Francesca’s Weekmenu #356 – Lekker bewust eten

Samenwerking – Thuis probeer ik altijd bewuste keuzes te maken voor ons weekmenu. Dat betekent lekker, gevarieerd en gezond eten met respect voor dier en milieu. Er zijn een paar vaste criteria waar ik mijn menu wekelijks aan toets. Zo wil ik er minimaal 3 dagen in de week een …

Samenwerking – Thuis probeer ik altijd bewuste keuzes te maken voor ons weekmenu. Dat betekent lekker, gevarieerd en gezond eten met respect voor dier en milieu.

Er zijn een paar vaste criteria waar ik mijn menu wekelijks aan toets. Zo wil ik er minimaal 3 dagen in de week een vegetarisch gerecht in verwerkt hebben, 1 dag in de week duurzaam gevangen vette vis (kan ook bij de lunch), minstens 2x per week peulvruchten en dagelijks minimaal 300 gram groente en voldoende vezels. Verder staat er eerder kip dan rood vlees op het menu en als ik dierlijke producten eet, dan wil ik de herkomst weten. En dat is soms best lastig om te achterhalen, zeker als je je producten niet rechtstreeks bij de boer, maar in de supermarkt koopt.

Deze week zet ik me daarom in voor de Beter Leven week (21 t/m 27 oktober) van de Dierenbescherming. Met dit weekmenu wil ik jullie inspireren om ook bewust te kiezen, met gerechten die grotendeels vegetarisch zijn en als er vlees op tafel komt, kies ik voor producten met het Beter Leven keurmerk.

Misschien weet je (nog) niet precies hoe het keurmerk werkt? Daarom heb ik als tip van de week, onderaan dit artikel, de sterren inclusief uitleg opgenomen. Zo heb je alle info op een rijtje om aankomende week bewustere keuzes te maken tijdens het boodschappen doen als je kiest voor dierlijke producten.

Fijne week allemaal en eet lekker bewust!

Maandag

Stamppot met pompoen, snijbiet en linzen

Deze stamppot zit vol met heerlijke herfst ingrediënten zoals pompoen en snijbiet en heeft een volle smaak. De linzen geven extra eiwitten en de cashewnoten een heerlijke crunch.

Dinsdag

Risotto met geroosterde bieten en feta

Deze risotto zit vol met de zoete, aardse smaken van geroosterde bieten en is perfect voor een doordeweekse avond.

Woensdag

Zoetzure wokschotel met paneer en paprika

Dit is een van mijn favoriete snelle vega maaltijden voor doordeweeks. Door paneer toe te voegen heb je een heerlijke vleesvervanger (onbewerkt) die heel goed de smaak opneemt van de zoetzure saus. Liever vlees in dit gerecht? Vervang de paneer dan door kip met het Beter Leven keurmerk (3 sterren).

zoetzure wokschotel met paneer en paprika 1

Donderdag

Bloemkoolsoep met knoflook en kikkererwten

Een romige bloemkoolsoep, met een extra bite van krokante kikkererwten. Heerlijk met toast van volkorenbrood. Of maak er vegetarische tosti’s bij.

Vrijdag

Noedels met pindasaus en krokante kip

Het perfecte comfort food om het weekend mee in te luiden! Gebruik kippendijen met het Beter Leven keurmerk (3 sterren) en gebruik optioneel volkoren noedels.

Zaterdag

Oat tortilla’s met geroosterde paprika, avocado en kikkererwten

Tortilla’s zijn voor mij een perfecte basis voor een lekkere lunch, ook in het weekend! Ik heb altijd een stapeltje tortilla’s in de vriezer waar ik mee aan de slag kan gaan. Deze zijn gevuld met geroosterde paprika, avocado en gebakken kruidige kikkererwten. Top combi.

Zondag

Bananenbrood met chocolade en pecannoten

Wij hebben aan het einde van de week nog weleens wat bruine bananen in de fruitschaal liggen. En die zijn perfect om te verwerken in een heerlijk smeuïg bananenbrood met stukjes chocolade en pecannoten. Perfect als tussendoortje en plakjes kun je invriezen.

Tip van de week: Eet bewust!

Het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming helpt je bewustere keuzes te maken tijdens het doen van je boodschappen in de supermarkt. Het logo mag alleen op producten worden gebruikt waarin vlees, zuivel of eieren zijn verwerkt die afkomstig zijn van dieren die volgens de criteria van het Beter Leven keurmerk gehouden zijn. Het logo is duidelijk zichtbaar op de voorzijde van de verpakking met 1, 2 of 3 sterren.

Zonder keurmerk is het leven van een dier écht niet leuk. De sterren zeggen iets over de leefomstandigheden van het dier. Met iedere ster wordt het steeds een beetje beter. Vanaf 2 sterren worden er bijvoorbeeld geen staarten van varkens meer geknipt, maar krijgen ze meer ruimte en speelmateriaal, zodat ze zich niet gaan vervelen en dus niet in elkaar staarten gaan bijten. Bij 3 sterren weet je dat dieren de beste leefomstandigheden, meeste ruimte en afleidings- en speelmaterialen hebben gehad. Meer weten hierover? Neem dan ook een kijkje op de site van het Beter Leven keurmerk of bekijk onderstaand filmpje.

Tekst: Francesca

Dit is een samenwerking met de Dierenbescherming. Lees ook hier mijn disclaimer.

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Zomer