Er zijn de laatste zoveel nieuwe kookboeken uitgekomen dat ik het bijna niet meer bij kan houden. Laat staan dat ik overal aandacht aan kan of wil geven. Maar toch lag er een stapeltje op mijn eettafel die ik zo interessant vond dat ik besloten heb om daar een heel bijzonder weekmenu van te maken. Deze week dus niet met mijn eigen recepten, maar met recepten uit 7 verschillende kookboeken! Kookboeken die ik zelf goed vind, waar het verhaal en de recepturen van kloppen en die ik jullie met liefde aanraad. We vliegen trouwens alle kanten op in dit weekmenu: van Frankrijk, koken voor kleine kinderen, makkelijk bakken tot de kerst. Laat je inspireren en eet vooral lekker!
Maandag uit de Stamppotbijbel
Ik begin met een kookboek wat niet nieuw is. Sterker nog, volgens mij ligt het al ruim een jaar in mijn boekenkast en dan heb ik het over de Stamppotbijbel van Werner Drent. Belachelijk dat ik nog niet eerder aandacht aan dit boek heb geschonken, want ik raadpleeg het regelmatig voor stamppotinspiratie. Werner is namelijk de stamppotkoning en niets is hem te gek. Dat resulteert in mooie smaakcombinaties die echt niet altijd hoeven te beginnen met aardappel. In dit boek vind je een gigantische hoeveelheid stamppotrecepten voor alle seizoenen. Met ingrediënten die veelal makkelijk te verkrijgbaar zijn, en ook zeker niet uitgebreid per recept zijn trouwens. Natuurlijk staan de klassiekers erin, maar hij verrast je nog meer met de rest. Ook leuk vind ik de freestyle sectie met onder andere stamppotwafels-, -bitterballen, -soep en -pannenkoeken.
Voor dit weekmenu koos ik voor de linzenstamppot, die net even buiten de stamppot ‘comfort zone’ valt, die me echt zalig lijkt! De bereidingstijd staat er helaas niet bij, maar ik gok dat je met het maken van de stamppot zelf zo’n 30 minuten bezig bent. Je moet alleen ook nog de tomaatjes 45 minuten konfijten in de oven. Maar als je dat nou vast op zondag doet, dan ben je op maandag heel snel klaar.
Wat je nodig hebt voor 4 personen:
-
- 500 gr snoeptomaten, verschillende kleuren
- 1 kg kruimige aardappelen
- 1 blik (400 gr) bruine linzen
- 2 tl kristalsuiker
- 4 el olijfolie
- 3 takjes verse oregano
- 100 gr hazelnoten, even geroosterd in een droge koekenpan
- 1 el balsamicoazijn
- 1 tl grove mosterd
- 100 gr zure room
- gezouten roomboter
- zout en peper
Wat je gaat doen:
-
- Verwarm de oven voor op 150 gaden.
- Vet de ovenschaal in. Halveer de tomaten en leg ze met de snijkant naar boven in de ovenschaal. Bestrooi met de suiker en wat zout. Besprenkel met de olie. Leg de oreganotakjes tussen de tomaten. Houd een paar blaadjes apart. Bak de tomaatjes 45 minuten in de oven.
- Schil en was de aardappelen, verwijder de pitten en snijd ze in vieren. Kook de aardappelen in 15 tot 20 minuten beetgaar in water.
- Spoel de linzen af in het vergiet en laat ze goed uitlekken. Hak de hazelnoten in grove stukken.
- Neem de tomaten uit de oven en verwijder de oregano. Schenk het vocht van de tomaten in een kom. Voeg de balsamicoazijn en de mosterd toe aan het tomatenvocht en klop tot een dressing.
- Giet de aardappelen af en stamp ze tot een puree. Roer de zure room en een klontje gezouten roomboter erdoor. Meng voorzichtig de tomaatjes erdoor met de hazelnoten en de linzen. Breng de puree op smaak met zout en peper.
- Serveer de stamppot met de dressing. Bestrooi de stamppot met de achtergehouden blaadjes oregano.
Stamppotbijbel koop je voor € 26,99 bij de (online) boekhandel of hier bij bol.com.
