Gebakken schol

In onze achtertuin (of voortuin, net hoe je het bekijkt) ligt een enorme vijver barstensvol vis. De visstand in de Noordzee is nog nooit zo goed geweest en er is keus te over. Haring, makreel, sprot, schol, schar, tong, rode poon, mul, tarbot, griet, zeebaars en wijting. Er is zelfs …

In onze achtertuin (of voortuin, net hoe je het bekijkt) ligt een enorme vijver barstensvol vis. De visstand in de Noordzee is nog nooit zo goed geweest en er is keus te over. Haring, makreel, sprot, schol, schar, tong, rode poon, mul, tarbot, griet, zeebaars en wijting. Er is zelfs zoveel schol en schar dat de Scheveningse vissers die nog weleens moeten ontwijken. De vissersboten keren na 3 dagen soms met meer dan 400 kisten van elk 40 kilo schol huiswaarts. Dat is dus 16 ton!

Gebakken schol_2

Wat doen we vervolgens met die schol in Nederland? Nou, verrassend weinig. We laten de schol namelijk veelal links liggen en dat is zonde. Zo gek als we zijn op de bevroren tilapia en panga uit Azië, zo lastig vinden we ons eigen scholletje. Want “hoe maak je zo’n schol nou precies klaar?”, “het stinkt als je het bakt”, “er zitten graten in” en “het zal wel duur zijn”, zijn zo maar een paar redenen die ik heb gehoord.

Laten we eerst maar het laatste punt uit de weg helpen: schol is hartstikke betaalbaar. Ik kocht onlangs nog een joekel van 1 kilo bij Simonis en daar vroegen ze € 6,- voor. Maken ze ‘m ook nog voor je schoon zodat jij ‘m zo in de pan kunt leggen. Dat is geen geld en ik heb de kiloprijs inmiddels ook al goedkoper gezien. Ja, er zitten graten in. Maar met een mes haal je heel gemakkelijk de vis van de graat nadat je ‘m hebt gebakken. Heb je daar geen zin in, dan neem je gewoon filets mee bij de visboer. Ook weer opgelost.

Dan het stinkissue. Tja, daar kan ik geen mooi verhaal voor verzinnen. Zet gewoon wat extra raampjes open, uiteindelijk komt het goed. Met het laatste bezwaar over het klaarmaken van de schol ga ik jullie vandaag helpen. Want in deze blog vertel ik hoe je een hele schol bakt op de Scheveningse manier. Of op de Rotterdamse manier, dat ben ik even kwijt. Meneer Simonis heeft het me nog uitgebreid verteld terwijl we aan het ontbijt zaten in zijn zaak aan de haven. Hij doet me wat als ik dit lees, maar ik ben het dus compleet vergeten. En dat boekje waar ik het in had genoteerd is onvindbaar. Wel weet ik dat het met bloem en boter te maken had. Dus toen ik in de keuken mijn hoofd stond te breken, ben ik maar mijn eigen ding gaan doen en dat pakte qua smaak heel goed uit.

Wat je nodig hebt voor 2-4 personen

(wij eten thuis een schol van 500gr per persoon, bepaal zelf hoeveel je nodig denkt te hebben voor jouw familie of gezelschap)

– 2 schoongemaakte schollen van circa 500gr (niet gefileerd, maar nog op de huid met graat en al)
– peper
– zout
– bloem
– 2/3 deel boter
– 1/3 deel olijfolie

Wat je gaat doen

Heel belangrijk is dat je een pan met antiaanbaklaag hebt die groot genoeg is voor 1 schol. Een schol die de zijkant raakt zal aanbakken.

De reden waarom ik 2 schollen van 500 gram heb aangegeven is omdat een schol van 1 kilo niet in de gemiddelde huis-, tuin- en keukenpan past. Nou heb ik thuis een hele grote pan en zelfs daar was het wat proppen aan de zijkanten. Dus maak het jezelf makkelijk en pak iets kleinere schollen.

Begin met je eerste schol. Dep deze goed droog en smeer in met peper en zout. In de tussentijd verhit je de pan op hoog vuur met een flinke klont boter (roomboter lieve mensen en wees niet te zuinig, vis moet zwemmen en niet alleen in water of wijn). Haal de schol daarna door de bloem en klop het overtollige bloem eraf.

Zodra de boter is gestopt met pruttelen schenk je er 1/3 deel olijfolie bij. Leg vervolgens de schol in het hete vet, draai het vuur iets lager en laat de schol in een paar minuten goudbruin bakken. Probeer in het begin niet teveel te bewegen, want dan zit het vel nog vast aan de bodem. Teveel gefrunnik zorgt ervoor dat je vel scheurt. Draai de schol nu om en herhaal aan de andere kant. Ondertussen herhaal je het peper, zout en bloemritueel met de andere schol.

Leg de gebakken schol op een schaal met papier om het vet uit te laten lekken. Serveer gewoon zo of met worteltjes en gekookte aardappelen. Met gesmoorde prei is ook heerlijk, binnenkort maak ik ‘m ook met een stamppotje van prei.

Gebakken schol_3

Doe eens gek en bereid thuis ook een scholletje. Het is hartstikke gezond, prima te betalen en niet geheel onbelangrijk: ontzettend lekker. Ik heb principieel niet zoveel tegen MSC panga of tilapia, maar het is toch eigenlijk belachelijk dat we zoveel vis naar Nederland halen terwijl onze eigen Noordzee uitpuilt. Ruim 90% van onze eigen vis wordt nu geëxporteerd naar het buitenland en afgelopen zomer zijn er tonnen schol doorgedraaid. Gewoonweg omdat er geen vraag naar was. Dat moet toch anders kunnen?

PS Voor de critici onder jullie: ik heb mijn schol niet goed gefileerd. Ik wilde dat zo nodig zelf doen en had geen goed mes en misschien ook iets te weinig kennis in huis. Uiteindelijk is het allemaal goedgekomen met dank aan een Urkse visser en was de smaak voortreffelijk. Inmiddels heb ik een geweldig visfileermes cadeau gekregen voor mijn verjaardag en ben ik voorbereid. De volgende keer is die schol van mij en anders ga ik maar even in de leer bij mijn visboer.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Wil je dit recept opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden.

Vis recept: gebakken schol. Lees hoe je zelf de lekkerste schol bakt.

Volg Francesca Kookt! ook op Facebook, Twitter, Google+, Bloglovin’ of Instagram.

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Zomer