Ik plan thuis een aantal gerechten per week in die ik speciaal voor de blog, voor jullie dus, maak. Alle gerechten die ik publiceer probeer ik minstens 1x uit en dat betekent dat mijn mannen thuis de proefkonijnen zijn. Over het algemeen accepteren ze dat welwillend, maar de peuter vindt niet alles grappig. Zo moet ik niet aankomen met salades met veel groen, want “gras is vies mama”. Bij een peuter van net 3 is het nog wat lastig uitleggen dat rucola geen gras is, dat de licht peperige smaak echt heel lekker is en dat het vooral aangemaakt met een goede olijfolie en een beetje peper en zout een feest is. Hij heeft onlangs wel boerenkool stamppot gegeten met heel veel groen, dat vond ik dan wel weer een overwinning.
Koken voor groot en klein; uit dezelfde pan, maar toch net iets anders
Maar goed, wat doe je dan als je een recept wilt maken met rucola, gegrilde kip en een tomaat basilicum salsa? Dan moet je dus een beetje creatief zijn zodat zowel de grote als kleine mensen er van kunnen genieten. En dat bracht mij op het onderwerp van deze blog, want hoe kun je een gerecht net even iets aanpassen waardoor iedereen er van kan genieten en jij niet in 4 pannen tegelijk staat te roeren? Ik heb daarvoor een paar handige tips voor jullie:
– Voeg heftige specerijen en zout pas op het laatst toe: het echt op smaak brengen van een gerecht doe je vaak op het laatste moment. Wacht met de meest heftige/pittige specerijen en zout tot dat moment. Schep voor die tijd 1 of 2 porties uit de pan die voor je kinderen zijn bedoeld en voeg daarna pas de finishing touch toe. Zo kan je kind genieten van hetzelfde eten, maar wel milder gekruid.
– Bij ons thuis gaan er overal uien en knoflook door en daar is de peuter goed aan gewend. Maar als jouw kind dat nou niet heeft, laat deze er dan uit. Of fruit de uien en knoflook eerst en schep ze daarna uit de pan. Je hebt dan wel de flavour in de pan zitten en kunt daarna verder koken. Voeg de gebakken uien en knoflook pas op het einde toe als je de porties voor je kind al uit de pan hebt gehaald.
– Zeker nu de lente in aantocht is, krijgen we allemaal weer zin in lichte maaltijdsalades. Maar niet alle kinderen worden blij van een bord salade. Wordt jouw kind daar wel gelukkig van? Sla dit puntje dan gewoon over en geef lekker dat bord met salade. Zo niet, kook dan een beetje bulghur of couscous en schep daar de salade ingredienten (muv de sla) door. Bijvoorbeeld een salade met kip en mango. Als je je kind een bakje met bulghur, stukjes kip en mango geeft dan wordt het waarschijnlijk sneller gegeten dan wanneer er een vol bord met salade wordt geserveerd. Voeg er dan ook nog wat groente aan toe die gewaardeerd wordt. Denk aan fijngesneden stukjes paprika of tomaat.
– Heb je groenten gewokt en heb je een moeilijke groenteneter thuis? Vaak zijn dit fases en komt het vanzelf weer goed, maar je kunt ze ook een beetje foppen. Pureer bijvoorbeeld de groenten en meng het met vlees, vis, pasta of rijst. Zo kregen wij de groenten er een stuk makkelijker in.
– Er zijn kinderen die rauwe groenten veel makkelijker eten dan gekookte, gestoomde of geroosterde groenten. Probeer het eens uit thuis en kijk wat je kind vindt van een rauwe wortel, paprika of tomaat versus de gekookte of gebakken variant.
En hoe werkt dat dan bij ons thuis?
Gisteravond wilde ik gegrilde kip eten met tomaat basilicum salsa. Voor mij en the Mr. geserveerd op een bedje rucola en voor de peuter net iets anders, want ja ‘rucola is gras…’. Ik had ook nog een zak gekleurde bospeen van de biowinkel liggen en besloot daar wortelpatatjes van te maken als bijgerecht.
Wat je nodig hebt voor 4 personen
– 600 gram bospeen (gekleurd of alleen oranje, ook prima)
– 4 tomaten
– 6 blaadjes basilicum
– 1/2 rode ui
– 2 kipfilets
– 150gr rucola
– olijfolie
– zeezout
– zwarte peper
Wat je gaat doen
Verwarm de oven voor op 220 graden. Rasp de bospeen met een dunschiller en snijd ze in frietjes (in de lengte in kwarten snijden, eventueel halveren als ze nog te lang zijn). Bekleed een groot bakblik met bakpapier en leg daar de wortelfrietjes op. Besprenkel met olijfolie en een klein snufje zout. Meng dit met je handen goed door elkaar en verdeel de wortelfrietjes gelijkmatig over het bakpapier. Zet het bakblik 25-30 minuten in de oven totdat de frietjes goudbruin zijn.
Snijd de tomaten in kleine blokjes en de blaadjes basilicum in dunne reepjes. Meng dit door elkaar in een bakje en voeg een scheut olijfolie toe en een snufje zout en peper. Als je kind nog niet toe is aan uien, dan schep je nu een flinke eetlepel uit het bakje en houd deze apart. Snipper vervolgens de rode ui fijn en meng deze ook door de tomaten.
Snijd de kipfilets in de lengte doormidden zodat je 4 dunne plakken overhoudt. Smeer deze in met olijfolie, peper en zout. Zet een grillpan op het vuur en grill de kip in 8-10 minuten om en om gaar. Dit kan ook heel goed op de BBQ (ja jongens, ik kan niet wachten totdat de 1e BBQ weer aan gaat).
Voor de grote mensen maak je een bord op met een flinke hand rucola. Deze maak je aan met een beetje olijfolie, peper en zout. Voor de liefhebbers mag hier ook nog een scheutje balsamico bij. Leg hier een stukje gegrilde kip op en schep daar weer een flinke eetlepel tomaat basilicum salsa op.
Voor de kleine mensen snijd je een kipfilet in stukjes, schep hier wat tomaat basilicum salsa (eventueel zonder ui) door en serveer dit op een bordje met de wortelfrietjes erbij. De rest van de wortelfrietjes gaan in een grote schaal op tafel.
Klinkt best leuk en lekker dit bovenstaande hè? Het kwam ook echt allemaal zo op tafel bij ons en ik was helemaal in mijn nopjes. Maar Jessey de peuter was moe en had geen zin in eten. Dus al mijn mooie plannen vielen in het water. Kip had hij geen zin in, de wortelfrietjes waren niet interessant en puntje bij paaltje zat hij als een soort Rodger Rabbit een paar rauwe wortels (die ik nog in de koelkast had) te eten met een bruschetta broodje erbij. En dat is misschien nog wel de meeste ‘wijze les’ die ik jullie kan meegeven in deze blog. Geen enkel kind eet uit het boekje. De ene dag gaat het top, de andere dag niet en het is vaak maar afwachten. Maak je daar niet druk om en wees ook op dat gebied creatief. Gewoon doorzetten, het komt vanzelf goed. En in de tussentijd zelf heel lekker blijven eten waar je kind bij is. Daar leren ze ook heel veel van 😉
 Volg Francesca Kookt! ook op Facebook, Twitter, Google+, Bloglovin’ of Instagram.