Dinsdag uit de Makkelijke Maaltijden Scheurkalender 2020
Inmiddels ben ik niet meer de enige met een kookkalender voor het jaar, want Brenda Kookt geeft voor 2020 haar tweede Makkelijke Maaltijden Scheurkalender uit. Nou denk je misschien “huh, maar is dat geen concurrentie voor jou?”, maar nee zo zie ik dat niet. Brenda is al lang een foodvriendin van mij en ik ken haar kookstijl goed, en die is heel anders dan hoe ik kook. Bij Bren zijn de maaltijden nog makkelijker om te maken en dat maakt dat de kalenders prima naast elkaar kunnen leven. Sterker nog, we zien regelmatig foto’s voorbij komen van mensen die de kalenders zelfs naast elkaar hebben hangen! In de scheurkalender vind je 250 recepten die altijd binnen 30 minuten te maken zijn (oventijd niet meegerekend).
Voor dit weekmenu koos ik voor pita visshoarma die je in 25 minuten hebt gemaakt.
Wat je nodig hebt voor 4 personen:
-
- 300 gr verse kabeljauwfilet
- 2 tl shoarmakruiden
- 1 ui, gesnipperd
- 1 rode paprika, in reepjes
- 125 gr champignons, in plakjes
- olijfolie om in te bakken
- 4 pita broodjes
- 2 handjes sla
- knoflooksaus naar smaak
Wat je gaat doen:
-
- Roer de shoarmakruiden door de visblokjes met een el olijfolie. Laat dit even staan.
- Doe een beetje olie in de pan en bak de ui met de paprika en champignons hierin aan.
- Doe na 10 minuten de kabeljauw bij de groente en bak 5 minuten mee. Roer tussendoor om zodat de kabeljauw rondom gaar is.
- Verwarm de pitabroodjes in broodrooster of oven. Snijd ze open en verdeel er een beetje van de sla in. Vul de broodjes met het visshoarma mengsel en doe er tot slot een beetje knoflooksaus op als je dat lekker vindt.
De Makkelijke Maaltijden Scheurkalender 2020 koop je voor € 14,95 in de webshop van Brenda Kookt.
Woensdag uit de De makkelijke Franse keuken
Dit kookboek is pas echt vers van de pers en wat heeft Karin Luiten van De makkelijke Franse keuken weer een parel gemaakt. Haar liefde voor Frankrijk is heel groot en na een Franse studie, Franse boeken, Franse films, Franse bijbaantjes op kasteelcampings en tal van Franse vakanties kon het natuurlijk niet uitblijven dat ze haar liefde voor de Franse keuken zou gaan bundelen in dit persoonlijke kookboek. Boordevol authentieke Franse gerechten, maar dan in bistro-stijl en heel makkelijk om te maken. Leesvoer over onder andere Marseille, blikvis, kaastrolley’s, de Franse markt en Brocante vind je er natuurlijk ook in. En handige artikelen over Franse culisouvenirs, de top 5 brasserieën in Parijs en Franse kookspullen. Zelfs een QR-code waardoor je bij Karin’s Franse chanson spotify playlist komt ontbreekt niet in dit boek. Een prachtig cadeau voor iedere liefhebber van Frankrijk en de Franse keuken!
Voor dit weekmenu koos ik voor de ‘petits farcis’, oftewel de gevulde groenten. Allemaal verschillende die met elkaar in een grote ovenschaal gaan. In 20 minuten heb je ze gemaakt (wellicht iets langer als je dit voor de eerste keer maakt) en de oven doet de rest van het werk.
Wat je nodig hebt voor 4 – 6 personen:
-
- 400 gr (circa 4) lekkere saucijzen, venkel- of tijmworstjes zijn ook lekker
- 4 flinke rode uien
- 2 courgettes (liefst een gele en een groene)
- 2 kleine paprika’s
- 4 grote tomaten
- 6 ansjovisfilets
- 2 knoflooktenen
- 1 groot ei
- 4 oudbakken boterhammen
- scheut melk
- 2 volle tl herbes de Provence
- zout & peper uit de molen
- olijfolie
Wat je gaat doen:
-
- Oven voorverwarmen op 180 graden.
- Scheur het brood (zonder korstjes) in stukken en overgiet met wat melk.
