Coquilles zijn grote favoriet bij ons thuis. The Mr. kan ze iedere dag wel eten. Nou doen we dat niet, maar richting de feestdagen wilde ik wel een mooi gerecht maken met onze vrienden. Ik bak coquilles het liefst gewoon in boter met peper en zout, maar vandaag doen we het anders. Ik heb namelijk een heerlijk voorgerecht gemaakt waar je de blits mee maakt tijdens een etentje. Deze coquilles met grapefruit en venkel hebben net even iets meer aandacht nodig dan een gemiddeld ander recept op deze blog, maar ze zijn enorm de moeite waard. De coquilles worden gemarineerd in een mengsel van karamel en citrus, daarna gebakken en geserveerd met geschaafde venkel en grapefruit. De venkel geeft het iets kruidigs en de grapefruit is de zure en frisse tegenhanger in het gerecht.
Wat je nodig hebt voor 4 personen
– 2 sinaasappels
– 2 rode grapefruits
– 1tl korianderzaad
– 2el kristalsuiker
– 1el appel ciderazijn
– boter
– 20 coquilles
– 1 venkel
– peper
– zout
– bieslook voor garnering
Wat je gaat doen
Voorbereiding: 30 minuten
Bereiding: 30-45 minuten
Boen 1 sinaasappel schoon en rasp de schil hiervan. Pers vervolgens beide sinaasappels uit, samen met 1 grapefruit. Stamp het korianderzaad fijn in een vijzel. Doe de suiker in een pannetje en zet deze op medium vuur voor een minuut of 5, of totdat de suiker net begint te verkleuren. In de tussentijd verwarm je het citrussap samen met de azijn in een pannetje of in de magnetron. Haal de suiker na 5 minuten of als het bruin wordt van het vuur. Pak een garde erbij en wees voorbereid om flink te kloppen. Eerst klop je de korianderzaad erdoor. Daarna beetje bij beetje het warme citrussap, terwijl je hard blijft kloppen. Doe dit met beleid, want anders wordt de karamel keihard. De eerste keer kan het ook spetteren. Ga hiermee door totdat al het citrussap is gemengd met de karamel. Zet het pannetje terug op het vuur en laat nog 8-10 minuten op medium vuur koken zodat de marinade nog iets indikt. Haal daarna de pan van het vuur en klop er een klontje boter door. Laat de marinade afkoelen tot lauw. Dit kun je trouwens ook perfect voorbereiden, zet de marinade daarna in de koelkast totdat je de coquilles daadwerkelijk gaat marineren.
De coquilles leg je 10-15 minuten in de marinade. In de tussentijd ga je de venkel in hele fijne plakjes of sliertjes raspen. De grapefruit die je nog over hebt, halveer je en daar haal je 20 partjes vruchtvlees uit. Zet alvast 4 grote borden of platte kommetjes klaar. Op ieder bord maak je 5 hoopjes van de venkel en daarop leg je een partje grapefruit. Als de coquilles straks gebakken zijn, komen die daar tussen te liggen.
Verhit een flink klontje boter in een koekenpan met antiaanbaklaag op medium vuur. Zodra de boter op temperatuur is, haal je de coquilles 1 voor 1 uit de marinade en die leg je in de pan. Bestrooi iedere coquille met een snufje peper en zout in de pan. Na ongeveer 2 minuten keer je alle coquilles om en bak je ook de andere kant voor 2 minuten. Haal de coquilles uit de pan en houd ze warm. Schenk de marinade in de pan en verwarm deze snel. Leg daarna de coquilles op de borden die klaar staan en schenk er nog een lepeltje van de warme marinade over. Vergeet daarbij de stukjes sinaasappelschil en korianderzaad niet. Garneer de borden met een paar sprietjes bieslook en serveer.
Geïnspireerd door Amazing Seafood Recipes
[mailchimpsf_form]
Volg Francesca Kookt! ook op Facebook, Twitter, Google+, Bloglovin’ of Instagram.