Francesca’s Weekmenu #349 – Tot zover de zomer!

Het leek even alsof het zomer werd met tropische temperaturen. Maar helaas. Iemand heeft de kraan weer aangezet. Nou ga ik niet klagen, want dat vind ik ook weer een beetje zonde van de tijd. Maar het zou wel leuk zijn voor de kinderen die net vakantie hebben en al …

Het leek even alsof het zomer werd met tropische temperaturen. Maar helaas. Iemand heeft de kraan weer aangezet. Nou ga ik niet klagen, want dat vind ik ook weer een beetje zonde van de tijd. Maar het zou wel leuk zijn voor de kinderen die net vakantie hebben en al die mensen die nu al op de camping staan dat ze niet iedere dag regen hebben. En als mijn liefde een beetje zon heeft op zijn verjaardag aanstaande zaterdag zou dat ook wel heel leuk zijn.

Maar nu eerst dit weekmenu waarmee je klaar bent voor deze nieuwe week. Je snapt vast dat ik nog niet all the way ben gegaan met de super zonnige gerechten. En aan het einde geef ik je de tip van de week, een super voedzame en snelle lunch die ik nu iedere week wel een keer maak met restjes groenten. En ik vertel je een groot geheim over de olijfolie die je in vis uit blik vindt.

Eet lekker!

Maandag

Minestrone met tuinbonen, citroen en lente-ui

Dit is een heerlijke soep voor wisselvallige zomerdagen. Boordevol groenten van dit seizoen, extra peulvruchten en lekker fris door de citroen. De lepel pesto maakt de minestrone helemaal af en als je er geroosterde volkoren- of zuurdesembrood bij serveert heb je een volledige maaltijd.

Dinsdag

Gnocchi caprese pakketjes met courgette en Honingtomaten

Deze pakketjes heb je supersnel gemaakt en je bereidt ze heel makkelijk thuis in de oven of op de barbecue. Het originele recept heb ik op de camping gemaakt, daar is het ook een top recept voor. Wil je ze liever vega, vervang de gerookte kip dan door extra groenten zoals venkel, champignons of paprika.

Meer camping recepten vind je hier.

Woensdag

Kipstoof met rabarber en gochujang

Er is nog steeds rabarber en deze week is een perfect moment om eens mijn kipstoof met rabarber en gochujang te maken. Een combinatie die je misschien niet direct voor je ziet, maar geloof me…het is zalig! Deze kipstoof is qua smaken helemaal in balans: zout, zoet, zuur en umami door de sojasaus en gochujang pasta. Wat een Koreaanse chilipasta is die je eigenlijk standaard in je koelkast wilt hebben staan.

Donderdag

Salade met zoete aardappel, burrata, za’atar en gekonfijte citroen

Vandaag gaan we aan de salade. Ik heb de zoete aardappel weer helemaal herontdekt en maak er de laatste tijd veel salades mee. De zoete aardappel rooster ik eerst in de oven, met schil en specerijen voor de optimale smaak en behoud van voedingstoffen. Om er een maaltijdsalade van te maken zou ik ook nog wat volkoren pita of flatbread bij serveren. Meer groenten toevoegen kan ook, kies dan voor aubergine die je eerst in blokjes snijdt en mee roostert in de oven. Voeg voldoende olie (naast de specerijen en zout) toe aan de aubergine en zorg dat deze volledig zacht wordt in de oven.

Meer maaltijdsalade recepten vind je hier.

Vrijdag

Risotto met venkel, gerookte paprika en gamba’s

Op comfort food vrijdag eten we vandaag mijn risotto met venkel, gerookte paprika en gegrilde gamba’s. Dit seizoen en het bijbehorende weer schreeuwen bijna om dit gerecht.

Zaterdag

Surinaamse kip kerrie van de barbecue

Vandaag is mijn grote liefde jarig en daarom zet ik een van zijn recepten in het zonnetje en dat is deze Surinaamse kip kerrie van de barbecue.

Meer Surinaamse recepten vind je hier.

Zondag

Overnight oats met mango en chiazaad

Ik heb een grote liefde ontwikkeld voor overnight oats. Het is makkelijk voor te bereiden en je kunt er alle kanten mee op qua smaken. Deze overnight oats met mango en chiazaad is perfect voor de zomer.

Tip van de week! De geheimen van een blikje makreel…

Ik heb altijd vis uit blik in huis. Denk aan tonijn, sardines, maar vooral ook makreel. Ik let daarbij wel altijd goed op de keurmerken, maar vooral ook de vangstmethodes en daarom is bij mij FishTales favoriet. Hun (hors)makreel uit blik gebruik ik graag voor een snelle lunchsalade, maar de olie uit dat blikje is het grootste geheim. Die is namelijk geweldig om de groenten in te bakken. Maar die kun je ook gebruiken om wat volkoren- of zuurdesembrood mee in te kwasten voordat je die roostert onder de contactgrill of in de broodrooster. Dus vanaf nu nooit meer die olie weggooien ;-).

Wat je nodig hebt voor deze snelle lunchsalade (voor 2 personen)

  • 1 blikje MSC horsmakreel (FishTales)
  • 1 rode ui, gesnipperd
  • zout
  • 1 courgette, in blokjes
  • 1 rode puntpaprika, in stukjes
  • 1 tl gerookt paprikapoeder
  • 1 tl gedroogde Italiaanse kruiden
  • 200 gr mung bonen of linzen uit blik (afgespoeld en uitgelekt)
  • optioneel: kneepje citroensap
  • zwarte peper
  • blaadjes verse basilicum
  • serveer erbij: volkoren crackers of geroosterd volkorenbrood

Wat je gaat doen

Verhit een hapjespan en schenk daar de olie in uit het blikje van de makreel. Fruit hierin de rode ui met een snufje zout voor 5 minuten.

Voeg daarna de courgette en paprika toe samen met het gerookte paprikapoeder en de Italiaanse kruiden. Bak nog 5 minuten.

Nu gaan de bonen en makreel uit het blikje erdoor. Warm nog even goed door en zorg dat de courgette zacht is. Als je nog verse citroen in huis hebt, kun je nog een kneepje sap erdoor roeren. Proef en breng naar wens nog verder op smaak met zwarte peper en optioneel zout.

Garneer met verse basilicum en serveer naar keuze met volkoren crackers of geroosterd volkorenbrood.

Tekst weekmenu & recept: Francesca

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Zomer