Samenwerking – Vandaag heb ik een heerlijk zomers Tex Mex recept voor jullie gemaakt! Deze garnalen fajita’s met mango, koolsalade en jalapeños heb je in een handomdraai gemaakt en het smaakt heerlijk op een warme dag. De garnalen marineer je eerst met Tex Mex specerijen, olie en limoensap en daarna bak je ze kort zodat ze nog mooi rosé blijven. Je serveert ze in een tortilla met een fris-romige koolsalade, wat blokjes mango en jalapeños voor de liefhebbers.
Meer Tex Mex kookinspiratie? Hier vind je al mijn Tex Mex recepten.
Het Tex Mex assortiment van Santa Maria is ook perfect voor mensen die minder zout willen eten.
Deze keer koos ik als basissmaak voor de Taco Seasoning Mix uit het Santa Maria assortiment waar geen zout en suiker aan is toegevoegd. Deze herken je aan de blauwe band op het zakje. Je kunt er natuurlijk altijd voor kiezen om zelf nog een snufje zout toe te voegen, maar het is fijn om te weten dat je met deze kruidenmix zelf bepaalt hoeveel zout er uiteindelijk in je gerecht komt. Vind je dat geen probleem, dan kun je ook kiezen voor de reguliere Taco Seasoning Mix.
Als je met minder zout kookt, is het belangrijk dat je met de specerijen veel smaak aan het gerecht geeft. En door ook nog een zure component toe te voegen, in dit geval limoensap, krijgt de smaak nog meer body.
Verder gebruikte ik de Mini Tortilla’s van Santa Maria en hun jalapeños. Die ik zowel, fijngesneden, door de koolsalade mengde en ik gebruikte ze als topping voor de taco’s. Je bepaalt zelf hoeveel je toevoegt, voor jongere kinderen adviseer ik om ze eruit te laten. Eenmaal aangebroken is het potje maandenlang houdbaar in de koelkast. Wel altijd met schoon bestek de jalapeños eruit halen, zo ga je bacterievorming tegen.
Ingrediënten
- 1 zakje Santa Maria Taco Seasoning Mix zonder toegevoegd zout en suiker
- olijfolie
- 2 bio limoenen (schrob de schillen eerst goed schoon als ze niet bio zijn)
- 500 gr grote garnalen (ASC, gepeld en schoongemaakt)
- 300 gr witte kool
- 200 gr wortel (gekleurde wortels maken je koolsalade nog fleuriger)
- 125 gr zure room
- honing
- 1 potje Santa Maria Jalapeños
- 1 el fijngehakte koriander + extra voor de garnering (vervang door platte peterselie als je niet van koriander houdt)
- zout
- zwarte peper
- 1 verpakking (à 8 stuks) Santa Maria Mini Tortilla's
- 1 mango, geschild en in kleine blokjes
Aan de slag!
- Roer 2 eetlepels van de taco kruidenmix met 2 eetlepels olijfolie en 1 eetlepel limoensap door elkaar in een kom. Schep de grote garnalen erdoor, voeg eventueel nog zout toe naar smaak, en zet de kom voor 15 minuten in de koelkast om te marineren.
- Rasp de kool en wortel in sliertjes en meng deze in een grote kom met de 125 gr zure room, een scheutje olijfolie, rasp van 1 limoen, sap van een ½ limoen, kneepje honing, 1 el fijngehakte jalapeños (minder of meer naar smaak) en 1 el fijngehakte koriander. Als laatste nog een snufje zout (optioneel) en zwarte peper naar smaak. Proef en voeg eventueel nog extra limoensap toe als je dat lekker vindt.
- Verwarm de mini tortilla’s om en om in een hete koekenpan zonder vet. Zet ze daarna als ‘bakjes’ in een grote schaal.
- Schenk daarna een scheutje olijfolie in de pan en bak deze garnalen in een paar minuten rondom bruin en van binnen nog rosé. Blus af met een kneepje limoensap.
- Verdeel de garnalen over de 8 tortilla’s en schep daarover een royale schep van de koolsalade en garneer met blokjes mango en optioneel extra koriander en jalapeños. De limoen die je nog over hebt, snijd je in partjes en die leg je bovenop de taco’s.
- Serveer direct en zet de overgebleven koolsalade en mango, in bakjes, ook op tafel.
Notities
- Met dit recept maak je een hoofdgerecht voor 4 personen.
- Overgebleven kruidenmix kun je maandenlang bewaren in de kruidenlade. Ik gebruik altijd een kleine sluitclip om het zakje goed dicht te maken.
- In plaats van grote garnalen kun je ook ongemarineerde wokgarnalen uit de vriezer gebruiken. Laat deze eerst ontdooien voordat je ze marineert. Snel ontdooien? Meng de garnalen dan met koud water in een grote bak, zo ontdooien ze heel snel. Daarna even laten uitlekken en droog deppen met keukenpapier.
- Het raspen van de kool en wortel kun je met een handrasp of keukenmachine doen. Of maak het jezelf nog makkelijker en neem geraspte kool en wortel mee uit het koelschap van de supermarkt.
- Je houdt wat mango over. Zet dat in een bakje ook op tafel of bewaar het afgedekt in de koelkast voor de volgende dag als tussendoortje.
- Bereiding: 30 minuten
Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious
Dit is een samenwerking met Santa Maria. Lees ook hier mijn disclaimer.