Twee keer naar Noorwegen vliegen in 1 maand, dat gebeurt me niet heel vaak. Zo ontdekte ik eerst een paar dagen het prachtige Stavanger en vloog later die maand ook nog een paar dagen naar Oslo met The Mr. Op Oslo kom ik nog uitgebreid terug, vandaag staat Stavanger centraal. Het doel van onze perstrip was het Gladmat Festival, het grootste Scandinavische food festival van het jaar. Maar we deden nog veel meer in die paar dagen en gelukkig heb ik dat allemaal nog kunnen meemaken. Want jawel lieve lezers, voor het eerst in mijn leven heb ik me verslapen voor een vliegreis! En niet een klein beetje, nee volledig!! Dat je een uur voor het opstijgen pas wakker wordt en het nooit meer gaat redden. Nou, dan zit je hart wel even in je keel. Na ongeveer 40 telefoontjes, flexibele medewerkers van KLM (hulde), wat omboeken en een beetje bijbetalen zat ik alsnog 2 uur later in het volgende vliegtuig en was ik net op tijd voor de lunch leftovers midden op het Gladmat Festival. Dan maak je dus een flinke entree, kan ik je verklappen. Maar goed, dit vergeten we gewoon en het zal NOOIT meer gebeuren. Hoop ik. Nu genoeg over mijn gekluns, we gaan Stavanger ontdekken.
Gladmat Festival
Stavanger heeft een hele rijke food cultuur en dit is de basis voor het festival. Lokale producenten komen samen met amateurs om gezamenlijk het allerbeste uit de regio te presenteren tijdens het festival. Tientallen kramen met de mooiste producten en gerechten zijn te vinden in de haven. Heel indrukwekkend, want terwijl je aan je linkerkant de kraampjes hebt, zie je aan je rechterhand grote cruiseschepen liggen en heb je een adembenemend uitzicht over zee. Hier lees je een uitgebreid verslag van mijn bezoek aan dit fijne festival.
Slapen en ontbijten
Slapen doe je in Stavanger heel goed in het Comfort Hotel Square Stavanger. Centraal gelegen, goede prijs-kwaliteitverhouding, prima kamers, grote badkamer en fijne bedden. Pluspunten vond ik het prachtige terras op het dak met fenomenaal uitzicht en het bijzonder goede ontbijtbuffet. Met verse, lokale en biologische producten.
Slenteren met koffie
Ondanks dat Stavanger de derde grootste stad van Noorwegen is, heeft het centrum een pittoresk karakter behouden. Alsof je door een dorpje wandelt. Dat komt voornamelijk door alle authentieke houten huizen die je hier nog vindt. Het is heerlijk om door de straatjes te slenteren en een perfecte koffie te drinken in een van de barretjes. Of buiten op een terras als er goed weer is. In de haven zie je nog veel pakhuizen met een groot luik bovenin. Vroeger had de haven geen boulevard en liep het water langs de huizen. De schepen die aanmeerden losten hun waar via de grote luiken in de pakhuizen. Doordat alle huizen zo perfect gerenoveerd zijn, voel je die sfeer van vroeger nog. Ik vond het heel bijzonder.
Koffie drinken deden wij maar al te graag bij Sjokoladepiken. Een geweldig zaakje met handgemaakte bonbons en de meest geweldige koffie variaties. Pas later, toen ik in Oslo was, leerde ik meer over de koffiecultuur in Noorwegen. Er is bijna geen land ter wereld waar zoveel aandacht aan koffie wordt geschonken en waar filterkoffie uitmuntend is. Oslo wordt zelfs onofficieel de koffiehoofdstad van de wereld genoemd.
Afhaken op Preikestolen
We gingen ook nog iets actiefs doen in de regio Stavanger. Dat het ‘bijzonder actief’ was, had ik me van tevoren niet gerealiseerd. We gingen namelijk de Preikestolen, oftewel de ‘Preekstoel’ beklimmen. Een van de meest mooie hikings van de regio. Via een goed aangelegd pad klim je naar 604 meter hoogte via een pad van 4km. Een wandeling van 4 tot 5 uur waarbij je alle soorten mensen omhoog ziet gaan. Rustig slenterend, rennend (de zogenaamde mountain joggers, ik keek er met open mond naar), gezinnen met kinderen en en zelfs honden gaan mee naar boven. Ondanks dat de eindbestemming een ‘must see’ is, je kijkt namelijk via het plateau uit over het hele fjord, vond ik het uitzicht na 2,5km al mooi genoeg.
Ik ben gewoon niet zo actief, vond het echt zwaar bij 30 graden, had geen eigen schoenen aan (had ik al gezegd dat mijn bagage vertraagd was?) en ik was het zat. Samen met Simone haakten we af en wandelden rustig terug naar beneden, ietwat opgelucht terwijl de rest rustig ging doorklimmen. We waren blij dat we niet over onze grenzen heen gingen en hebben heerlijk genoten beneden bij de Preikestolen fjellstue lodge met een kaneelbroodje en een spectaculair uitzicht. Ook wandelden we nog even naar het idyllische strandje bij het meer. Heerlijk om even met je voetjes in te baden na een flinke hike.
Laat je trouwens niet afleiden door mijn afhaakgedrag! Preikestolen is het beklimmen meer dan waard en mijn reisgenoten waren lyrisch bij terugkomst. Zoals je kunt lezen in de blog van reisgenoot Sabine.
Om bij Preikestolen te komen vanaf Stavanger neem je eerst de ferry die ongeveer 40 minuten vaart. Dit is al een ervaring op zich, want je hebt een prachtig uitzicht over de fjorden. Probeer daar ook eens een Noors pannenkoekje gevuld met crèmevulling. Een typisch gerecht wat op de ferry’s wordt verkocht. Daarna neem je de bus naar Preikestolen, deze rit duurt ongeveer 30 minuten. Houdt rekening dat de hike zeker 2 uur heen en terug duurt en dat je ook nog even de tijd wilt hebben op het plateau. Tip van de gids: de meeste mensen gaan ‘s ochtends vroeg en dan is het vrij druk. Wil je rustig naar boven lopen, wandel dan rond lunchtijd naar boven. In de lodge kun je trouwens ook slapen voor zeer schappelijke prijzen.
Uitmuntend eten
De eetcultuur in Stavanger (eigenlijk in heel Noorwegen) is bijzonder goed. Er wordt veelal gekookt met regionale en seizoensproducten zonder teveel poespas. Dat ontdekten we vooral bij Tango BK in de haven van Stavanger. Een uitgebreide review daarvan lees je hier.
Ook bij NB Sørensens Dampskibexpedition 2. etg. werden we verrast met een bijzonder diner. In dit restaurant kun je beneden in de toegankelijke bistro eten of boven (daar komt 2. etg. vandaan) in het gastronomische restaurant. Onze groep werd getrakteerd op een diner van chef Arve Skjelde die samen met bevriende chefs van het Norwegian Culinary Team een 5-gangen diner voor ons gingen bereiden. Het diner was wat wisselend en je proefde dat er verschillende chefs aan het werk waren waardoor er wat disbalans in het menu zat. Een aantal gerechten waren fenomenaal goed zoals het gerookte rendierhart op flatbread, de Melba toast met garnalen, citroenmayonaise en dille, de tartaar van os met oestermayonaise en het dessert met granny smith sorbetijs en cheesecakemousse. Helaas was ons hoofdgerecht, de heilbot met hollandaisesaus een mislukking. De vis was veel te droog en de saus te zuur.
Feit blijft dat eten in Noorwegen niet goedkoop is, dit geldt ook voor Stavanger. Maar als je goed zoekt, vind je ook adresjes waar je voor schappelijke prijzen heel goed kunt eten. Op deze site vind je een overzicht van restaurants in Stavanger met prijsaanduiding en een korte omschrijving. Alcohol is ook niet goedkoop, je zult begrijpen dat ik enorm heb genoten van mijn glas droge witte wijn van € 10,- met het prachtige uitzicht op het dakterras :-).
Noorse food safari
Probeer ook eens de ‘guided food safari‘. Samen met een gids wandel je van nieuw naar oud Stavanger en krijg je een tour langs de beste food hotspots, waarbij er tevens een stukje geschiedenis van Stavanger aan bod komt. Je bezoekt ook het Norwegian Canning Museum en eindigt op de Fish Market waar er uiteraard een visje geproefd wordt. De tour duurt 1,5-3 uur, afhankelijk van hoeveel tijd je hebt.
Op boerenbezoek
Een van mijn leukste ervaringen in de regio waren de bezoekjes die we aan de boeren hebben gebracht. Een vee- en tomatenboerderij om precies te zijn. Alleen al de rit ernaar toe was een genot, want in deze regio barst het van de spectaculaire uitzichten. In mijn laatste blog over Stavanger ga ik jullie alles vertellen over deze bezoekjes!
De 3-daagse persreis naar Stavanger die ik heb gemaakt was op uitnodiging van Visit Norway en Region Stavanger. Via deze link vind je alle blogs over deze fantastische trip.
Volg Francesca Kookt! ook op Facebook, Twitter, Google+, Bloglovin’ of Instagram.