De lekkerste nieuwe producten, bijzondere drankjes, verrassende kookboeken, handige tools voor in de keuken en nog veel meer. Bijna wekelijks verras ik jullie met mijn food nieuwtjes in Francesca Proeft. Met deze week als thema: Alcoholvrij genieten! Voor de mensen die wel van een drankje met karakter houden, maar waar niet per se alcohol in hoeft te zitten. Omdat je het niet kan of wil drinken. De afgelopen jaren is er gelukkig heel veel veranderd in de wereld van alcoholvrije drankjes, waardoor we steeds meer keuze hebben. En dat is een geweldige ontwikkeling. Ik neem jullie mee in mijn laatste ontdekkingen. Cheers!
Frisdrank met niets anders dan water, fruit, kruiden en bloemetjes
Soof Sparkling is 100% natuurlijk, en gemaakt van niks anders dan bubbelwater, fruit, kruiden en bloemetjes. Er zitten dus geen toegevoegde suikers, zoetstoffen, kleur- en smaakstoffen of andere onnatuurlijke rotzooi in. Naast hun siropen (die ik ook erg fijn vind), hebben ze nu ook Soof Sparkling in blikjes (die weer goed te recyclen zijn natuurlijk).
Er zijn drie smaken Soof Sparkling, en ze zijn alle drie compleet anders:
-
- Rozen, peer, kardemom en appel: een subtiel frisdrankje van fruit, kruiden en heerlijke rozen.
- Citroen, munt en appel: hoe warmer het buiten wordt, hoe lekkerder deze is.
- Zwarte bes, lavendel en appel: bessen, appeltjes en een beetje Dordogne.
Ik heb ze voor jullie geproefd! Mijn favorieten waren de smaken met rozen en citroen. De eerste, omdat deze me echt verraste en de tweede omdat die super fris was. En heel fijn, ze zijn niet overmatig zoet. Je proeft echt de pure smaken van de ingrediënten en niet van aroma’s of veel toegevoegde suikers. Ik ben fan!
Zelf proeven? Ze zijn verkrijgbaar in de horeca, bij Crisp, Soofdrinks.com, G&W Gezondheidswinkel en bij Holland & Barrett.
Alcoholvrij aperitief met champagne allures
Buloo is een nieuw, elegant parelend aperitief met de allures van champagne, maar dan zonder alcohol en caloriearm. In het (prachtige!) flesje vind je een verrassende combinatie van zwarte thee, groene thee, rooibos, citroen, kers, laurier, rozemarijn en koriander. Bereid op ambachtelijke wijze: 100% natuurlijk en zonder kunstmatige toevoegingen. De smaak wordt verkregen tijdens een natuurlijk fermentatieproces waarbij de thee en suiker worden omgezet in kombucha.
Leuk weetje: Buloo is een idee van de Brugse chef Pieter Lonneville, die enkele jaren bij Oud Sluis werkte en nu chef is van het gerenommeerde Tête Pressée in Brugge. Hij vond dat er te weinig aperitief-alternatieven waren, of dat ze veel te gesuikerd waren en ging zelf aan de slag. Dat moest ik natuurlijk even proeven!
Ik schonk mezelf een (goed gekoeld) glas in op een mooie zomeres dag. Geserveerd in een champagneglas natuurlijk. Nou, dit is zeker een aperitief met karakter. Ik ben absoluut geen zoetekauw en kan enige complexiteit in smaak wel waarderen. Zo proefde ik de heerlijke smaak van zoete kers, maar ook zure, kruidige en bittere accenten. Goedgekeurd, ik vond het een heerlijk alocholvrij aperitief.
Zelf proeven? Je bestelt Buloo onder andere online bij Bovino.
Spaanse bubbels zonder alcohol
Vlakbij Barcelona vind je Vilarnau, producent van geavanceerde biologische Cava. Dit wijnhuis maakt nu ook een echte wijn zónder alcohol, De smaak is fruitig en toegankelijk; ideaal voor een zomerse dag of op een feestje. De Spaanse bubbels zijn ook nog eens vegan, biologisch en hebben slechts 23 calorieën per glas. Dat is 70% minder calorieën dan andere mousserende wijnen.
Met innovatieve technieken zorgen ze ervoor dat de bubbel alcoholvrij, maar ook vol smaak, op de markt wordt gezet. Eerst wordt de mousserende wijn gemaakt volgens het ‘normale’ proces. Vervolgens wordt de alcohol uit de wijn gehaald door middel van de-alcoholisatie. Op deze manier blijven de kenmerkende fruitige aroma’s van de wijn behouden. Dat moesten we natuurlijk even testen. En niet alleen ik, ik liet ook een zwangere vriendin mee proeven. Een die een goed glas bubbels weet te waarderen, maar ze nu even niet kan drinken.
Er zijn twee varianten: de rosé variant (in de roze fles), gemaakt van de garnacha druif. Deze heeft een verfijnde bubbel. In de neus wilde rode vruchten, zoals frambozen en aardbeien, samen met bloemige tonen en tropisch fruit. De fles met strakblauw etiket is de witte variant, gemaakt van de parellada en macabeo druiven. Lichtgeel, met een zeer fijne en aanhoudende bubbel. In de neus voornamelijk appel en bloemige fruitaroma’s, zoals vlierbloesem, met een zoete toon van frisse amandel. Evenwichtig, fris, romig en met een langdurige afdronk.
De roze fles schept mierzoete verwachtingen, maar gelukkig blijkt het helemaal niet zo suikerzoet te zijn bij de eerste slok! Het smaakt wel oprecht naar fruit, het doet ons denken aan lychee en perzik. Maar het neigt meer naar droog dan naar hartstikke zoet. Een verademing op 0.0 gebied, wat toch vaak echt de zoete kant op slaat. Het is een lekkere fris aperitief, met veel smaak en een fijne bubbel.
De witte variant vinden wij ook verrassend. Zeker niet zoet en inderdaad heel fris voor op een zomerse dag. Wederom een fijne bubbel, ik zou ‘m ook prima bij een borrelplank met vishapjes of tapas kunnen serveren. Onze voorkeur gaat licht uit naar de rosé variant, maar beide flessen zijn zeer goedgekeurd binnen de 0.0 categorie!
Zelf proeven? Je bestelt ze bij The Wine List (wat trouwens überhaupt een aanrader is qua wijn webshop, ik bestel hier bijna al mijn wijnen).
Tot de volgende editie van Francesca Proeft!
Alle producten uit deze editie van Francesca Proeft heb ik toegestuurd gekregen. Ik heb eerst geproefd om te beoordelen of ik ze geschikt vond voor op mijn blog.
Foto’s: Rechterfoto Soof: Soof Drinks, Rechterfoto Buloo: Instagrampagina van Buloo, Overige foto’s: Francesca & Bo Blitz