Deze keer zit het weekmenu vol comfort food. Dat dit ook op een gezonde manier kan, bewijzen onder andere mijn bonenstoof, romige ovenschotel met spinazie en pompoen en yoghurtdip met geroosterde groenten. Op vrijdag laat ik het gezonde aspect een beetje los, want als je gebalanceerd eet kan dat prima. En voor het weekend heb ik een heerlijk verwenontbijt op het menu gezet wat vol met goede voedingsstoffen zit.
Ik geef je als tip van de week een nieuw kookboek wat volledig in het teken staat van comfort food met de lekkerste recepten.
Fijne week allemaal en eet lekker!
Maandag
Chili van geroosterde groenten met bruine bonen
Deze chili van geroosterde groenten met bruine bonen is een ideaal doordeweeks recept dat zowel voedzaam als makkelijk te maken is. De oven doet het grootste deel van het werk voor je, terwijl jij ondertussen even kunt ontspannen.
Dinsdag
Gezonde bami met kip en groenten
Mijn Surinaamse bami, maar dan een gezonde versie ervan. Door een aantal slimme alternatieven te gebruiken, zoals bijvoorbeeld volkoren spaghetti, en meer groenten toe te voegen werd deze bami al snel een super voedzaam gerecht.
Woensdag
Witte bonenpuree met paddenstoelen, sojasaus en cashewkruim
Voor dit gerecht maakte ik een witte bonenpuree met knoflook en olijfolie en combineerde die met sjalot en gebakken paddenstoelen die ik afbluste met sojasaus. Nog wat kruidig roergebakken boerenkool erover en als laatste mijn cashewnoten met ketjap en sriracha. Die gewoon zo al heerlijk zijn om te eten, maar als je ze hakt heb je een fijne topping voor gerechten zoals deze waar je nog iets knapperigs aan wilt toevoegen.
Donderdag
Romige ovenschotel met spinazie, pompoen en kip
Deze romige ovenschotel is perfect voor doordeweeks. Zit bomvol groenten (800 gram!), vezels en is heel makkelijk om te maken. En het goede nieuws: de kids zijn er ook dol op.
Vrijdag
Risotto met boerenkool, oude kaas en rookworst
Vandaag gaan we voor comfort food, maar dan niet zo gezond omdat het vrijdag is. Een klassieke risotto bereid met rode wijn, roergebakken boerenkool, oude kaas en uitgebakken blokjes rookworst. Een feestje voor de vrijdag!
Zaterdag
Yoghurtdip met tahin en geroosterde groenten
Ik ben dol op bordjes met verse groenten met een romige dip erbij. Als tussendoortje of tijdens een borrel. Deze loaded yoghurtdip met tahin en geroosterde groenten is heel makkelijk te maken, ziet er feestelijk uit en smaakt geweldig!
Zondag
Gebakken havermout met amandel en rood fruit
Sinds ik mijn voedingspatroon heb omgegooid en iedere ochtend start met een voedzaam ontbijt heb ik aardig wat ontbijtrecepten uitgeprobeerd. Want ik hou echt van lekker ontbijten ;-). Een van mijn succesrecepten is deze gebakken havermout met amandel en rood fruit. Boordevol vezels, eiwitten en gezonde vetten en smaakt heerlijk.
Tip van de week: Comfort van Ottolenghi (& friends)
Het nieuwste kookboek van Yotam Ottolenghi heeft hij niet alleen geschreven, maar samen met Helen Goh (waar ik enorm fan van ben) en ander co-auteurs. Het is een bonte verzamelingen van comfortfood gerechten, geïnspireerd door diverse wereldkeukens. Van voorgerechten tot soepen, desserts, stoofgerechten, brood, zoetigheden en ovenschotels. Stuk voor stuk passend binnen de vernieuwende, creatieve Ottolenghi-stijl. Maar ook toegankelijk. Ik vind het een heerlijk boek en deze past wat mij betreft echt in de boekenkast erbij.
Je bestelt Comfort hier, ook een heel leuk cadeau voor de feestdagen!
Tekst: Francesca, Foto’s Comfort: Ottolenghi via bol.com
Dit artikel bevat een affiliate link. Lees ook hier mijn disclaimer.