Dat ricotta geweldig is voor taarten, sauzen en smeersels weten we inmiddels wel. Maar dat je ricotta ook heel goed kunt bakken in de oven is misschien iets minder bekend. Heerlijke toevoeging voor als je een dagje geen vlees of vis wilt eten, zeker als je de gebakken ricotta combineert met deze kruidige herfstgroenten.
Kies zelf de groenten die je hiervoor het lekkerst vindt. Ik combineerde oranje pompoen, knolselderij en bospeen. Maar het kan ook heel goed met pastinaak, flespompoen, koolraap en zelfs spruitjes.
Wat je nodig hebt voor 4 personen
- circa 800 gr herfstgroenten naar keuze
- 2 teentjes knoflook, geplet
- bakolijfolie
- 1 tl komijn
- 1 tl kurkuma
- 1 tl kerrie
- zeezout
- 250 gr ricotta
- 3 tl gehakte kruiden (denk aan tijm of salie)
- chilivlokken
Wat je gaat doen
Bereidingstijd: 10 minuten / Oventijd: 45 minuten
1. Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakblik met bakpapier.
2. Zorg dat alle groenten bijna even groot zijn gesneden (plakken of blokjes) en leg deze samen met de teentjes knoflook op het bakblik. Schenk er een flinke scheut olie over en strooi de specerijen en een snuf zout erover. Meng met je handen door elkaar en verdeel de groenten gelijkmatig over het bakblik. Zet de bakplaat 20 minuten in de oven.
3. Haal daarna uit de oven en leg de ricotta (zo uit het bakje) in het midden van de bakplaat tussen de groenten. Smeer de bovenkant in met olijfolie en strooi er 1 tl gehakte kruiden over en chilivlokken naar smaak. Zet voor 25 minuten terug in de oven.
4. Serveer de geroosterde groenten met een deel van de ricotta in een kom of diep bord en strooi er de overgebleven kruiden over.
Meer koken met ricotta? Kijk dan eens op deze pagina waar je diverse recepten met dit ingrediënt kunt vinden!
Recept & fotografie: Francesca