Ontzettend simpel om te maken, heel feestelijk en lekker: dat zijn deze gegrilde grote garnalen met een bieslook vinaigrette. Ik voegde er nog een beetje pit aan toe met een paar druppeltjes milde tabasco. Maar als je daar nou niet van houdt, kun je dat ook achterwege laten.
Ik ben dus dol op tabasco, maar ik vergeet vaak dat ik het in huis heb. Het is ook een van de meest pure pepersauzen, omdat het van alleen azijn, pepers en een beetje zout wordt gemaakt. Misschien moet ik het flesje gewoon wat prominenter in mijn koelkast zetten ;-). Want nu ik weer wat druppels van ervan combineerde met deze garnalen werd ik heel blij.  De tabasco uit het groene flesje wordt gemaakt van Jalapeño pepers en is milder dan de klassieke tabasco uit het rode flesje. Nog steeds heb je maar een paar druppels nodig om de smaak meer diepgang te geven.
Dit hapje met gegrilde grote garnalen heb je in 15 minuten gemaakt en is super van smaak. De garnalen kun je in de grillpan of op de barbecue grillen, geniet ervan!
Ingrediënten
- ½ tl dijonmosterd
- 1 el witte wijnazijn
- 3 el olijfolie extra vergine
- 1 tl fijngehakte bieslook + extra voor garnering
- zeezout
- zwarte peper
- 1 flesje groene milde tabasco
- 16 grote garnalen, gepeld en schoongemaakt
- bakolijfolie
- 8 mooie blaadjes baby Romaine sla
- rasp van ½ citroen
- ½ smakelijke trostomaat of 5 honing cherrytomaten, zaadjes verwijderd en vruchtvlees in kleine blokjes gesneden
Aan de slag!
- Meng de mosterd en azijn in een kommetje en klop tot een romig geheel. Druppel de olijfolie extra vergine erbij terwijl je blijft kloppen. Klop daarna de theelepel bieslook erdoor en proef. Breng naar wens verder op smaak met zout en zwarte peper. Voeg voor een beetje pit een druppeltje (of paar meer) tabasco toe. Laat de vinaigrette staan.
- Hussel de garnalen in een kom om met een scheutje bakolijfolie en snufje zout. En zorg dat je een mooi bord hebt klaar staan waar de blaadjes baby Romaine sla al op liggen.
- Verhit een grillpan en gril de grote garnalen hierin. Dit gaat heel snel. Zodra ze roze worden, gelijk omdraaien en daarna de andere kant ook grillen tot roze. Rasp er op het laatst wat citroenschil over in de pan.
- Verdeel de garnalen vanuit de pan direct op de blaadjes Romaine sla. Leg op ieder blaadje 2 grote garnalen en verdeel er wat tomaat over. Druppel de vinaigrette erover en garneer met fijngehakte bieslook. Serveer direct en zet het flesje Tabasco ook op tafel voor de liefhebbers.
Notities
- Dit recept is voor 4 personen als hapje, uitgaande van 4 garnalen per persoon en dat er wellicht nog andere hapjes op tafel staan.
- Naast de grillpan kun je uiteraard ook de barbecue gebruiken om de garnalen te grillen.
- De groene tabasco kun je ook gebruiken voor bij Tex Mex gerechten, in of bij guacamole, in marinades, bij tal van visgerechten die je een beetje pit wilt geven en in gerechten met ei (denk bijvoorbeeld aan shakshuka of een omelet).
- Bereiding: 15 minuten
Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious