Heel veel groenten zijn ideaal om te grillen op bijvoorbeeld een BBQ of te roosteren in de oven of in een pan. Veelal behoud je de pure smaak van de groente en wordt deze alleen nog maar dieper en met een rokerig nasmaakje van de BBQ wordt het helemaal een feest. Vooral in de lente en zomer grillen we wat af. Mijn favoriete groenten hiervoor? Courgette, aubergine, groene asperges, paprika, koolrabi, rode biet en venkel. In de winter ga ik vervolgens los met pompoen, pastinaak, knolselderij, aardpeer en winterbiet. Verschil in de seizoenen zit ‘m ook in de bereidingstechniek. In de zomer gaat er veel op de BBQ en in de winter wordt veel in de oven bereid met meer aardse specerijen. Altijd wel met olijfolie, maar dan gecombineerd met kerrie, kurkuma en gerookte paprika bijvoorbeeld.
Maar ja, het is zomer terwijl ik dit typ! Dus vandaag krijgen jullie mijn favoriete zomerbereiding voor gegrilde groenten.
Wat je nodig hebt voor 4 personen
– 1 courgette
– 1 aubergine
– 2 paprika’s
– 100gr groene asperges
– 2 takjes rozemarijn
– 1 takje tijm
– olijfolie extra vergine
– flinke snuf grof of gerookt zeezout
– 1 teentje knoflook, fijngehakt
Wat je gaat doen
Als je de groenten op de BBQ gaat grillen dan snijd je alles in grove plakken, de groene asperges laat je heel of halveer je 1x in de lengte. Rits de blaadjes van de rozemarijn en tijm en hak grof. Meng dit met een flinke scheut olijfolie, zout en knoflook in een brede schaal. Doe hier alle groenten bij en meng goed door met je handen. Laat dit zeker een half uurtje even staan.
Grill vervolgens alle groenten op de grill, leg ze weer terug in dezelfde schaal, even beetje husselen en serveer.
Volg Francesca Kookt! ook op Facebook, Twitter, Google+, Bloglovin’ of Instagram.