Vorige week liep ik nog zonder jas buiten in het nazomer zonnetje en vanochtend trok ik mijn winterjas aan. Het is nu echt herfst en dus tijd voor verwarmende gerechten. En daar zit dit weekmenu vol mee!
Ik geef je als tip van de week een lijstje met mijn favoriete Sinterklaas lekkernijen van dit moment. Want die beste man is natuurlijk al onderweg en daarvoor mag er best een beetje voorgeproefd worden.
Fijne week allemaal en eet lekker!
Maandag
Pasta met spruitjes en boerenkoolpesto
Een heerlijke herfstpasta met gebakken spruitjes, zelfgemaakte boerenkoolpesto en geroosterde hazelnoten. En als je voor volkoren penne kiest, krijg je ook nog wat extra vezels binnen.
Adv – Oh, en zie je die mooie pan? Dat is een nieuwe kleur uit de gietijzeren Bourgogne lijn van BK! Ook verkrijgbaar in een mooie roze en grijze kleur en in verschillende maten. Mocht je nog een kwalitatieve braad-/stoofpan zoeken dan is deze lijn echt een aanrader.
Dinsdag
Snelle tandoori curry met kip en bloemkool
Mijn variatie op de traditionele kip tandoori die wij doordeweeks graag eten. Snelle tandoori curry met kip dus, waar ik ook nog extra groenten aan toevoeg zoals bloemkool en paprika.
Woensdag
Gnocchi met pompoen, salie en chorizokruim
Gnocchi kun je koken, maar gebakken vind ik de aardappelballetjes misschien nog wel lekkerder. Deze gebakken gnocchi wordt gecombineerd met een pompoensaus, verse salie en kruim van chorizo. Deze kan natuurlijk ook vega.
Donderdag
Romige broccolisoep met pastinaak en oregano
Een romige soep waar zeker 1,5 kg groente in gaat, daar word ik altijd blij van! Ik serveer ‘m graag met volkoren tosti’s voor een complete maaltijd. Mini volkoren naan pizza’s doen het ook altijd goed.
Vrijdag
Zuurkoolstamppot met kip, rookworst en masala uien
Ik eet niet heel vaak stamppot, maar als ik het eet dan ook gelijk goed. Zo is deze zuurkoolstamppot met kip, rookworst en gebakken masala uien altijd een succes bij ons thuis.
Zaterdag
Hangop met gebakken paddenstoelen en crispy chili olie
Perfect lunch voor de herfst! Gebakken paddenstoelen met knoflook op een bedje van romige hangop en afgemaakt met crispy chili olie en bieslook. Serveer er geroosterd zuurdesembrood bij en je zaterdagmiddag kan niet meer stuk.
Zondag
Appelcake met amandel en cranberries
We gaan weer eens wat bakken met appel! Deze week is dat deze zachte, luchtige appelcake met amandel en cranberries. En die hoeft niet gelijk op hè! Bak ‘m ook eens in een vierkante vorm en snijd er dan blokjes van die je perfect kunt invriezen. Zo heb je altijd iets lekkers in huis.
Tip van de week: Sint lekkernijen
Er is helemaal niets verantwoords aan alle Sint lekkernijen waarmee we op dit moment om ons oren worden geslagen. Maar, het woord zegt het al, lekker is het wel. Kies voor het allerlekkerste, eet het met mate, en geniet dan ook optimaal. Dat is hoe je je het beste staande houdt tussen al het zoete geweld ;-).
Ik heb drie van mijn favoriete Sint lekkernijen van dit moment voor jullie op een rijtje gezet.
- Sinterklaas koek van de Koekfabriek: Ovenverse speculaasjes, verrukkelijke gevulde speculaaskoeken met amandelschaafsel en de enige échte pepernoten! Deze worden allemaal met de hand gebakken door heel bijzondere bakkers. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt die door het bakken van alle koek weer kans krijgen terug te keren in de maatschappij. In de winkel in Utrecht en in de webshop vind je het volledige assortiment. Oh, en de kaaskoekjes zijn ook héérlijk!
- Bij Tony’s Chocolonely zijn ze dit jaar weer helemaal losgegaan met de Sint chocolade. Van chocoladeletters voor het complete alfabet tot het grote boek van Sinterklaas (was vorig jaar bij ons thuis een groot succes), gepersonaliseerde repen tot de nieuwe limited edition reep in de smaak melk, spijs en speculaas die ik ontzettend lekker vind. In hun webshop vind je het volledige assortiment.
- Intense Dulce de Leche kruidnoten van Bolletje: Ik kocht een zak en was verkocht. De zak was ook iets te snel leeg naar mijn zin dus wees gewaarschuwd ;-).
Verder ben ik heel benieuwd naar de Sinttone van House of Bakers! Ik heb ‘m nog niet geproefd, maar dat gaat snel gebeuren en dan laat ik jullie weten hoe deze variant op de klassieke panettone met speculaaskruiden, kruidnoten en pepernoten smaakt.
Tekst: Francesca, Credits foto pepernoten: De Koekfabriek