Een weekje in de bossen van de Languedoc Roussillon. Ik kan het iedereen aanraden. We zijn er net van terug en het was magisch. Niet in de laatste plaats door het fantastische huis wat we daar hadden. Een met veel liefde gerenoveerd vakantiehuis van een Engelsman. Met een gigantische keuken die ‘fully equipped’ was. Met beneden bij het zwembad nog een BBQ, authentieke steenoven en een buitenkeuken met wijnkoelkast. Jullie snappen waarschijnlijk wel dat ik volledig in mijn element was.
Op een zonnige woensdagmiddag liepen we langs de giga visafdeling van de Leclerc. Een van de Franse ‘supermarchés’ waar ik zo verliefd op ben. In niets te vergelijken met onze supermarkten. Nee, hier vind je een groenteafdeling waar je bek van openvalt. Waar je naast het reguliere aanbod ook regionale producten vindt, een slager ter plekke het vlees voor je chopt en de verse vis uitgestald ligt op ijsbakken. We selecteerden vis waar we op dat moment zin in hadden. Kokkels, grote schelpen (amandes), gamba’s, langoustines en een flink stuk zeeduivel met vel en zijn kenmerkende grote graat. Hier konden we zeker iets moois van maken. En zo geschiedde. Het recept vinden jullie hieronder. Kies hier vooral de vis voor die je zelf lekker vindt en die past bij het seizoen. Je visboer kan je hier goed over adviseren.
Ik kookte die bewuste avond voor 12 personen, ik heb de ingrediënten gehalveerd voor een grote pan voor 6 personen. Serveer er brood bij zodat je lekker kunt dopen en vergeet vooral een goed glas witte wijn niet.
Wat je nodig hebt
– 1tl korianderzaad
– 1/2tl chilipoeder of een klein gedroogd chilipepertje
– 2tl (gerookt) zeezout
– 2tl pimenton
– 4 teentjes knoflook
– 3 uien
– 2 rode paprika’s
– 2 groene paprika’s
– 4 smakelijke tomaten
– 1,5 – 2 kilo vis naar keuze (bijvoorbeeld 1/2 kilo schelpdieren, 1/2 kilo schaaldieren, 0,5-1 kilo stevige witvis, gefileerd en ontgraat)
– 1 liter visbouillon (zelfgemaakt of van een (biologisch) blokje)
– scheut droge witte wijn
– naar smaak: vers citroensap
– olijfolie om in te bakken
– zeezout
– gemalen witte peper
– grofgehakte kruiden om te garneren (bijvoorbeeld peterselie, koriander of selderij)
Tip: eten er kinderen mee, laat dan het chilipepertje eruit. Je kunt deze (of twee) wel fijnhakken en mengen met olijfolie. Laat deze een dag trekken zodat je een chili olie krijgt. Deze serveer je bij de visstoof voor de liefhebbers.
Wat je gaat doen
Voorbereiding: 40 minuten
Wachttijd: 10 minuten stoven
Maal de korianderzaad, chili, zeezout en pimenton fijn tot een poeder in een vijzel. Snijd de knoflook in dunne plakjes en hak de ui in halve ringen. Verwijder de zaadlijsten van de paprika’s en snijd deze in reepjes. De tomaten snijd je in blokjes.
Als je schelpdieren zoals mosselen of kokkels gebruikt dan was je deze eerst en controleer je ze op versheid. Dichte schelpen zijn goed. Schelpen die stuk zijn of hol klinken gooi je weg. Een schelp die open staat controleer je op leven. Tik er even tegenaan en als de schelp vervolgens dichtgaat is het goed. Gebeurt er niets dan gooi je ‘m weg.
De schaaldieren, zoals gamba’s of langoustines, gebruik je met schaal en al. De witvis snijd je in grove stukken. Als je zeeduivel hebt gekocht die je zelf fileert (zoals in ons geval) dan kun je het grote stuk graat ook nog gebruiken voor het stoven.
Zet een grote pan op het vuur waar straks alles in past. Verwarm hier een royale hoeveelheid olijfolie in en fruit de knoflook en ui. Na een minuut of 2 voeg je de specerijen toe en die bak je nog 2 minuten mee totdat het heerlijk begint te ruiken in je keuken. Voeg de gesneden paprika toe en bak een paar minuten totdat de reepjes net zacht worden. Dan is het tijd voor de tomaten, ook die bak je een paar minuten mee.
Gebruik je schaaldieren dan gaan deze er nu bij. Roerbak ze mee totdat ze mooi roze zijn.
Schenk de bouillon erbij, samen met een flinke scheut witte wijn, en breng dit aan de kook. Zet vervolgens het vuur lager en schep met beleid de schelpdieren en stukken witvis erdoor. Als je nog een ruggengraat van de vis over hebt dan kan deze er ook bij. Laat de visstoof met de deksel op de pan een minuut of 10 rustig pruttelen.
En ‘terwijl u wacht’ doe je nog even een bommetje 😉
Haal de deksel van de pan en proef. Breng vervolgens op smaak met zout, peper en eventueel wat druppels vers citroensap.
Nou mag je van mij de bouillon nog binden met een roux, maar ik vond het in dit geval niet zo nodig. Naast brood hadden wij er ook nog wat rijst bij en dan is zo’n vloeibare saus heerlijk. Schep je visstoof over in een grote diepe schaal en strooi er rijkelijk je grofgehakte kruiden over. Serveer direct en geniet!
Ik raak vaker geïnspireerd tot uitbundige visschotels als ik in het buitenland ben. Zo maakte ik bijvoorbeeld ook eens deze Portugese rijstschotel met gamba’s en mosselen na een heerlijke vakantie in de Algarve.
Volg Francesca Kookt! ook op Facebook, Twitter, Google+, Bloglovin’ of Instagram.