De kerstdagen staan voor de deur en dat wordt genieten! In ieder geval met heel veel eten bij ons. Dit jaar hebben we een grote kerstborrel op Kerstavond, gaan we Eerste Kerstdag gourmetten bij oma en Tweede Kerstdag vieren we een Surinaamse Kerst met mijn schoonfamilie. De dag erna eten we kliekjes en, gok ik nu, frietjes aangezien er allemaal vriendjes van Jessey bij ons logeren na een zaalvoetbaltoernooi. Veel genieten en weinig rust dus, maar daar zijn we vast niet de enige in ;-).
Het weekmenu van deze keer zit boordevol suggesties voor de kerstdagen. Pik eruit wat je lekker vindt en laat me zeker even weten hoe het gesmaakt heeft. Ik wens je hele fijne kerstdagen en vooral een mooi samenzijn met de mensen die je liefhebt. En eet lekker!
Maandag
Nou, zullen we nog maar een klein beetje rustig aan doen vandaag? Daarom heb ik een lekkere vegetarische soep op het menu gezet. Een van mijn nieuwe favorieten van dit jaar: de kruidige broccolisoep met paddenstoelen en pasta.
Dinsdag
Dit jaar gaan wij uitgebreid borrelen met vrienden op Kerstavond. Voor jullie heb ik ook veel borrelinspiratie op de blog staan. Wat denk je bijvoorbeeld van deze feestelijke winterborrel inclusief bijpassende wijnen? Zit daar niets voor je bij, dan vind je op deze pagina een overzicht van al mijn borrelplanken.
Voor de kinderen heb ik ook een geweldige borrelplank dit jaar! Daar kunnen ze in hun eigen tempo van genieten.
Hou mijn blog trouwens in de gaten, want dinsdag komt er nog een nieuw artikel online met kerstcocktails.
Woensdag
Voor het kerstdiner heb ik dit jaar een 5-gangen kerstmenu gemaakt. En dit zijn de gerechten:
Amuse:
Blini met compote van rode ui, biet en gorgonzola
Voorgerecht:
Coquilles met sojasaus, mango en tijm
Tussengerecht:
Pompoensoep met truffel en hazelnoot-saliekruim
Hoofdgerecht:
Kalfsentrecote met kruidenboter, hasselback aardappels en ovengroenten
Dessert:
Dessert pasta met rood fruit compote en chocoladeijs
Of:
Yoghurt panna cotta met amandel, gekaramelliseerde ananas en munt
Serveer je liever een echte kersttaart als sluitstuk van het kerstdiner? Maak dan deze Naked Gingerbread kersttaart met lemon curd of deze MonChoutaart met chocolade en karamel.
Wil je nog meer inspiratie voor het kerstmenu? Bekijk dan dit artikel met alle recepten van het PLUS proefkookmenu wat we gemaakt hebben met de chefs van Koffietijd.
Donderdag
Op Tweede Kerstdag zijn we meestal wel klaar met het ‘eten in gangen’ en stappen we over naar een brunch of meer comfort food-achtige gerechten. Ga je voor een brunch, dan vind je hier een aantal van mijn favoriete recepten. En hier vind je mijn nieuwe recept voor stoofvlees met cranberry’s en balsamico. Wat echt een topper is!
Vrijdag
Dé dag van de kerstkliekjes is het vandaag. Vorig jaar maakte ik samen met Natuur & Milieu een video over hoe je samen met je kids de keuken in kunt duiken om leuke en lekkere gerechten met kliekjes te maken. Een video die dit jaar nog net zo relevant is :-).
En hou mijn blog op vrijdag in de gaten, want dan komt er een heerlijk kliekjesrecept online voor als je nog wat stoofvlees over hebt. Daarnaast geef ik nog veel meer tips voor ovengerechten met kliekjes. Heel handig dus.
Zaterdag
De kerstdagen mogen dan voorbij zijn, maar ik ben nog steeds een beetje in de feeststemming. Daarom zet ik vandaag deze viscurry met zeeduivel en grote garnalen op het menu.
Zondag
Stiekem heb ik al zin in oliebollen en appelbeignets. En die laatste kun je heel makkelijk zelf maken, inclusief frangipane waardoor ze nog lekkerder worden.
Bewaar het weekmenu op Pinterest!
Wil je het weekmenu opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden.
Geniet van de gerechten uit dit weekmenu! Als je een foto deelt op social media, vergeet dan niet om te taggen met #francescakookt. Zo kan ik je foto vinden en dat vind ik hartstikke leuk om te zien.