- Snij het kapje van de uien, pel de schil er voorzichtig af en kook ze 10 minuten voor in kokend water met wat zout. Laat uitlekken en iets afkoelen. Hol ze dan met een scherp mesje uit tot je 1 à 2 rokken overhoudt.
- Snipper de uitgesneden restjes ui fijn en fruit zachtjes in een scheut olijfolie in een koekenpan.
- Snij de courgettes elk in 4 gelijke stukken die rechtop kunnen staan. Hol met een theelepel uit tot bakjes. Hak het vruchtvlees fijn en doe bij de ui, samen met de ansjovis en de knoflook (uit de knijper). Fruit nog 3 minuten en laat dan het geheel wat afkoelen in een grote kom.
- Snij de paprika’s in de lengte doormidden en verwijder de zaadlijsten. Snij het kapje van de tomaten en hol ze uit (bewaar alleen de kapjes).
- Wip het saucijzenvlees uit het velletje en doe bij de ui, plus het uitgeknepen brood, ei, herbes de Provence, zout en peper. Kneed goed door elkaar.
- Zet alle groenten rechtop klem in een ingevette ovenschaal waar ze samen precies in passen. Vul met het vleesmengsel.
- Zet de kapjes van de uien en tomaten er weer op. Begiet alles met een fliebeltje olijfolie.
- Bak circa 45 minuten in de oven tot alles goed gaar en zacht is. Serveer warm of op kamertemperatuur.
De makkelijke Franse keuken koop je voor € 27,99 bij de (online) boekhandel, in de webshop van Koken met Karin of hier bij bol.com.
Donderdag uit Eten met nijntje
Alle ouders met kleine kinderen opgelet! Want dit nieuwe kookboek Eten met nijntje van Dick Bruna en Samuel Levie wil je echt niet missen. Want hoe briljant is het als je de verhaaltjes van Nijntje over de herkomst van producten, eten en koken combineert met de lekkerste recepten voor kleine kinderen die geschikt zijn voor het hele gezin? Nou heel briljant dus, en dit boek vind ik dan ook echt fantastisch. Ik pluis het al helemaal uit met onze kleine Zayne en hij wordt er heel gelukkig van. En deze mama wordt er heel gelukkig van dat Samuel recepten heeft ontwikkeld die niet alleen verrassend en kleurrijk zijn, maar waar ook gewoon smaak aan zit. Hoe vaak ik niet recepten voor kleine kinderen zie, waarvan ik bij voorbaat weet dat het compleet smaakloos. Terwijl kinderen ook smaak hebben, alleen maar meer zelfs. In de recepten Samuel wordt ook gebruik gemaakt van ingrediënten zoals ui, sjalot specerijen en kruiden en dat is top. Laat ze daar maar snel aan wennen. Ik word zó blij van dit boek!
Voor dit weekmenu koos ik voor de pasta frittata, wat eigenlijk een pastataart is. In het recept wordt ervan uitgegaan dat je deze maakt met pasta die over is (heel fijn, ook weer verspillingsvrij). Met een salade erbij en wat toevoegingen uit de optionele ingrediënten kun je er heel goed een maaltijd voor het hele gezin van maken. Voor de bereiding ben je circa 15 minuten bezig en daarna gaat de frittata nog 15 minuten in de oven.
Wat je nodig hebt voor 2 – 4 personen (inclusief salade voor 4):
-
- 300 gr spitskool, fijngesneden
- 250 gr gekookte pasta (of restje pasta met saus en al)
- 4 eieren
- 50 gr kaas
- olijfolie
- optioneel: peterselie, ansjovis, chorizo
- serveer erbij: een frisse salade
Tip: Mocht je overigens nog andere groente, zoals courgette en broccoli, in de groentela hebben liggen, kun je de spitskool hier prima mee vervangen.
Wat je gaat doen:
-
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Klop de eieren los in een mengkom.
- Bak de spitskool een minuut of twee aan in wat olijfolie. Laat even afkoelen en voeg toe aan de losgeklopte eieren. Doe hier ook de gekookte pasta bij en rasp de kaas erdoorheen. Breng op smaak met zout en peper en eventueel andere smaakmakers (zie optionele suggesties).
