai ik mijn hand niet meer om. Maar Saudi-Arabië FormuleKip Wings? The game is on!

Na een paar uurtjes Googlen naar Saudische recepten kwam ik een aantal vaste smaken tegen. Kruiden als kardemom, kruidnagel, nootmuskaat, etc. Als je deze mixt krijg je een typische Midden-Oosterse kruidenmix wat ze Baharat noemen (letterlijk: ‘kruidenmix’). Dit wordt in het hele Midden-Oosten veelgebruikt en bestaat in ontelbaar verschillende varianten. Omdat de keuken van Saudi-Arabië veel invloeden uit Libanon heeft, gaan we voor een zelfgemaakte blend losjes gebaseerd op de Libanese variant. Dit wordt de basis van de dry-rub.

Bij mij thuis zijn ze enorm fan van sticky wings. Dus ik heb voor dit recept gezocht naar een zoetige saus om de wings mee af te lakken. Zo kwam ik op een typisch Midden-Oosterse smaakmaker met een zoetzure smaak: granaatappelmelasse. Met wat honing (zoet), sojasaus (zout) en chilipepers (pittig) een heerlijke allround saus voor sticky wings, dacht ik zo!

Baharat kruidenmix

Wij gaan voor dit recept de baharat zelf maken, maar mocht je tijdgebrek hebben dan kan je het  kant-en-klaar kopen in de winkel (bijvoorbeeld van Souq). Wellicht heb je het zelfs nog liggen van vorige week (Bahrein-race) ;-). Maar voel je je avontuurlijk, dan gaan we het lekker zelf maken!

Duurzame kip van Jager & Boer

We vonden het belangrijk dat we voor FormuleKip aan de slag zouden gaan met duurzame kip. Daarvoor kwamen we uiteindelijk bij Jager & Boer uit. Ze werken vrijwel alleen met eigen jagers en boeren in Nederland. Zo is de kip in hun assortiment van bio Polderhoen of het Gildehoen.

Je kunt via hun site bestellen, het vlees komt direct van de bron en ze leveren gekoeld in Nederland met Trunkers. Ze hebben zelfs same day delivery, dus zelfs als je dit artikel op vrijdag nog leest kun je nog op tijd bestellen. Hier vind je het totale kipassortiment.

Ingrediënten

Voor de baharat kruidenmix:

  • 1 tl kaneelpoeder
  • 1 tl gemalen nootmuskaat
  • 1 tl kardemompoeder
  • 1 tl kruidnagelpoeder
  • 2 tl komijnpoeder
  • 3 tl gemalen zwarte peper
  • 3 tl korianderpoeder (ketoembar)
  • 4 tl milde paprikapoeder
  • We gaan de rub iets pittiger maken, dus voeg er ook nog aan toe:
  • 1 tl cayennepoeder
  • 1 tl gemberpoeder (djahé)

Voor de dry-rub:

  • 2 el (glutenvrij) bakpoeder
  • 2 tl zout
  • 4 tl van je zelfgemaakte baharat kruidenmix, zie hierboven of de notities

Voor de kip:

  • 1 kg kip, bijvoorbeeld kippenvleugels of kipborrelhapjes, zie de notities

Voor de saus:

  • 1 tl olijfolie
  • 4 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 4 tl van de baharat kruidenmix
  • 2 tl Aleppo peper/Pul biber, zie de notities
  • 4 el granaatappelmelasse, zie de notities
  • 4 el sojasaus, of tamari voor glutenvrij
  • 2 el honing
  • 2 - 3 el water

Aan de slag!

  • Meng voor de baharat kruidenmix de specerijen goed door elkaar. Je houdt wat over, maar je kan deze mix maanden goed houden en het past prima bij ander vlees of een zelfgemaakte hummus.
  • Daarna ga je de dry-rub maken. Omdat de baharat kruidenmix zelf geen zout bevat, voeg je dit toe aan de rub. Daarnaast voeg je wat bakpoeder toe om de huid nog een stukje krokanter te maken. Meng alles voor de dry-rub door elkaar in een grote kom of schaal.
  • Dep de kip eerst goed droog met keukenpapier. Hussel de wings vervolgens door je dry-rub zodat ze aan alle kanten mooi bedekt zijn. Zet de kip minimaal een halfuurtje maar liefst 1 of 2 uur in de koelkast.
  • Tijd om de saus te maken. Doe daarvoor de olijfolie in een klein sauspannetje en voeg de fijngehakte knoflook, droge kruiden en peper toe. Bak even aan tot het lekker gaat geuren (half minuutje). Voeg dan de rest van de ingrediënten toe en roer goed door. Laat de saus indikken op laag vuur. Dit duurt ongeveer een kwartiertje. Vergeet niet af en toe te roeren. Als je saus de achterkant van een lepel kan bedekken heb je de goede dikte bereikt.
    formulekip saudi arabie van diederik 10 scaled 2
  • Je gaat de kipvleugels indirect bereiden. Ik doe dit zelf op mijn Big Green Egg met de convEGGtor, een warmteschild dat zorgt dat de kip niet direct boven de kolen ligt. Je kunt echter ook een indirect gedeelte maken door je kooltjes op één helft van je BBQ te leggen en de wings boven de andere helft te garen. Het kan op iedere barbecue.
  • In beide gevallen ga je voor een keteltemperatuur van 150 graden en laat je de wings indirect voor 20 minuten garen. Dit is een ideaal moment om even een biertje open te trekken.
    formulekip saudi arabie van diederik 8 scaled 2
  • Na 20 minuten draai je ze om en zet je een timer op 10 minuten. Na deze 10 minuten lak je de wings af met onze saus. Geef dit 5 minuutjes om te karamelliseren. Dan draai je de wings om en lak je ze aan andere kant. Geef dit nog 5 minuten.
    formulekip saudi arabie van diederik 7 scaled 2
  • Haal de convEGGtor van de barbecue af en laat de deksel even openstaan zodat de temperatuur wat oploopt. Of verschuif je wings naar het deel waar de kolen onder liggen. Grill de wings nog een paar minuutjes direct boven het vuur af voor een lekker krokant korstje.
    formulekip saudi arabie van diederik 6 scaled 2
  • BAMM!! Lights out – Wings time!
    formulekip saudi arabie van diederik 9 scaled 2

Notities

  • Dit recept is voor circa 4 personen als hapje tijdens de race.
  • De baharat kruidenmix maak je zelf (zie recept) of koop ‘m bijvoorbeeld van Souq.
  • Kies voor de kip bijvoorbeeld kippenvleugels of kipborrelhapjes.
  • De Aleppo peper/Pul biber: koop bijvoorbeeld deze in de supermarkt, of anders bij de Midden-Oosterse winkel te koop. Een andere peper kan ook, maar wellicht dan wat minder, proeven helpt daarbij.
  • Voor de granaatappelmelasse: koop bijvoorbeeeld deze in de supermarkt, of anders bij de Midden-Oosterse winkel.
  • Voorbereiding: 2 - 3 uur + Bereiding: 60 minuten

De mannen van FormuleKip

Graag stel ik jullie voor aan de helden van dit verhaal, met van links naar rechts: Shaiff, Tim, Diederik, Tinus en Sander. Iedere race is iemand anders verantwoordelijk voor een kiprecept geïnspireerd op het land waar de race wordt gehouden. Ik typ het voor ze uit en zorg dat jullie het recept krijgen, meestal ruim op tijd voor de race ;-).

Recept: Diederik, Fotografie: Diederik & Francesca

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Zomer