Als je uien maar lang genoeg de tijd geeft in je koekenpan, zullen ze vanzelf gaan karameliseren. Ze krijgen daardoor een zalig zoete, karamelachtige smaak wat ook weer heel veel smaak geeft aan het gerecht waar je ze in gebruikt. Ik gebruik mijn gekarameliseerde uien als topping op een burger, in combinatie met een stukje vlees, op een gebakken ei, als extra smaakmaker voor een romige soep of door een stamppot heen.
Vandaag deel ik met jullie mijn recept voor gekarameliseerde uien met masala. Waarvoor ik aan het basisrecept van gekarameliseerde ui nog wat Surinaamse masala specerijen heb toegevoegd en dat is echt een waanzinnige combinatie. Je kunt de uien natuurlijk ook plain karameliseren zonder toevoeging van de masala, laat deze er dan uit en dan heb je de reguliere gekarameliseerde uien te pakken die ook zalig zijn.
Surinaamse masala is trouwens de Hindoestaanse versie van kerrie. Niet te verwarren met de Indiase garam massala, die komt uit een ander continent. En al helemaal niet met de Nederlandse kerrie die veel vlakker van smaak is. Goede masala koop je bij de toko, bijvoorbeeld van het merk Arva. Deze verkopen ze vaak in zakjes die ik na openen bewaar in de vriezer en dan kun je er eindeloos mee vooruit.
Over vriezer gesproken… gekarameliseerde uien kun je ook perfect invriezen! Handig om te weten, zeker omdat het nog wel even een klusje is en dan kun je een voorraadje invriezen. In kleine afsluitbare bakjes of in een ijsblokjeshouder. Als je gaat invriezen zou ik een dubbele portie maken van onderstaand recept, dan kun je even vooruit.
Niet voor niets trouwens dat ik dit recept met jullie deel nu. Want morgen krijg je van mij een waanzinnig recept voor een stamppot met deze uien en voor Pasen heb ik er ook nog een heel lekker receptje mee gemaakt. Die komt volgende week online.
Ingrediënten
- 500 gr uien
- 20 gr boter, vervang door 2 eetlepels koolzaadolie met botersmaak voor een plantaardige variant
- zout
- 1 el masala specerijen
- optioneel: 1 el ciderazijn
Aan de slag!
- Pel de uien en snijd ze in halve ringen. Aan jou de keuze of je ze flinterdun of wat dikker snijd. Ik maak er altijd een mengeling van, omdat ik hou van wat structuurverschil.
- Verhit een koekenpan op middelhoog vuur (bij mij is dat stand 6 van 10) en smelt hier de boter in.
- Doe de uienringen in de pan met een royale snuf zout en de masala. Bak de uien in de boter en laat ze zweten terwijl je regelmatig omschept. Het vocht komt vrij uit de uien en je ziet ze langzaam gaan glanzen en doorzichtig worden. Dit duurt ongeveer 15 minuten.
- Als het vocht in de pan is verdampt, zet je het vuur wat lager (stand 4 of 5 van 10) zodat de uien langzaam uit zichzelf kunnen karameliseren. Je wilt niet dat de uien door de hitte van de pan te snel bruin worden. Ik laat ze meestal nog 45 minuten rustig in de pan pruttelen en zet het vuur 1 stand lager als ik ze te snel vind gaan of 1 stand hoger als ik ze niet genoeg hoor pruttelen. Af en toe schep je ze om, maar je hoeft er niet constant meer bij te blijven.
- Langzaam zie je de uien transformeren van lichtbruin naar donkerder bruin en je ruikt ook steeds beter de zoete geur ervan. Nu gaat ‘ie goed!
- Optioneel voeg je na 40 minuten 1 eetlepel ciderazijn toe, schep om en laat het vocht volledig verdampen.
- Krijgen de uien mooie, donkerbruine randjes en komt er een heerlijke zoet-kruidige geur uit je pan? Dan is het tijd voor de laatste stap. Voeg 1 eetlepel koud water toe aan de uien, roer door en laat het water verdampen. Herhaal dit nog een keer voor een optimaal resultaat.
- Schep over in een bakje en bewaar afgedekt in de koelkast. Het is zeker 3 tot 4 dagen houdbaar. Ook kun je het invriezen.
Notities
- Met dit recept maak je ongeveer 1 bakje vol.
- Bereiding: 60 - 75 minuten.
Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious