Dit Formule 1-seizoen krijgen jullie voor iedere race een barbecue kiprecept van ‘de mannen’, geïnspireerd op de eetcultuur van het land waar wordt gereden, oftewel: FormuleKip. Vandaag geef ik het woord aan Tinus!
“Singapore is een echte smeltkroes van culturen. Iedereen heeft, uit zijn/haar eigen land, specialiteiten meegenomen en de bewoners van Singapore hebben deze vervolgens geadapteerd en zich eigen gemaakt. Op iedere hoek van de straat kan je in Singapore daarom dan ook heerlijk eten met invloeden uit tal van culturen. Je komt overal foodcourts of eetstalletjes met eten tegen.
Er is een gerecht waar Singapore qua eten echt bekend om staat en dat is de Chili Crab. Uit eigen ervaring kan ik je zeggen dat een bordje hiervan zeer de moeite waard is om voor in de rij te staan.
Maar, wij van #FormuleKip zoeken natuurlijk altijd heerlijke kipgerechten die wij kunnen bereiden op de BBQ. Dus heb ik de Chili Crab, omgebouwd naar Chili Chicken met een twist van mezelf.”
Ingrediënten
- 2 kg kipborrelhapjes
- 1 limoen
- zout
- 6 rode Spaanse pepers
- 2 trostomaten
- 15 gr knoflooktenen
- 100 gr sjalotten
- 1 blok (25 gr) trassie, (ik gebruik Flower Brand, te koop bij iedere toko en soms bij grotere supermarkten)
- 2 el bruine basterdsuiker, (zelf gebruik ik palmsuiker maar als je dat niet hebt, is dit ook goed)
- zwarte peper
- plantaardige olie
- 100 gr tomatenpuree
- 2 tl gemberpuree, (te koop bij iedere toko of supermarkt)
- 1 el gele gefermenteerde bonenpasta, (te koop bij iedere toko, zie de notities voor meer info)
- 250 ml sweet chilisaus
- zwarte peper
- 1 stengel lente-ui, in dunne ringetjes
Ook nodig
- keukenmachine
Aan de slag!
- Doe de kipborrelhapjes in een schaal en knijp hier een limoen over uit. Bestrooi de kip met zout (ongeveer 1 theelepel per kilo kip) en meng alles goed door elkaar. Zet de kip onafgedekt in de koelkast.
- Pak de keukenmachine erbij en hak daarin de hele Spaanse pepers, trostomaten (lepel wel eerst de zaden en zaadlijsten eruit, anders wordt de pasta te nat), knoflook, sjalotten, trassi en bruine basterdsuiker met een snuf zout en peper helemaal fijn tot een mooi egaal papje.
- Verhit een koeken- of hapjespan met een beetje olie. Bak hierin de tomatenpuree voor 3 minuten. Blijf goed roeren zodat alles echt goed kan ontzuren.
- Voeg de pasta, die je net in de keukenmachine hebt gemaakt, samen met de gemberpuree en de gele bonenpasta toe aan de tomatenpuree. Bak dit geheel voor ongeveer 5 minuten verder door op middellaag vuur. Blijf goed roeren zodat niets kan verbranden anders wordt het bitter.
- Voeg na 5 minuten 200 ml water toe en roer dit rustig door de saus heen. Als het vocht is opgenomen voeg je de sweet chilisaus toe. Roer ook dit goed door totdat alles in de saus is opgenomen. Haal de saus nu van het vuur en laat dit goed afkoelen.
- Als de saus echt goed is afgekoeld, schep je ongeveer de helft over de kip. Meng de saus goed door de kip heen, ik doe dit zelf altijd met mijn handen. De rest van de saus zet je afgedekt in de koelkast. Zet de gemarineerde kip minimaal 4 uur, maar nog liever een nachtje in de koelkast zodat de saus lekker kan intrekken.
- Steek vijf kwartier voordat de race begint de BBQ aan en zorg dat hij lekker op tempratuur komt. Houd 150 – 160 graden aan en zorg voor indirect vuur.
- Als de BBQ op tempratuur is, leg je de kip erop om te garen op indirect vuur. De bovenkant lak je na een minuut of 10 een keer met de saus die over is. Na ongeveer 20 minuten draai je de kip om. Ook deze kant lak je na 10 minuten nog een keer met de saus die over is. Na nog een keer 20 minuten is de kip klaar. Wil je nog een krokant kortje? Gril ze dan nog even kort af op direct vuur (circa 180/190 graden).
Notities
- Met dit recept maak je een hapje voor zeker 8 personen voor tijdens de race.
- Voor de marinade is een bezoekje aan de toko wel aan te raden, alhoewel je bij grotere supermarkten ook vast wel een eind komt.
- Het handigste is om de marinade al een dag eerder te maken zodat deze goed is afgekoeld en je de kip nog een nachtje kunt marineren.
- De marinade is voldoende voor 3 kg en dan kun je er ook nog mee aflakken. Als je marinade over houdt, kun je die altijd invriezen.
- Meer informatie over de gele bonenpasta vind je hier. Je kunt deze eventueel vervangen door een eetlepel lichte, witte miso.
- Het maken van de marinade kost ongeveer 30 minuten + afkoelen. En met het barbecueën van de kip ben je ongeveer 1 uur bezig.
Haal de kip van het vuur af, leg ze op een schaal, garneer met lente-ui en hop achter de TV. Zal het Max vandaag al lukken om wereldkampioen te worden? Of moeten we wachten tot Tokyo?
De mannen van FormuleKip
Graag stel ik jullie voor aan de helden van dit verhaal, met van links naar rechts: Shaiff, Tim, Diederik, Tinus en Sander. Iedere race is iemand anders verantwoordelijk voor een kiprecept geïnspireerd op het land waar de race wordt gehouden. Ik typ het voor ze uit en zorg dat jullie het recept krijgen, meestal ruim op tijd voor de race ;-).
Recept: Tinus, Fotografie: Francesca