Voor alle witlofliefhebbers heb ik vandaag een spannende variatie op de bereiding van witlof. Je kunt de witlofstronken natuurlijk koken (maar daar wordt niemand blij van, is mijn bescheiden mening), maar rauw of uit de oven komt de smaak veel beter tot zijn recht.
Wat ook heel goed werkt is als je de witlof grilt in een grillpan of op de barbecue. En zo maakte ik dit recept voor gegrilde witlof met ahornsiroop, sinaasappel en tijm. De zoete ahornsiroop brengt de bitterheid van de witlof in balans en de sinaasappel geeft een friszoet accent. Serveer er geroosterde aardappels, een salade en eventueel nog een stukje vlees of witvis bij en je zit heerlijk te eten.
Ingrediënten
- 4 stronken witlof
- bakolijfolie
- ahornsiroop
- 1 bio sinaasappel
- olijfolie extra vergine
- 4 takjes tijm
- 1 teentje knoflook
- zwarte peper
- zout
Aan de slag!
- Verwijder eventueel de buitenste bladeren van de witlof of spoel de stronken af met de punt naar beneden en dep ze daarna droog. Snijd de stronken in de lengte in 4 kwarten en laat de onderkant eraan zitten. Anders vallen ze uit elkaar tijdens het grillen. Meng de kwarten met een scheutje bakolijfolie in een schaal.
- Verhit een grillpan en vet deze licht in met bakolijfolie. Leg de witlof in de pan en grill de eerste zijde tot deze mooie grillstrepen krijgt. Leg ze daarna op de tweede zijde.
- Klop in de tussentijd een dressing van 3 eetlepels ahornsiroop, rasp van ½ sinaasappel, sap van ½ sinaasappel en 1 el olijfolie extra vergine. Rits de blaadjes van de takjes tijm en pers het teentje knoflook uit. Roer dit door de dressing en breng goed op smaak met peper en zout.
- Flip de kwarten witlof op de laatste zijde en sprenkel de dressing er gelijkmatig over. Zet het vuur wat lager en dek de pan af met een deksel of aluminiumfolie. Laat nog 5 - 8 minuten garen tot de witlof beetgaar is.
- Serveer de gegrilde witlof op een schaal en garneer met wat extra sinaasappelrasp en een snufje zwarte peper.
Notities
- Met dit recept maak je een bijgerecht dat voldoende is voor 4 personen.
- De bereiding duurt in totaal 20 minuten.
Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious