[vc_row][vc_column][vc_column_text]Afgelopen weekend was het BBQ-tijd. Niet zo gek met dat prachtige weer. Ik wilde eens wat anders doen en besloot een flink stuk zalm te marineren en deze in zijn geheel te bereiden op de BBQ. Sinds kort heb ik tamarindepasta ontdekt en ik ben hier helemaal verliefd op. De pasta komt uit de tropische tamarindepeulen en de smaak is friszuur. Als je dit mengt met een beetje bruine suiker krijg je een briljante zoet-zure smaak zoals bijvoorbeeld in deze pad thai. Maar goed, ik had dus nog een halve pot tamarindepasta over en wilde dit gebruiken voor de marinade. Ik vond wat inspiratie op Foodily en maakte daar mijn eigen recept van. Het resultaat van deze gemarineerde zalm voor op de BBQ…ach, als je zwager zegt dat het wel snoep lijkt, omdat hij blijft dooreten dan zit het wel goed.
Wat je nodig hebt als BBQ-gerecht voor 8-10 personen
– 2 stengels sereh
– 1 stukje gember van 2cm
– 2 rode pepers
– 2 lente ui
– handvol muntblaadjes
– handvol korianderblaadjes
– 3el tamarindepuree
– 2el bruine suiker
– 4el warm water
– 2el sojasaus
– sap van 1/2 citroen
– 1 stuk zalm van circa 1kg
Voor een bereiding met kleine zalmmoten voor 4 personen, zie de tip onderaan deze blog.
Wat je gaat doen
Voorbereiding: 15 minuten
Wachttijd: 2-4 uur
Bereiding: 25 minuten
Verwijder de harde buitenkant van de stengels sereh en snijd daarna in dunne ringetjes. Hak de gember fijn en rode peper fijn en snijd de lente ui in dunne ringetjes. Hak de munt- en korianderblaadjes grof en doe alle ingredienten in een schaal. Doe hier de tamarindepuree, bruine suiker, water, sojasaus en citroensap bij en roer alles door. Als de marinade nog iets te dik is, schenk je er nog een scheutje water bij. Proef ook even goed. Vind je de marinade nog iets te zuur dan balanceer je dat met wat extra bruine suiker.
Leg een groot stuk aluminiumfolie op je aanrecht en smeer er een bodempje marinade op. Leg hier het stuk zalm op en schep hier de resterende marinade op. Smeer uit en zorg dat de zalm helemaal bedekt is.
Pak de zalm daarna helemaal in en maak er een pakketje van. Laat de zalm 2-4 uur marineren in de koelkast.
Voor de bereiding op de BBQ leg je het pakketje 20-25 minuten op de BBQ totdat de zalm net gaar is. Leg de zalm op een grote plank, garneer met gehakte koriander en partjes citroen en geniet!
Tip: je kunt dit ook met kleine zalmmoten maken. Voor 4 personen halveer je de ingredienten. Smeer iedere zalmmoot in met de marinade en maak er daarna foliepakketjes van voor op de BBQ. De bereidingstijd is dan maximaal 10 minuten.
Meer BBQ-inspiratie vind je hier!
Volg Francesca Kookt! ook op Facebook, Twitter, Google+, Bloglovin’ of Instagram.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]
Bewaar dit recept op Pinterest!
Wil je dit recept opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]