Het is weer tijd voor het weekmenu en vandaag heb ik die gevuld met herfstige comfort food gerechten. Zoals een verwarmende bouillon met venkel, zoete aardappelcurry, vegetarische rotirol en mijn boerenkooltosti met gruyère en appel. Ik ga ook weer een paar gerechten proefkoken die niet zouden misstaan met Kerst. Het zijn mijn gevulde kiprolletjes met balsamico en gevulde appels met spijs en noten.
Over Kerst gesproken: vandaag deel ik 3 kookboeken die ik er perfect bij vind passen. Om uit te koken of om weg te geven omdat ze ontzettend goed in elkaar zetten. Allemaal van Nederlandse kookboekenauteurs, want wat hebben we toch een talent in Nederland!
Fijne week allemaal en eet lekker!
Maandag
Geroosterde groenten met dukkah en een spiegelei
Dukkah is een fijngemalen mengsel van geroosterde noten, zaden en specerijen uit de Midden-Oosterse keuken en die kun je heel makkelijk zelf maken (en lang bewaren). Heerlijk in combinatie met de geroosterde zoete aardappel, wortel, pastinaak en spruitjes. En natuurlijk het spiegeleitje erbij. Geniet ervan!
Dinsdag
Bouillon met venkel, sjalot, bonen en sardines
Dit is een heerlijk hartverwarmend gerecht dat barst van de smaak, dankzij de frisse venkel, romige bonen en de volle sardines. Of je het nu serveert als voorgerecht, lunch of bij een uitgebreide brunch met knapperig zuurdesembrood, deze soep past altijd.
Meer herfstige soep recepten vind je hier.
Woensdag
Deze zoete aardappelcurry met kip is een van mijn favoriete gerechten van Marleen Kookt en daarom mocht ik het recept hebben om met jullie te delen. Doordat de zelfgemaakte currypasta heel mild is, kan het hele gezin ervan genieten. Ik combineerde ‘m met zilvervliesrijst die ik kookte samen met wortel en doperwten voor een extra voedzame maaltijd.
Donderdag
Vegetarische rotirol met kikkererwten en ei
Sowieso ben ik gek op Surinaamse roti, maar ik eet ze meestal met lam of doks. Tijd dus voor een vegetarische roti en deze keer als rotirol. En daarvoor combineerde ik de toespijs (het bijgerecht van de roti) van aardappel met kousenband en masala met een ander zeer bekend Surinaams gerecht, namelijk ghoegrie. Wat gebakken kikkererwten zijn. Nog wat partjes gekookt ei, verse selderij en sambal voor de liefhebbers en het grote genieten kan beginnen.
Meer roti recepten vind je hier.
Vrijdag
Kiprolletjes met balsamico kip en groenten
Of je deze kiprolletjes nou doordeweeks of tijdens een etentje serveert, het is gelijk een feest aan tafel. Voor de kiprolletjes gebruik ik kipfilet die eerst platgeslagen wordt met een vleeshamer of zware pan. Dit zorgt ervoor dat het vlees malser wordt. De vulling is gemaakt van spinazie en amandel en de rolletjes zelf worden gegaard in een bouillon met balsamicoazijn. Waardoor de kip die heerlijke smaak opneemt en zalig mals blijft.
Meer feestrecepten met kip vind je hier.
Zaterdag
Boerenkooltosti met Gruyère en appel
Boerenkool is hartstikke lekker in een stamppot, maar rauwe boerenkool vind ik misschien nog wel lekkerder in mijn gerechten. Bijvoorbeeld in een tosti, gecombineerd met een van mijn favoriete kazen voor de winter. De grove mosterd maakt de boerenkool tosti helemaal af.
Zondag
Appelbollen met noten, spijs en custard
Enorm feestelijk zijn deze mooie appelbollen die gevuld zijn met een mengsel van noten en spijs. Ik voeg wat appelcider toe (die je ook gekoeld bij het dessert kunt serveren), maar dit kun je er eventueel ook uitlaten of vervangen door appelsap. Je serveert ze in een heerlijke laag met zelfgemaakte custard.
Tip van de week: 3 kookboeken die onmisbaar zijn voor Kerst dit jaar
Of je er nou uit wilt koken of ze weg wilt geven, deze drie kookboeken vind ik fantastisch bij de kerstdagen passen.
Zoete Zooi van Eefje Friedhoff
Als er iemand kan bakken, is het Eefje wel. Ze bundelde al haar kennis en beste recepten in dit prachtige bakboek. Je kunt er zelf uit bakken natuurlijk, maar het is ook een heel mooi cadeau voor onder de kerstboom.
Kerstbijbel van Julius Jaspers
Wat een prachtige kookbijbel is dit weer geworden! Gevuld met de beste kerstrecepten van een van onze beste kerstchefs van Nederland. Julius weet alles over kersttradities, smaakcombinaties en technieken en met dit kookboek stel jij moeiteloos je kerstdiner samen.
Carbs Carbs Carbs
Als er iemand niet bang is voor koolhydraten, dan ben ik het wel. Ik heb wel geleerd om koolhydraten wat meer te vervangen voor de goede. Maar jongens, wat kan ik genieten van een knapperig stuk zelfgebakken brood of een pastagerecht met de perfecte saus. In Carbs Carbs Carbs komen alle koolhydraten aan bod die stuk voor stuk perfect zijn bereid. Voor tijdens een diner thuis of gewoon voor doordeweeks. Dit boek is een feestje.
Tekst: Francesca