Nu we middenin het mosselseizoen zitten, wil ik die heerlijke mosselen weleens anders bereiden dan met knoflook, prei of tomaat. Tijd dus voor gegratineerde mosselen met oestersaus en chili.
Weet je trouwens dat oestersaus echt de ‘umami’ smaak van vlees, vis en groenten naar boven haalt. Dit is een van oorsprong Japans woord dat ‘heerlijkheid’ of ‘hartig’ betekent en is een van de vijf basissmaken naast zout, zoet, zuur en bitter. Misschien weet je niet direct wat je met oestersaus aan moet, maar het laat zich gelukkig heel gemakkelijk combineren. Alleen al bij een simpele roerbak met groenten en rundvlees heb je alleen een beetje oestersaus nodig om de boel perfect op smaak te brengen. Hoe zou dat met mosselen gaan? Ik ging aan de slag!
Wat je nodig hebt voor 2 personen
– 1 kilo mosselen
– 2 sjalot
– 4 teentjes knoflook
– 1 rode peper
– olijfolie
– 2el oestersaus (mijn favoriet is de premium oyster sauce van Lee Kum Kee, verkrijgbaar bij toko/Albert Heijn/Jumbo)
– 2 lente ui
– 25gr panko (Japans broodkruim, verkrijgbaar in supermarkten)
– 4 takjes platte peterselie
– 10ml chili olie
Je kunt dit gerecht als hoofdgerecht voor 2 personen of voorgerecht voor 4 personen serveren.
Wat je gaat doen
Bereidingstijd: 30 minuten / Wachttijd: 20 minuten
Controleer een voor een of de mosselen dicht zijn. Mosselen die open staan, tik je even tegen het aanrecht aan. Als ze dichtgaan, leven ze nog en zijn ze goed. Blijven ze open staan, dan gooi je ze weg. Spoel ze goed af onder stromend water.
Hak de sjalot, knoflook en rode peper (zonder zaadjes) fijn in een hakmolen. Zet een hoge soep- of mosselpan op het vuur. Giet er een flinke scheut olijfolie in en fruit hierin je sjalot-mengsel tot het gaat horen. Gooi de mosselen in de pan samen met 2 eetlepels premium oystersaus. Zet de deksel op de pan en schud even goed. Laat dit op medium vuur een minuut of 5 koken, af en toe schudden, totdat de mosselen open en gaar zijn. Zet het vuur uit en laat de mosselen iets afkoelen met de deksel van de pan.
Snijd in de tussentijd de lente ui in dunne ringetjes en meng deze door de panko.
Als de mosselen hanteerbaar zijn qua warmte trek je de schelpen los van elkaar. Leg de onderste schelpen met mosselen erin in een ovenschaal. Vul iedere mossel met een lepeltje van de saus en schenk het overgebleven vocht in de schaal. Bestrooi alle mosselen met het panko-mengsel.
Zet de schaal vervolgens onder de grill in de oven totdat de panko bruin is geworden. Bestrooi met gehakte platte peterselie en serveer direct met wat brood om te dopen en een frisse salade. Zet ook een bakje chilli olie op tafel met een klein lepeltje. Het is hemels lekker om eerst een beetje van de olie in de mossel te druppelen voordat je die opeet. Mits je van pittig houdt natuurlijk.
Volg Francesca Kookt ook op Facebook, Twitter, Google+ en Bloglovin’.
Mijn leven achter de schermen zie je op Instagram (francescakookt) en video’s bekijk je op YouTube!