Ik snap niet dat ik 36 ben geworden zonder te weten dat geroosterde broccoli uit de oven een van de lekkerste bereidingen is die ik ooit heb geproefd. Waarschijnlijk heb ik onder een steen geleefd, daar heb ik af en toe een handje van. Of is het gewoon nog niet zo bekend (doen jullie het weleens?) en moeten we daar heel rap verandering in brengen? Bij deze, geroosterde broccoli is geweldig! Het is ook bijna geen recept, het is ontzettend makkelijk en je kunt het eten als lunch, bijgerecht of (misschien nog wel de beste toepassing) als snack voor kinderen. Want broccoli die geroosterd is, karameliseert namelijk iets van zichzelf waardoor het een licht zoetige smaak krijgt en dat smaakt hemels in combinatie met een snufje zeezout. Onze peuter wist er wel raad mee thuis.
Wat je nodig hebt
– broccoli stronken (tip, gebruik er maar gelijk 2)
– olijfolie
– zeezout
Wat je gaat doen
Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed een bakblik met bakpapier. Snijd alleen het onderste plakje van de stronk af. Laat de rest van de stronk eraan zitten, dit is namelijk heerlijk om te roosteren en zo gooi je ook veel minder weg. Snijd de broccoli in medium plakken. Dat hoeft allemaal niet zo precies, plakjes en stronkjes en kruimels werken allemaal prima.
Doe de broccoli in een kom en schenk er een flinke scheut goede olijfolie bij en strooi er wat (grof) zeezout over. Meng alles met je handen goed door elkaar en verspreid daarna over het bakblik. Niet op elkaar stapelen, maar naast elkaar leggen. Eventueel in 2 batches als je bakblik te klein is.
Zet je bakblik in de oven en bak voor 15-20 minuten totdat de broccoli gaar is en een goudbruin korstje krijgt langs de randjes of bovenop. Houd het de laatste 10 minuten wel goed in de gaten, want het kan snel gaan. Haal eventueel kleine stukjes broccoli er eerder uit.
Server warm bij het hoofdgerecht of bewaar in de koelkast voor de volgende dag als snack.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Wil je dit recept opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden.
Volg Francesca Kookt! ook op Facebook, Twitter, Google+, Bloglovin’ of Instagram.