5 van 3 stemmen

FormuleKip: Spaanse kiptapas met sangria van Sander

5 uur 50 minuten
Hapje
Barbecue

Dit Formule 1-seizoen krijgen jullie voor iedere race een barbecue kiprecept van ‘de mannen’, geïnspireerd op de eetcultuur van het land waar wordt gereden, oftewel: FormuleKip. Vandaag geef ik het woord aan Sander! “De volgende F1-race van het seizoen wordt gereden in Barcelona. En lucky me mag daar een bijpassend …

Dit Formule 1-seizoen krijgen jullie voor iedere race een barbecue kiprecept van ‘de mannen’, geïnspireerd op de eetcultuur van het land waar wordt gereden, oftewel: FormuleKip. Vandaag geef ik het woord aan Sander!

formulekip spaanse kiptapas van Sander 4

“De volgende F1-race van het seizoen wordt gereden in Barcelona. En lucky me mag daar een bijpassend kiprecept voor bedenken. Nou, daar weet ik wel raad mee. Want Spanje, dat is tapas eten. En van tapas eten krijg je dorst. Dat gaat helemaal goed komen. Ik breng jullie in Spaanse sferen met deze tapas van kleine kipspiesjes. En op zijn Spaans klinkt dat nog veel lekkerder: pinchitos de pollo. Om het helemaal af te maken serveer je daarbij een verfrissende witte Sangria. Nog gezond ook, want boordevol fruit ;-).

formulekip spaanse kiptapas van Sander 3

Wij, de Formulekip-mannen, houden enorm van kluifbare kip van de bbq, zoals je in de voorgaande blogs hebt kunnen lezen. Maar we houden ook van variatie, dus deze keer koos ik voor kleine kipspiesjes, lekker makkelijk uit de hand te eten tijdens het kijken naar een spannende F1-race.

Uiteraard wel weer bereid op de BBQ, want dat is voor ons een van de uitgangspunten van dit concept.

We beginnen met de kip: Een lekkere kipdij, opgesneden in rijgbare blokjes. Die gesneden kip gaat eerst minimaal 5 uur, maar liever een hele nacht in de marinade. Die Spaans getinte marinade maak je van groenten zoals paprika’s, Spaanse pepers, uien, knoflook en diverse specerijen zoals paprikapoeder en chilipeper. Het uitgebreide recept vind je hieronder. Alleen die kleuren al. Helemaal Spaans toch?”

formulekip spaanse kiptapas van Sander 5

Duurzame kip van Jager & Boer

We vinden het belangrijk dat we voor FormuleKip barbecueën met duurzame kip. Daarvoor kwamen we uiteindelijk bij Jager & Boer uit. Ze werken vrijwel alleen met eigen jagers en boeren in Nederland. Zo is de kip in hun assortiment van bio Polderhoen of het Gildehoen.

formulekip spaanse kiptapas van Sander 7

Je kunt via hun site bestellen, het vlees komt direct van de bron en ze leveren gekoeld in Nederland met Trunkers. Ze hebben zelfs same day delivery, dus zelfs als je dit artikel op vrijdag nog leest kun je nog op tijd bestellen. Hier vind je het totale kipassortiment.

Ingrediënten

Voor de kiptapas:

  • 1 rode paprika
  • 1 ui
  • 4 tenen knoflook
  • 3 el witte basterdsuiker
  • 1 rode Spaanse peper
  • 1 el gerookt paprikapoeder (Pimentón de la vera)
  • 1 tl zoet paprikapoeder
  • 1 tl chilipoeder
  • 1 scheutje Tabasco, optioneel
  • 2 – 3 tl citroensap
  • vers gemalen zwarte peper
  • zeezout
  • Spaanse olijfolie
  • optioneel 1 scheutje Smoked Lemon Oil van La Liebre
  • 500 gr kippendijen
  • 1 takje rozemarijn

Voor de witte sangria:

  • 100 ml gin
  • 50 gr suiker
  • 750 ml Cava of andere bubbelwijn
  • 500 ml frisdrank lemon-lime of bruiswater met citroensmaak
  • 1 sinaasappel
  • 1/2 doosje aardbeien
  • stukjes verse ananas
  • 2 perziken, of 1 doosje diepvriesperziken in partjes
  • ijsklontjes

Ook nodig

  • staafmixer of keukenmachine
  • ziplockzakje of marinadekom
  • circa 20 kleine tapasspiesjes
  • barbecue met deksel

Aan de slag!

Bereiding kip tapas:

  • Verwijder de zaadlijsten van de paprika, pel de ui en knoflook en hak alles in grove stukken.
  • Doe in een beker (of kom van keukenmachine), meng met alle overige ingrediënten (behalve de rozemarijn en kip!) plus royaal gemalen zwarte peper, 3 tl zeezout, een royale scheut olijfolie en optioneel de gerookte citroenolie. Pureer met de staafmixer of in de keukenmachine tot een smeerbare oranje pasta. Doe deze marinade in een grote kom of in een ziplockzak.
  • Snijd de kippendijen in blokjes die groot genoeg zijn om aan een stokje te rijgen. Leg deze in de zojuist gemaakte marinade en meng goed. Voeg het takje rozemarijn toe en l aat afgedekt/afgesloten minimaal 5 uur marineren in de koelkast. Liefst nog langer, bijvoorbeeld de hele nacht.
  • Week op het laatst voldoende kleine satéprikkers in water (ca 20 voor 500 gram) en rijg de gemarineerde kipblokjes aan de prikkers. Met korte spiesjes is 2 – 3 stukken kip per spiesje prima.
  • Rooster de stokjes daarna op de barbecue. Bij voorkeur eerst 10 minuten op indirecte hitte (circa 160 – 170 graden), en gril ze vervolgens nog een paar minuten af boven direct vuur. Wil je zeker weten dat het vlees helemaal gaar is, check dan de kerntemperatuur van de kip, die moet 70 graden zijn. Grill de kip niet te lang, dan wordt hij taai en verbrandt de marinade.

Bereiding witte sangria:

  • Meng de gin met de suiker in een grote glazen kan (min. 1,5 liter).
  • Laat 5 minuten staan en meng daarna nogmaals zodat de suiker is opgelost.
  • Snijd de sinaasappel in dunne, halve plakken, halveer de aardbeien, snijd de ananas en de perzik in parten.
  • Voeg het fruit toe aan de kan.
  • Schenk de cava erbij en roer voorzichtig door met een lange houten lepel.
  • Laat dit minimaal een uur intrekken, liefst in de koelkast.
  • Net voor het opdienen vul je de sangria aan met bruisend (citroen-)water en lekker veel ijsblokjes en roer je nog 1 keer voorzichtig door.

Notities

  • Met dit recept maak je een hapje van circa 20 spiesjes voor tijdens de Formule 1 race.
  • Bereiding marinade: 20 minuten
  • Marineren: 5 – 12 uur
  • Spiesjes maken: 10 minuten
  • Barbecueën: circa 10 minuten indirect garen, daarna nog 3 – 5 minuten afgrillen op direct vuur
  • Sangria: 10 minuten bereiding, plus nog minimaal een uurtje laten intrekken

De mannen van FormuleKip

Graag stel ik jullie voor aan de helden van dit verhaal, met van links naar rechts: Shaiff, Tim, Diederik, Tinus en Sander. Iedere race is iemand anders verantwoordelijk voor een kiprecept geïnspireerd op het land waar de race wordt gehouden. Ik typ het voor ze uit en zorg dat jullie het recept krijgen, meestal ruim op tijd voor de race ;-).

Recept: Sander. Fotografie: Francesca, Wendy (DeedyLicious)

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Zomer