- Neem een koekenpan die in de oven kan. Bak de frittata in ongeveer 5 minuten in de olijfolie, tot hij aan de onderkant knapperig wordt en schuif hem dan voor nog ruim 5 minuten in de voorverwarmde oven. Als je geen ovenvaste pan hebt, giet het mengsel dan in een met bakpapier beklede springvorm en bak het geheel in ruim 15 minuten af.
- Met een spatel maak je de frittata los. Leg een groot bord op de koekenpan en draai de frittata om. Laat even afkoelen en snijd punten van de taart.
- Lekker met een frisse salade.
Eten met nijntje koop je voor € 19,95 bij de (online) boekhandel, in de webshop van nijntje of hier bij bol.com.
Vrijdag uit Made by Ellen
Ellen van Duijn is al jaren een van mijn meest favoriete Nederlandse foodbloggers. Ik hou enorm van haar ongecompliceerde manier van koken die altijd uitblinkt in smaak. Ze weet me ook echt te verrassen en gaat niet voor trends en hypes. Wel kookt ze mee met de seizoenen en dat doet ze het liefst voor haar man en kinderen. Wat ik niet wist is dat ze met haar zussen en broertje is opgegroeid in het hotel-restaurant van haar ouders in Twente. Haar moeder was kok en daar is het fundament gelegd voor haar kookstijl nu. Ellen’s eerste kookboek, Made by Ellen, is onlangs verschenen en ik vind het een geweldig kookboek. Het boek is ingedeeld in kooktechnieken (verrassend!) en daarbinnen vind je de recepten. Denk aan technieken zoals roosteren, stomen, pocheren, roken, inleggen en poffen. Maar uiteraard ook de meer gangbare zoals koken, bakken en grillen. Ellen legt iedere techniek uit en daarna volgen de recepten. Nog even over de fotografie, van Marleen van Es, van dit boek… die is werkelijk prachtig! Dit is een kookboek wat je bij de hand wilt houden, omdat je er veel uit gaat koken. Ik zou dat in ieder geval zeker doen.
Voor dit weekmenu koos ik voor de malse runderschenkel die gestoofd is in bier. Echt comfort food voor de vrijdag. Qua voorbereiding ben je circa 20 minuten bezig en de kooktijd is circa 1 uur.
Wat je nodig hebt voor 4 – 6 personen:
-
- scheut olijfolie of zonnebloemolie
- circa 1,2 kilo runderschenkel, op kamertemperatuur
- 3 teentjes knoflook, fijngehakt
- 3 cm verse gember, fijngehakt
- 1 rode peper, fijngehakt
- 1 prei, in ringen
- 4 kleine wortels, in blokjes
- 50 ml sojasaus
- 1 flesje (hop)bier, op kamertemperatuur
- 3 el (donkere) basterdsuiker
- 500 ml vleesbouillon
Voor erbij:
-
- scheutje olie
- 1 teentje knoflook, fijngehakt
- 1 paksoi, onderste stukje verwijderd, bladeren losgehaald, afgespoeld en droog gedept
- gekookte (volkoren)rijst
Wat je gaat doen:
-
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Verwarm een braadslede of andere stevige pan op het vuur en schenk de olie erbij. Braad het vlees in elke minuten rondom bruin. Voeg knoflook, gember en rode peper toe en fruit aan. Leg prei en wortel erbij en laat even zweten.
- Wanneer de groenten zacht zijn schenk je de sojasaus erbij en laat je die een beetje inkoken. Voeg het bier toe en roer de basterdsuiker erdoor. Schenk vervolgens de bouillon erbij. Breng rustig aan de kook en zet het vuur uit. Plaats de deksel op de braadslede en laat vlees 1 uur in de oven garen. Wanneer het vlees gaar is en zacht aanvoelt haal je het uit de oven.
- In de laatste 5 minuten van de oventijd verwarm je een beetje olie in een koekenpan en fruit je de knoflook. Leg de paksoibladeren erbij en zet het vuur hoger. Roerbak de paksoi in ongeveer 2 minuten beetgaar en glanzend. Leg de paksoi op een bord.
- Serveer deze malse runderschenkel met een goede schep van de saus, de paksoi en de rijst.
Tip: Laat het stukje bot wat aan de schenkel zit vooral zitten. Dit geeft het vlees extra smaak en eenmaal op je bord haal je met je mes het bot leeg. Het merg dat hierin zit is een ware traktatie!
Made by Ellen koop je voor € 25,99 bij de (online) boekhandel of hier bij bol.com.
Zaterdag uit het Kerst kookboek van Donna Hay
Donna Hay heeft onlangs een nieuw Kerst kookboek uitgebracht dat wederom een lust voor het oog is. Het lijkt wel alsof bij ieder nieuw boek haar gerechten nog meer van het papier spatten door de voortreffelijke styling en fotografie. In dit boek wordt uitgebreid aandacht geschonken aan kerstklassiekers zoals hele hammen en kalkoen, grote stukken varkensvlees en kreeft. Met zowel basis bereidingen als diverse recepten. Daarnaast zijn er ook hapjes en bijgerechten te vinden. Ongeveer de helft van het boek is gereserveerd voor zoete verwennerij met recepten voor kerstcakes, christmas puddings, trifles, kerstkoekjes, noga en meer. Dit boek is uitermate geschikt voor mensen die ervan houden om uitgebreid aan de slag te gaan met de echte kerstklassiekers met een Donna twist, en is minder geschikt voor vegetariërs. Het enige wat ik trouwens echt mis in dit boek zijn de bereidingstijden. Zeker voor kerstgerechten moet je precies weten waar je aan toe bent qua tijd zodat je alles goed kunt voorbereiden en inplannen. Maar goed, dan maar voorkoken, daar is ook niets mis mee.
Voor dit weekmenu koos ik voor de aardappel-kruidenbroodkrans. Een geweldig kerstrecept wat niet misstaat bij een kerstbrunch of -borrel. Maar ook echt zo’n gerecht wat je een keer wilt proefbakken. Perfect voor deze zaterdag dus! Lekker bij een kom soep of misschien komen er wel vrienden langs. Zet er dan lekker wat smeersels bij en je hebt een heerlijke borrel. Je bent er wel even mee bezig, want naast dat de aardappels eerst geroosterd moeten worden in de oven moet het deeg 2 keer rijzen. Voor de voorbereiding (inclusief roosteren, afkoelen, kneden en rijzen) heb je circa 2,5 uur nodig en voor het bakken zelf nog 25 minuten.
Wat je nodig hebt voor 8 – 10 personen:
-
- 1 kg steenzout*
- 1,5 kg iets kruimige aardappels (Bintje of Nicola bijvoorbeeld)
- 375 ml melk
- 75 gr ongezouten boter, in blokjes
- 1,5 el fijne kristalsuiker
- 3 tl gedroogde gist
- 675 gr bloem
- ½ tl grof zeezout
- 3 eieren
- 6 handen bladpeterselie, blaadjes fijngesneden
- 1 handje rozemarijnnaaldjes, fijngehakt
- 1 handje tijmblaadjes
- 80 ml olijfolie extra vergine
* Dit is een typisch geval van een ingrediënt wat hier niet makkelijk verkrijgbaar is en als je het wel kunt vinden is het heel duur. Mijn oplossing: vervang het door een halve kilo grof zeezout.
Wat je gaat doen:
-
- Verwarm de oven voor op 220 graden. Verdeel het zout over een bakplaat en leg de aardappels erop. Prik rondom gaatjes in de aardappels met een metalen satépen en zet ze 1 uur in de oven of tot ze zacht zijn. Laat iets afkoelen. Halveer ze, schep het kruim eruit in een middelgrote kom en zet apart; gooi de schillen weg.
- Breng terwijl de aardappels afkoelen de helft van de melk in een kleine sauspan op hoog vuur tegen de kook aan. Haal de pan van het vuur, voeg de boter en suiker toe en roer tot de boter is gesmolten. Voeg de gist en de resterende melk toe en meng alles. Zet 5 minuten op een warme plek of tot het oppervlak schuimig is.
- Doe de bloem, ½ theelepel zeezout, de eieren en het gistmengsel in de kom van een keukenmachine en gebruik de deeghaak. Laat 5 minuten draaien of tot je een glad, soepel deeg hebt. Doe het deeg in een licht met olie ingevette kom, dek af met plasticfolie en zet 30 minuten op een warme plek of tot het in volume is verdubbeld.
