Francesca’s Weekmenu #348 – Tijd voor zonnige gerechten

De zon schijnt, en hoe. En ik heb weer eens een menuutje gemaakt, het mocht even duren ;-). Vanaf vandaag komt het weekmenu weer terug, dat is natuurlijk ook zonnig nieuws. Een weekmenu met makkelijke gerechten, veelal voedzaam en vaak ook geschikt voor het hele gezin. Ik geef je extra …

De zon schijnt, en hoe. En ik heb weer eens een menuutje gemaakt, het mocht even duren ;-). Vanaf vandaag komt het weekmenu weer terug, dat is natuurlijk ook zonnig nieuws. Een weekmenu met makkelijke gerechten, veelal voedzaam en vaak ook geschikt voor het hele gezin. Ik geef je extra tips als dat handig is en voeg iedere week een persoonlijke tip toe. Of soms een receptje wat ik zelf thuis al heb gemaakt, maar waarvoor ik nog geen tijd heb gehad om het helemaal uit te werken. Deze week is dat een hele bijzondere tip, want ik deel het recept van de Curaçaose kaasballen van Nacheska.

Na de zomervakantie ga ik mijn hormoonvriendelijke weekmenu verder uitwerken, deze zal los komen te staan van dit weekmenu en dat wordt een uitgebreider voedingsplan voor iedereen die wel wat hulp op dit gebied kan gebruiken. Gebaseerd op eigen ervaringen, gemak, smaak, maar ook wetenschappelijke inzichten. Daar heb ik nog even voor nodig om dat uit te werken, maar tegen de tijd dat ik een testversie klaar heb, meld ik me weer. Vervolgens zoek ik ook een groep vrouwen die mij willen helpen testen. Vind je dat interessant, hou dan zeker mijn socials in de gaten, want daar zal ik de oproep hiervoor delen.

Maar nu eerst dit weekmenu waarmee je klaar bent voor een zonnige week, eet lekker!

Maandag

Spaghetti met geroosterde aubergine en basilicum

Dit maandag gerecht is vegetarisch en vezelrijk. Je kunt een dubbele batch van de saus maken en deze invriezen. Zo heb je altijd een bakje in huis voor drukke dagen.

Dinsdag

Miso zalm met gegrilde sla en zoetzure komkommer

Zalm en miso zijn een gouden duo. Zeker als je de zalm in de oven bereidt, zorg er wel voor dat je de zalm niet te ver door gaart. Wil je extra groenten toevoegen? Kies dan voor bimi of courgette die je ook grilt. Voor extra vezels kun je kiezen voor (volkoren) rijstnoedels die je eventueel nog even husselt door een sausje van sesamolie waarin je kort wat knoflook en gember hebt gefruit op laag vuur.

Meer zalm recepten vind je hier.

Woensdag

Hoisin kip met paksoi en noedels

Dit is echt een van mijn favoriete recepten voor doordeweeks, omdat de hoisin kip zo ontzettend veel smaak heeft. Extra groenten? Kies dan voor dunne, halve plakjes wortel en/of reepjes paprika die je mee bakt. Je kunt de hoisin kip ook serveren met zilvervliesrijst.

Donderdag

Parelcouscous salade met aubergine en paprika

Vandaag gaan we aan de salade. Met parelcouscous kun je heerlijke salades maken, zeker in combinatie met de gegrilde aubergine. Je kunt ‘m eten met gebakken lamsworstjes (of merguez), maar dit gerecht kan ook perfect vegetarisch. Met plakjes gegrilde halloumi bijvoorbeeld.

Meer maaltijdsalade recepten vind je hier.

Vrijdag

Surf & turf met auberginedip en naan

Op comfort food vrijdag (ja, die is weer terug!) eten we vandaag deze surf & turf spiesen. Waanzinnig lekker in combinatie met de zelfgemaakte auberginedip, die je ook gewoon op de barbecue maakt. Wil je nog een salade erbij, kies dan voor tabouleh.

Zaterdag

Oat tortilla’s met geroosterde kikkererwten en lente-ui

Adv – Dolblij ben ik met de nieuwe Oat Tortilla’s van Santa Maria. Ze zitten barstensvol vezels (meer nog dan in de Wheat & Oat tortilla’s). Een ideale basis voor een gezonde lunch als je ze vult als wrap bijvoorbeeld. Ga je dit recept maken en hou je tortilla’s over? Bewaar deze dan in de vriezer.

