Als je nog nooit een zoete aardappel hebt gepoft dan wordt het echt hoognodig tijd. Want dit is wat mij betreft een van de beste dingen die je met een zoete aardappel kunt doen. Naast frietjes maken en pureren. Ach, eigenlijk is alles met een zoete aardappel heerlijk. Dit gerecht met gepofte zoete aardappel en Hollandse garnalen ontstond per ongeluk. Ik had nog 2 zoete aardappels over en ik nam Hollandse garnalen bij de visboer mee omdat ik er zin in had. En dat was voldoende inspiratie voor dit heerlijke gerechtje. Lekker bij een gebakken stukje vis of met een salade erbij. Of alleen deze als een makkelijke maaltijd doordeweeks. Alhoewel je wel even tijd moet uittrekken voor het poffen, dat dan weer wel. Maar ja, in die tijd kun je even een wasje doen, of de vaatwasser uitruimen, beetje Facebooken en Twitteren, spelen met je kinderen, etc. Genoeg te doen dus 😉
Wat je nodig hebt voor 2 personen
2 zoete aardappelen
olijfolie
125gr crème fraîche of Griekse yoghurt of een combinatie van beide
citroenrasp, 1/2-1tl naar smaak
zwarte peper
zeezout
handvol rucola
100gr Hollandse garnalen
Wat je gaat doen
Verwarm de oven voor op 200 graden. Boen de zoete aardappelen schoon onder stromend water. Dep ze goed droog, smeer ze in met een laagje olijfolie en prik rondom een paar keer in met een vork. Pak ze vervolgens in (niet te strak) in een stukje aluminiumfolie. Zorg ervoor dat de aluminiumfolie goed is dichtgevouwen. Leg de aardappelen in de oven en pof ze in 45-60 minuten. Test of ze gaar zijn door er met een vork in te prikken. Haal daarna uit de oven, maak de folie (voorzichtig) open en laat iets afkoelen.
Meng de crème fraîche (of de yoghurt of combi) met de citroenrasp en breng op smaak met peper en zout. Je kunt er naar smaak ook nog wat vers citroensap door roeren.
Snijd de zoete aardappelen in de lengte door tot ongeveer 2/3. Vul de aardappelen eerst met flink wat rucola. Schep hier het crème fraîche mengsel op en eindig met een royale hoeveelheid Hollandse garnalen. Serveer direct.