Het is vakantie! Heerlijk hoor, twee weken waarin we niet 6 dagen (want nu ook voetbalwedstrijden op zaterdag, wie verzint die onmogelijke tijdstippen) in de week vroeg hoeven op te staan, geen overvolle agenda, geen voetbal- en judotrainingen en bijna geen zwemlessen. En dan ook nog een weekje naar de Ardennen met de familie. Ik ben er klaar voor.
Uiteraard heb ik rekening gehouden met de vakantie in het nieuwe weekmenu. Met lekkere recepten die de kids veelal heerlijk vinden. Het is nou eenmaal vakantie en dan mogen we best een beetje extra genieten. Je kunt ze ook zelf aan de slag laten gaan in de keuken, laat ze bijvoorbeeld zelf fruitijsjes maken. Of, als ze groot genoeg zijn, laat ze voor het eerst zelf Surinaamse bami maken. Dat recept kunnen ze niet vroeg genoeg onder de knie krijgen 😉 Geniet van de vakantie en eet lekker!
Maandag
We beginnen de vakantie rustig aan met een linzenstoof met raapstelen en gerookte kip. Zo gepiept, vol goede voedingsstoffen en helemaal goedgekeurd door onze 6-jarige.
Dinsdag
Paella maken kan ook in 30 minuten en dat bewijst dit recept. Je likt je vingers erbij af.
Woensdag
Zalig is deze orechiette met daslook pesto en doperwten. Kun je geen daslook vinden, vervang deze dan door basilicum in de pesto.
Donderdag
Tijd voor de Surinaamse bami! Lekker met geroosterde kip, leg deze vast de avond ervoor in de marinade.
Vrijdag
Burgers maken met het hele gezin, hoe tof is dat. Vraag vooraf welke ingrediënten iedereen op zijn of haar burger wil en laat ze vervolgens hun eigen burger maken. Welke burger wint er qua looks en smaak? Bij ons won die van Jessey natuurlijk 😉
Zaterdag
Zelf fruitijsjes maken is ontzettend leuk om te doen. Kijk hier en hier voor receptinspiratie. De ijslolly vormpjes kun je tegenwoordig bij iedere kook- of huishoudwinkel kopen. Wil je liever sorbet- of roomijs maken, lees dan dit artikel met alle basistechnieken om zelf ijs te maken.
Zondag
Een bananasplit met warme chocolade en vanilleijs. Vroeger als kind vond ik dat een van de lekkerste toetjes als we uit eten gingen. Deze kun je natuurlijk ook zelf thuis maken met gekarameliseerde banaan en dan smaakt ‘ie nog veel lekkerder, beloofd.
Ga je iets maken, vertel het ons dan op social media. Dat vinden we leuk! Vergeet niet te taggen met #francescakookt zodat we jullie foto’s weer terug kunnen vinden.
Liefs, Francesca