Afgelopen week vroeg ik aan jullie op Facebook of jullie gelukkig zouden worden van een wekelijks terugkerend familie weekmenu. Een ontplofte Facebookpagina met enthousiaste reacties en likes was het gevolg. Het blijft een uitdaging om iedere week weer nieuwe inspiratie te vinden voor de dagelijkse maaltijd. Zelfs ik heb daar last van (ja, echt waar!). Daarom krijgen jullie vanaf vandaag iedere week op vrijdag een nieuwe editie van Francesca’s familie weekmenu. Met in ieder geval inspiratie voor het avondeten. Lekker makkelijk voor doordeweeks en wat meer bijzonder voor in het weekend. Ook geef ik wekelijks inspiratie voor een dessert, hapje, voorgerecht en zondagochtend ontbijt. Trouwens niet alleen van mijn blog, maar ook van mijn favoriete Nederlandse collega bloggers. Zie het als inspiratie die ervoor zorgt dat je meer zelf gaat koken met pure ingredienten. Dat dat echt niet zo ingewikkeld hoeft te zijn, hoop ik jullie met dit weekmenu te laten zien. Geniet ervan en eet lekker!
Makkelijk voor doordeweeks
Vegetarische maandag – Gevulde pastaschelpen met spinazie
Gevulde pastaschelpen met spinazie die je in 30 minuten bereid. Daarna gaan ze nog 30 minuten in de oven. In die tijd ruim je de keuken vast op, doet een spelletje met de kids of ontspant even.
Vis dinsdag – Mosselen met prei en stokbrood
We zitten middenin het mosselseizoen en die kun je ook goed doordeweeks eten. Dit recept voor mosselen met prei en stokbrood zet je binnen een half uur op tafel en is heel toegankelijk qua smaak.
Kids woensdag – Gegrilde kip met tomaat basilicum salsa
Een heel toegankelijk recept waar kinderen van alle leeftijden van smullen. Deze gegrilde kip met tomaat basilicum salsa kun je met een paar aanpassingen geschikt maken voor zowel groot als klein.
Vlees donderdag – Pittige mini runderhamburgers met tzatziki en tortilla’s
Deze kleine runderhamburgers heb je zo gemaakt. Lekker met de zelfgemaakte tzatziki. Eten er kleintjes mee thuis, doe er dan wat minder chili in of maak eerst een paar hamburgers zonder chili en daarna een lading met. Wil je de tortilla’s liever zelf maken, kijk dan op de site van Pauline voor een goed recept.
Snack vrijdag – Fish & chips van kabeljauw met zelfgemaakte patat
Dit is echt een van mijn favoriete snackrecepten en ook onze peuter smult er graag van! Deze fish & chips zijn heerlijk om lekker lui te eten na een harde week werken.
Bijzonder in het weekend
Zondagochtend ontbijt – Homemade scones met clotted cream
Intens genieten op zondagochtend met deze zelfgemaakte scones. Serveer met clotted cream (kun je ook zelf maken), lemon curd en jam.
Voorgerecht – Ceviche van zalm met mango, kokos en gember
Heb je een etentje dit weekend of wil je wat meer uitpakken? Maak dan eens deze ceviche van zalm met mango, kokos en gember. Niet eens zo ingewikkeld om te maken. Haal wel goede kwaliteit zalm bij je visboer!
Fijnproevers pasta – Pappardelle met truffel
Voor de echte truffelliefhebbers is dit gerecht echt een feest! Zorg dan wel dat je de juiste ingredienten in huis haalt voor deze pappardelle met truffel, anders proef je het gelijk.
Bijzonder vlees – In karnemelk gemarineerde lamsbout met boekweitsalade
Dit recept maakte ik afgelopen Pasen en werd letterlijk weggeblazen door de smaak, zo ontzettend lekker! Het originele recept van deze in karnemelk gemarineerd lam met boekweitsalade is van Rachel Khoo en een must try voor alle liefhebbers van lamsvlees.
Om je vingers bij af te likken – Citroenpudding
Een fantastisch dessert voor de zondag. Deze citroenpudding is echt verslavend.
Francesca’s week favorieten
1. Ontbijt – Gezonde ontbijtrepen met pruimen
2. Lunch – Broodje ei met avocado en tomaat
3. Kinderen – Zelf soepstengels maken
4. Bijgerecht – Gegrilde groenten
5. Salade – Kruidige bulgur salade met kikkererwten
6. Bakken – Perziktaart met kaneel
7. Blog in de spotlight: Triple chocolate chip cookies van Laura’s Bakery
Geniet van het menu van deze week! Als je verzoeknummers hebt voor de komende weken, laat dan een reactie hieronder achter. Plaats je een foto op social media met een van de gerechten die je hebt gemaakt, tag deze dan met #francescamenu. Vind het erg leuk om te zien wat jullie van deze 1e editie gaan maken!
Volg Francesca Kookt! ook op Facebook, Twitter, Google+, Bloglovin’ of Instagram.