Op deze eerste dag van februari is het ook tijd voor een nieuw weekmenu. Deze keer zonder thema, maar gewoon een lekker allegaartje met gerechten waar ik trek in had. Waarbij ik de hele wereld zo’n beetje over vlieg. Er zit een vleugje Tex Mex, Italiaans en Aziatisch in en de vis die ik serveer komt uit onze eigen Noordzee en past helemaal in het seizoen.
Fijne week en eet lekker! Liefs, Francesca
Maandag
Parelcouscous met geroosterde bloemkool en kikkererwten
Voor de drukke dagen binnen ons gezin ben ik dol op avondmaaltijden waar alles in zit qua goede voedingsstoffen en die makkelijk voor te bereiden zijn. Deze parelcouscous met tomaten-paprikasaus, geroosterde bloemkool en kikkererwten valt daar zeker onder.
Dinsdag
Een ideaal gerecht om lekker veel groenten te serveren bij de avondmaaltijd is bij ons thuis tjap tjoy. Dit van oorsprong Chinese gerecht betekent letterlijk ‘gemengde groenten’ en daarvoor kun je veel verschillende groentesoorten gebruiken. Bij ons thuis eten ze het liefst deze tjap tjoy met kip.
Meer Aziatische recepten met kip vind je hier.
Woensdag
Gebakken gnocchi met pompoen, salie en chorizokruim
Gnocchi is een van mijn favoriete basis ingrediënten voor doordeweeks. Mijn kinderen zijn er ook dol op en je kunt er alle kanten mee op. Traditioneel kook je ze, maar je kunt gnocchi ook goed bakken. Vooral als je ze op hoog vuur bakt, krijgen ze een krokant laagje wat onweerstaanbaar lekker is. Op het menu deze week staat de gebakken gnocchi met pompoen, salie en chorizokruim.
Donderdag
Ik hou ervan om af en toe eens gek te doen in de keuken. Door combinaties te maken die je niet zou verwachten. Zo maakte ik een mix van de puur-Hollandse stamppot en de Tex Mex-keuken en zo ontstond deze Tex Mex stamppot waarin ik alle ingrediënten van taco’s verwerkte. En dat was een groot succes!
Meer Tex Mex recepten vind je hier.
Vrijdag
Preirisotto met gebakken pietermanfilet en tomaatkruim
Vandaag staat er een romige preirisotto op het menu en die serveer ik met gebakken pietermanfilet. Een ondergewaardeerde vis uit onze eigen kustwateren, zoals de Noordzee. Ik voeg ook nog wat tomaatkruim en verse citroen toe, een heerlijke combi die de delicate smaak van de pieterman versterkt.
Zaterdag
Kipsalade met een Thais tintje
Wie denkt dat ik geen salades eet in de winter, heeft het mis. Vaak voeg ik er in de koude maanden wel ingrediënten aan toe die de smaak rijker en warmer maakt. Zoals chili, bonen of pompoen. Of lauwwarme pindasaus, in het geval van deze Thaise kipsalade. Met als resultaat een salade bomvol smaak Die je trouwens het hele jaar door kunt eten. En met de restjes kun je de volgende dag ook heerlijk lunchen. Of je maakt het specifiek voor de lunch en eet er meerdere dagen van. Houd dan de dressing apart en schenk deze pas over de Thaise kipsalade als je ‘m gaat eten.
Zondag
Volkoren bananenbrood met kaneel en noten
De knaller van deze week is toch wel echt dit volkoren bananenbrood. Sinds ik ‘m online heb gezet zijn er al bijna 10.000 bezoekers geweest, puur en alleen voor dit recept! En jullie bakken ‘m ook massaal. Super gaaf om te zien dat dit gezonde bananenbrood zo goed in de smaak valt.
Meer bananenbrood recepten vind je hier.
Tekst: Francesca