Steeds vaker prep ik groentegerechten voor meerdere dagen en zet ze daarna klaar in de koelkast. Deze geroosterde bloemkool met paprika, salsa en mijn zelfgemaakte dukkah is er een van. Het is een multifunctioneel groentegerecht, want je kunt het zo eten. Of je combineert het met een (volkoren) tortilla wrap, gekookte krieltjes, blokjes geroosterde zoete aardappel (kan tegelijkertijd in de oven) of je bakt er nog een stukje witvis bij voor een volwaardige avondmaaltijd.
En laten we eerlijk wezen, geroosterde bloemkool is toch echt de allerlekkerste bereiding van deze groente? Ik vertel je in dit recept precies hoe je het maakt en ik geef je ook nog een heerlijke no-waste tip voor de stronk en bladeren van de bloemkool. Geniet ervan!
Meer recepten met bloemkool? Hier vind je ze allemaal!
Ingrediënten
- 1 bloemkool
- 3 rode puntpaprika’s
- olijfolie
- zeezout
- 1 tl knoflookpuree
- 10 gr platte peterselie
- 5 gr verse muntblaadjes
- 1 teentje knoflook
- 1 bio citroen
- zwarte peper
- pul biber
- 50 gr feta, verkruimeld
- dukkah naar smaak (klik voor het recept)
Ook nodig
- oven
Aan de slag!
- Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakblik met bakpapier.
- Snijd de bloemkool in roosjes en leg deze op het bakblik. Leg ook de hele puntpaprika’s erop.
- Tip: Gooi de stronken van de bloemkool niet weg. Deze kun je in kleinere stukken snijden en ook mee roosteren. Of was de stronken (en mooie bladeren) en maal deze fijn in de keukenmachine tot je een soort grove bloemkoolrijst hebt. Dit kun je weer lekker roerbakken. Vries het tot dat moment gewoon in. No-waste en super makkelijk.
- Meng 3 el olijfolie met 1 tl zout en 1 tl knoflookpuree in een kommetje en meng dit met de bloemkool en smeer de puntpaprika’s ermee in. Zet het bakblik in de oven en rooster 30 minuten.
- Maak ondertussen de salsa door de 10 gr platte peterselie, 5 gr muntblaadjes en het teentje knoflook mooi fijn te hakken. Dit kan ook in een hakmolen. Meng daarna het rasp van 1 citroen en olijfolie tot het net een beetje vloeibaar wordt. Breng verder op smaak met zeezout, zwarte peper en pul biber.
- Als de groenten geroosterd zijn, stop je de puntpaprika’s in een plastic zak of in een bakje wat je afsluit. Laat de paprika’s afkoelen en trek daarna de velletjes eraf. Snijd de paprika’s daarna in repen.
- Verdeel de geroosterde bloemkool en paprika over een groot bord en garneer met de verkruimelde feta, lepeltjes salsa en dukkah naar smaak. Enjoy!
Notities
- Met dit recept maak je een multifunctioneel gerecht voor 2 tot 4 personen.
- Eet je alleen dit, dan is het voldoende voor 2 personen (of 2 dagen). Voeg je er nog een koolhydraat component of iets van vlees of vis aan toe, dan is het voldoende voor 4 personen.
- Bereiding: 45 minuten
Eet smakelijk, ik hoop dat je gaat genieten van deze geroosterde bloemkool en paprika met salsa en dukkah! Laat je het me weten door een review achter te laten? Dat kan helemaal bovenaan het recept door op de sterren te klikken. Een toelichting op je rating is fijn, maar niet verplicht.
Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious