Of ik een hele week buiten zou kunnen koken op onze Big Green Egg? Ja hoor, met gemak! En dan komen er niet alleen burgers of ander vlees, maar ook genoeg verantwoorde gerechten en heel veel groenten vanaf. Om eens te laten zien hoe ik dat dan precies doe heb ik een weekmenu gemaakt met gerechten die ik volledig kan maken op onze barbecue. En nee, daar hoef je niet specifiek een kamado voor te hebben, het zijn gerechten die op iedere soort barbecue gemaakt kunnen worden. Met genoeg variatie, lekker veel groenten en gerechten waarmee je vooral doordeweeks zo klaar bent.
Zo vind je er heerlijke maaltijdsalades met gegrilde groenten, kip kerrie van de barbecue, een mosselpan met bier, barbecue gerechten met aubergine en cheeseburgers in. In het weekend koken we wat uitgebreider en maken we een heerlijke Argentijnse barbecue en op zondag kun je kiezen uit twee desserts van de barbecue. Voor welke ga jij?
Goede tip nog voordat we aan de slag gaan: Doe al je snijwerk en andere voorbereidingen in de tijd dat de barbecue op temperatuur aan het komen is na het aansteken. Vaak is die tijd precies genoeg om alles voor te bereiden. Neem vervolgens alles mee naar buiten en ga daar ontspannen verder koken. En laat je niet uit het veld slaan bij een drupje regen. Zet je barbecue onder een afdak of kook onder een grote parasol, nog gezellig ook. Geniet van het buiten koken en eet lekker!
Wil je al mijn barbecuerecepten zien? Neem dan hier een kijkje voor het volledige overzicht.
Maandag
We beginnen de week met gegrilde groenten van de barbecue! En daarvoor heb ik niet een, maar twee recepten in de aanbieding (wat een trend wordt in dit weekmenu trouwens). De gegrilde portobello met halloumi, paprikasalsa, zoete aardappel en tahinidressing van Renate (op links) of de auberginesalade met puntpaprika van Elmas (op rechts).
Dinsdag
Vandaag is mijn lieve Mr. jarig! Mooi moment om kerrie kip te maken op de barbecue :-). Serveer er witte rijst, zuur en een groente bijgerecht zoals gestoofde kousenband of snijbonen, roergebakken spinazie of bitawiri bij. Als je barbecue groot genoeg is, kun je het stoven van de groente ook hierop doen. Gebruik dan wel een hittebestendige pan en zet ‘m niet direct op het vuur, maar plaats er een hitteschild tussen of schuif de kolen weg onder de pan.
Woensdag
Yes, de bodemcultuur mosselen uit Zeeland zijn er weer! En die kun je dus ook perfect bereiden op de barbecue. Ik heb een heerlijk recept voor een mosselpan met bier. Serveer er stokbrood bij een krieltjessalade bij. Zoals deze bijvoorbeeld.
Donderdag
Vandaag gaan we weer met groenten aan de slag op de barbecue én jullie krijgen ook weer een keuze! Ik zet vandaag namelijk de aubergine in de spotlight en daarmee kun je gegrilde aubergine met rozemarijn, granaatappel en mozzarella (op links) of gestoofde aubergine van de barbecue met tomaat, knoflook en rozemarijn (op rechts) maken.
Vrijdag
Een burger mag natuurlijk bijna niet ontbreken in dit weekmenu. Dus vandaag eten we cheeseburgers! Met gekarameliseerde uien en koolsalade. Daarbij eten wij het liefst frietjes en ik maak vaak extra koolsalade die ik er dan nog los bij serveer.
Zaterdag
Volgens het weerbericht wordt het een heerlijk weekend, laten we het hopen! Mooi moment om dan wat uitgebreider buiten te koken. Zoals bijvoorbeeld met deze Argentijnse barbecue. Uiteraard komt er steak met chimichurri op tafel, maar ook heerlijke gegrilde groenten en de Argentijnse gevulde tomaten met rijst, die echt om te smullen zijn.
Zondag
Last but not least nog 1 keuzemogelijkheid en dat is voor het dessert wat we vandaag op de barbecue gaan maken! Kies je voor gegrilde ananas van de barbecue (op links) of ga je voor de blueberry muffins met lemon curd (op rechts)?
Bewaar het weekmenu op Pinterest!
Wil je het weekmenu opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden.
Geniet van de gerechten uit dit weekmenu! Als je een foto deelt op social media, vergeet dan niet om te taggen met #francescakookt of @francescakookt. Dat vind ik ontzettend leuk om te zien.