- Strooi het aardappelkruim over het deeg en kneed het zorgvuldig door. Verdeel het deeg in 34 porties van grofweg 1 eetlepel en rol er balletjes van.
- Bekleed een ronde taartvorm van 24 cm met bakpapier en laat rondom 3 cm bakpapier overhangen. Vet een ovenvaste ramequin (rond stenen bakje) van 8 cm hoog en met een doorsnede van 8 cm licht in en zet hem in het midden van de vorm.
- Meng de peterselie, rozemarijn, tijm en olie in een kleine kom. Rol de deegballetjes door het kruidenmengsel en leg ze in de vorm. Dek af met plasticfolie en zet 30 minuten op een warme plek of tot ze gerezen zijn.
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Bak het brood 25 minuten of tot het goudbruin en gaar is. Verwijder de ramequin uit het warme brood, laat het 5 minuten afkoelen in de vorm, stort het en serveer.
Serveertip: Als je een paar takjes verse laurier of rozemarijn in het gebakken brood steekt, maakt dat de krans helemaal af. Zet hem midden op tafel, zodat iedereen er makkelijk bij kan en in één moeite door heb je ook nog een feestelijk tafelstuk.
Kerst het kookboek koop je voor € 24,99 bij de (online) boekhandel of hier bij bol.com.
Zondag uit Het makkelijke bakboek
Last but not least wil ik aandacht schenken aan Het makkelijke bakboek van Rutger van den Broek. Met daarin 100 simpele, snelle en stap voor stap recepten die je kunt bakken. Ingedeeld in recepten voor bakplaat, cakeblik, springvorm, vierkante vorm, cupcakevorm, ovenschaal, bakjes & schaaltjes en koekenpan. Heel veel baktips en typische Rutger-recepten, maar dan makkelijk uitvoerbaar en perfect omschreven. Een naslagwerk wat je standaard in je keuken hebt, omdat het je altijd inspiratie geeft om snel iets te bakken. Ik vind het een top boek!
Voor dit weekmenu koos ik voor de smeuïge chocoladetaart, een echte klassieker die ik geweldig vind om te maken op een zondag. Met de bereiding ben je in 15 minuten klaar en voor het bakken heb je maximaal 30 minuten nodig.
Wat je nodig hebt voor 1 taart met 12 – 16 punten:
-
- 325 gr pure chocolade
- 250 gr boter
- 160 gr suiker
- 5 eieren
- ¼ tl zout
- 1 tl vanille extract
- 80 gr bloem
- verder nodig: boter om in te vetten en cacaopoeder om te bestuiven
Wat je gaat doen:
-
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed de bodem van een springvorm van 24 centimeter met bakpapier en vet de zijkanten van de vorm in met boter.
- Doe de chocolade samen met de boter in en steelpan en zet deze op laag vuur. Verwarm de chocolade en boter al roerend tot beide gesmolten zijn. Haal de pan daarna van het vuur. Eventueel kun je de boter en chocolade ook in de magnetron smelten.
- Meng in een kom de suiker, eieren, het zout en vanille extract. Voeg het gesmolten chocolademengsel hieraan toe en meng dit erdoor. Spatel als laatste de bloem door het beslag.
- Giet het beslag in de taartvorm en bak deze 20 – 30 minuten. De taart lijkt dan nog niet helemaal gaar, maar maak je geen zorgen. Tijdens het afkoelen zal de taart opstijven, terwijl het midden lekker smeuïg blijft.
- Serveer de taart pas als deze helemaal afgekoeld is en bestuif hem voor het serveren licht met cacaopoeder.
Het makkelijke bakboek koop je voor € 22,50 bij de (online) boekhandel of hier bij bol.com.
Geniet van de gerechten uit dit weekmenu! Als je een foto deelt op social media, vergeet dan niet om te taggen met #francescakookt en de hashtag van het kookboek zelf. Zo kunnen we je foto’s weer terug vinden.
Alle kookboeken uit dit weekmenu zijn me gratis toegezonden. Lees ook hier mijn disclaimer.
Alle recepten zijn geplaatst met goedkeuring van de uitgever of auteur.