Meer Tex Mex recepten vind je hier.

Zondag

Ontbijt trifle met kwark en aardbeien

Dit is nou zo’n typisch ontbijtje wat ik nooit doordeweeks, maar wel in het weekend zou eten ;-). Een ontbijt trifle met boerencake, aardbeien- en vanillekwark en veel verse aardbeien. Strooi er nog wat chocolade sprinkles over om het af te maken.

Tip van de week! Zo maak je Curaçaose kaasballen.

Afgelopen week was ik op Curaçao en daar volgde ik een kookworkshop van Nacheska van Adorable Cakes Curaçao. Zij leerde ons onder andere hoe je de echte Curaçaose kaasballen maakt. Nou, daar is niks gezonds aan, maar lekker dat ze zijn! Ik mocht het recept van haar hebben en deze tref je hieronder aan. Bewaar deze voor een speciaal moment of als je zin hebt in een zelfgemaakt hapje met kaas.

En als je op Curaçao bent, ga dan zeker even bij haar langs! Je kunt de lekkerste lokale lekkernijen bij haar halen als ontbijt of snack. Denk aan pastechi, puspas, kaasbal, krokèt di karni en pikabal. Maar haar cakes zijn ook waanzinnig: de bolo di kashupete en tèrt di pruimi heb ik geproefd en smaken zalig. Je vindt haar op Instagram, en haar winkeltje is te vinden op Kaya Grote Berg (naast Bali Curaçao) op de weg tussen Blue Bay en Coral Estate. Als je zeker wilt zijn dat ze open is of als je een kookworkshop bij haar wilt boeken, bel dan eerst even naar +5999 569 8417.

En dan is het nu tijd voor een kaasbal van Nacheska!

Wat je nodig hebt voor circa 15 kaasballen

  • frituurolie (zonnebloem of rijstolie)
  • 500 gr jonge kaas, geraspt
  • 2 grote eieren, geklutst
  • 1 tl bakpoeder
  • optioneel: snufje zwarte peper (zat niet in het originele recept, maar is een toevoeging van mij)
  • 100 gr bloem

Wat je gaat doen

Verhit een pannetje met olie waar je straks in kan frituren en zet vast een schaal klaar met keukenpapier waar je de gefrituurde kaasballen op kan leggen als ze uit het vet komen (om uit te lekken).

Strooi ondertussen de geraspte jonge kaas in een grote kom en voeg de geklutste eieren toe. Zeef de bakpoeder en maal een snufje zwarte peper erover. Kneed dit met je handen door elkaar.

Kneed dan beetje bij beetje de bloem erdoor tot het deeg niet meer aan je handen plakt. Je hoeft niet alle bloem te gebruiken, let op de consistentie van het deeg.

Rol nu circa 15 balletjes van het deeg tussen je handen en leg deze op een plateautje. Je kunt zelf bepalen hoe groot ze worden. Wij hebben ze iets kleiner als een pingpong balletje gerold, want ze zetten nog iets uit als je ze bakt in de olie.

Als de olie is opgewarmd (circa 180 graden) dan ga je kaasballen bakken. Laat ze in het vet zakken (bijvoorbeeld op een metalen schuimspaan) en frituur ze mooi goudbruin. Je moet ze een beetje helpen onder het vet te houden door de schuimspaan iets op de kaasballen te leggen. En je moet ze ook af en toe even omdraaien in het vet (wederom met de schuimspaan). Eenmaal mooi goudbruin mogen ze eruit en laat je ze uitlekken op het keukenpapier.

Daarna is het tijd om te genieten! Serveer de kaasballen op een schaaltje. Misschien heb je de neiging om er chilisaus bij te serveren (deze kaaskop hier en nog wat van mijn reisgenoten ook haha), maar dat doen ze op Curaçao niet ;-).

Tip: Wil je de kaasballen later (of de volgende dag) nog opwarmen? Dat kan, maar gebruik dan wel de oven en nooit de magnetron.

Tekst weekmenu: Francesca, Recept kaasballen: Nacheska van Adorable Cakes Curaçao

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Zomer